Milijonieraus R. Karpavičiaus turtų panoro ir narkobaronas? | Diena.lt

MILIJONIERAUS R. KARPAVIČIAUS TURTŲ PANORO IR NARKOBARONAS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Milijonieriaus, "Marijampolės pienų konservų", "Karpio" ir kitų bendrovių Lietuvoje ir Ukrainoje  savininko Raimondo Karpavičiaus mirtis viešumoje pakurstė aistras dėl jo palikimo.

Paaiškėjo, kad verslininkas pagal testamentą turtą lygiomis dalimis paliko savo antrajai žmonai ir broliui. Pirmoji sutuoktinė viešai puolė guostis, kad iš jos ir sūnaus atimtas turtas.

"Atimu paveldėjimą iš Roko Karpio", – toks griežtas sakinys buvo įrašytas velionio testamente, greičiausia nulemsiantis, kad kitų metų pradžioje keturiasdešimtmetį švęsiantis jo sūnus liks prie suskilusios geldos.

"Kauno dienos" surinkti duomenys atskleidė, kad tokį sprendimą verslininkas priėmė neatsitiktinai.

Pasinaudojo suklastotu pasu

Priežastis, kodėl R.Karpavičius atėmė paveldėjimą iš sūnaus, velionis nusinešė į kapus. Šiandien galima pagrįstai įtarti, kad viena esminių priežasčių galėjo būti konfliktai su sūnumi bei jo ryšiai su nusikaltėliais. Įtariama, kad būtent dėl kriminalinės veiklos Rokas pasikeitė pavardę – iš Karpavičiaus virto Karpiu.

R.Karpis dar 1999 m. buvo sulaikytas Naujojoje Zelandijoje už kokaino kontrabandą. Po dvejų metų, vykstant bylos teisminiam nagrinėjimui, vyras buvo paleistas už 100 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (apie 19 tūkst. eurų) užstatą. Pasinaudodamas suklastotu pasu, jis iš Naujosios Zelandijos išvyko į Europą.

Netrukus Naujosios Zelandijos policija gavo kolegų iš Ispanijos užklausą, kurioje teirautasi apie Islandijos pilietį, iš kurio buvo konfiskuota 541 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (360 tūkst. eurų).

Manytina, kad šie pinigai galėjo būti skirti R.Karpiui. Ispanijos teisėsauga lietuvį įtarė narkotikų platinimu, pinigų plovimu, dokumentų klastojimu ir kita nusikalstama veika. Tačiau įrodymai taip ir nebuvo surinkti, vyras paleistas.

Skolos negrąžino

R.Karpiui ilgą laiką pavyko sėkmingai slapstytis.

Teismo dokumentai teigia, kad maždaug 2009 m. vyras pristigo lėšų. Kreipėsi į tėvą, tačiau šis asmeninių skolinti nepanoro – buvo sudaryta paskolos sutartis su bendrove "Marijampolės pieno konservai".

Iš pradžių R.Karpis paskolos dalį grąžino, tačiau vėliau skolos nebemokėjo. Tada "Marijampolės pieno konservai" kreipėsi į teismą. 2010 m. gegužę Klaipėdos apygardos teismas iš dalies tenkino bendrovės prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo ir areštavo R.Karpiui priklausantį turtą, neviršijant 226 533,29 litų sumos. Taip pat buvo uždrausta šį turtą perleisti, įkeisti, kitaip apsunkinti ar iš esmės sumažinti jo vertę.

Po mėnesio tas pats teismas sprendimu už akių – R.Karpis į posėdį neatvyko – patenkino bendrovės ieškinį ir nusprendė priteisti ieškovei iš R.Karpio veik 197 tūkst. litų skolos, per 8,5 tūkst. litų palūkanų, per 21 tūkst. litų netesybų, 5 proc. metinių palūkanų už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Ši skola taip ir buvo negrąžinta. Beje, R.Karpavičius 2010 m., kai vyko teismai, vienam iš dienraščių teigė pusę metų nesimatęs su sūnumi.

Šiais metais R.Karpiui buvo pareikšti įtarimai dėl vagystės iš tėvo namų. (nzherald.co.nz nuotr.)

Operacija "Espy"

2008 m. pradžioje Australijos policija sulaikė iš Lietuvos į Sidnėjų siųstas granitines skulptūras ir jose aptiko 28 kg amfetamino. Šioje istorijoje – klaipėdiečio Ato T. pėdsakai, o pastarasis yra R.Karpio pusbrolis.

Vaikinas teigė, kad 2005 m. gruodį, restorane švenčiant Naujuosius metus, prie jo priėjo nepažįstamas vyras, kuris pasiūlė kokaino. Paskui Ato buvo pareikalauta arba sumokėti 30 tūkst. eurų, arba skolą atidirbti. Jam buvo pasiūlyta vykti į Australiją, kur narkotikų siuntą turėtų perduoti vietos platintojams.

2007 m. pradžioje klaipėdietis nuvyko į Australiją, kur netrukus Davido Brato vardu buvo atgabentos granitinės skulptūros, sveriančios 695 kg. Atas išnuomojo sandėlį Sidnėjuje, kur ir buvo nugabentas krovinys. Padarytos skylės granite, o Atas ištraukė skulptūrose paslėptus narkotikus – ekstazio tabletes. Kontrabanda buvo perduota vietos nusikaltėliams.

Po šios kelionės į Australiją Atui teko vykti antrąkart po mėnesio – mat ne visi narkotikai iš skulptūrų buvo išimti. Kaip ir pirmąkart, kelionė baigėsi sėkmingai.

Tačiau policijos pareigūnai niekam nebereikalingose skulptūrose atsitiktinai aptiko 55 g narkotikų – Australijos gatvėse toks amfetamino kiekis kainuoja maždaug 23 tūkst. eurų. Buvo pradėta operacija "Espy" ("Sekti").

2008 m. sausį Atas vėl skrido į Australiją, kur atgabentos tam pačiam D.Bratui skirtos 497 kg sveriančios granitinės skulptūros. Klaipėdietis jas nugabeno į tą patį sandėlį. Tačiau šįkart narkotikų pasiimti nepavyko – policija buvo paruošusi pasalą. Vos vienai iš skulptūrų buvo nupjauta galva, į sandėlį įsiveržė teisėsaugos pareigūnai. Paaiškėjo, kad skulptūrų viduje buvo net 27 kg amfetamino. Tyrimo metu nustatyta, kad visi konteineriai su skulptūromis buvo siųsti iš Lietuvos to paties siuntėjo, turėjusio vienodą telefono numerį, tą pačią banko sąskaitą. Vėliau tyrimo metu nustatyta, kad tai būta raseiniškio Nerijaus Kazlausko, teisto už mašinų vagystes.

Atas buvo nuteistas 11 m. nelaisvės, tačiau už gerą elgesį 2013 m. pradžioje paleistas į laisvę.

Operacija "Keyboard"

Į Australiją gabentos granitinės skulptūros su narkotikais pateko ir į Naujosios Zelandijos kriminalinės žvalgybos akiratį. Išaiškėjo, kad jos net keturis kartus – 2006 ir 2007 m. buvo siųstos ir į Oklandą. Siuntėjas – tas pats raseiniškis N.Kazlauskas.

"Atimu paveldėjimą iš Roko Karpio", – toks griežtas sakinys buvo įrašytas velionio testamente.

Kriminalinė žvalgyba išsiaiškino, kad kroviniai su granitu iš Lietuvos keliavo ir į Naująją Zelandiją. Pastarosios šalies policija pradėjo operaciją, kodiniu pavadinimu "Keyboard" ("Klaviatūra").

Naujosios Zelandijos pareigūnai pradėjo stebėti vietinius organizuotus nusikaltėlius: klausėsi telefoninių pokalbių, sekė skambučius, elektroninius laiškais, stebėjo keliones į užsienį. Kriminalistai išsiaiškino, kad narkotikų kontrabandą organizuoja Oklande gyvenantis Ronaldas Terrence'as Brovnas ir Lietuvos pilietis R.Karpis, žiniasklaidoje pristatomas kaip jaunas narkotikų baronas, besimėgaujantis prabangiu gyvenimu.

R.Karpis į teisėsaugos pareigūnų akiratį iš naujo pateko gana atsitiktinai. Į Oklandą buvo atsiųsta knyga apie Harry Poterį, kurios nugarėlėje muitininkai aptiko LSD. Vietos kriminalistams ištyrus knygą paaiškėjo, kad ant jos viršelio – R.Karpio pirštų atspaudai.

Tada Naujosios Zelandijos policija dėl R.Karpio paieškos kreipėsi į Interpolą. Jam buvo skirta raudonoji korta paaiškėjus, kad jis ieškomas jau anksčiau Lietuvos policijos prašymu. Šis dokumentas yra skirtas asmeniui sulaikyti ir ekstradicijai. Iki tol paieška vyksta, tačiau duomenys apie ieškomą asmenį yra minimalūs. Tuo metu, išdavus raudoną kortą, Interpolui išsiųsti papildomi duomenys – nuotraukos, pirštų atspaudai, smulki informacija apie ieškomąjį. Tuo metu R.Karpis buvo vienas iš maždaug šimto lietuvių, ieškomų Interpolo, ir vienas iš maždaug dvidešimties, kuriems išduota raudonoji korta.

Narkotikų sindikato lyderiu tituluojamas R.T.Brovnas už narkotikų platinimą buvo nuteistas 11,5 m. laisvės atėmimo. Naktinio klubo Oklende ir šešių prabangių automobilių savininkas 2010 m. teisme prisipažino dėl ekstazio, metamfetamino ir LSD kontrabandos, taip pat dėl suklastoto paso panaudojimo. Šis dokumentas buvo panaudotas skrendant į susitikimą Ispanijoje su R.Karpiu.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad lietuviai Martynas Cikas ir Irina Mejeraitė iš R.T.Brovno per kelis kartus gavo 823 tūkst. eurų grynaisiais. Šie pinigai, tikėtina, atiteko R.Karpiui, nes pastarasis ir M.Cikas – geri pažįstami.

Kaip minėta, su narkotikais Australijoje įkliuvęs klaipėdietis Atas – R.Karpio pusbrolis.

Įkliuvo Rygoje

Į Lietuvos policijos akiratį R.Karpis pakliuvo dar 1999 m. Tada jis bandė parduoti kokaino pirkėju apsimetusiam pareigūnui. Vyras buvo teisiamas, tačiau, pasinaudojęs suklastotu pasu, paspruko. Interpolo paskelbta paieška vaisių nedavė.

Tik 2011 m. gruodį Rygos tarptautiniame oro uoste Latvijos pasieniečiai sulaikė į Turkiją besiruošiantį skristi R.Karpį, bandantį prasinešti lagaminą su nedeklaruotais 200 tūkst. JAV dolerių.  Paaiškėjo, kad sulaikytojo ieško ir Interpolas.

Kelis mėnesius R.Karpavičius buvo laikomas už grotų Latvijoje. Advokatai skundėsi, kad jų klientas priverstas gyventi prastomis sąlygomis, be to, jo sulaikymas esąs neteisėtas. 2012 m. Latvijos teisėsauga nusprendė R.Karpį perduoti Naujosios Zelandijos pareigūnams.

Į Europą atvyko pareigūnų grupė, kuri turėjo išgabenti sulaikytą lietuvį. Tai buvo sudėtinga ekstradicijos operacija, trukusi apie 30 val.

Naujosios Zelandijos spauda rašė, kad šios ilgos kelionės metu jis nepratarė nė žodžio, greičiausia bijodamas, kad pokalbiai gali būti įrašinėjami ir visa tai bus prieš jį panaudota. Ekstradicijos metu Vokietijos, Londono bei Honkongo oro uostų pareigūnai nesutiko R.Karpio uždaryti į kameras, tad įtariamąjį teko saugoti ekstradiciją vykdantiems pareigūnams.

Šįkart Naujosios Zelandijos teisėsauga su R.Karpiu nedelsė. 2012 m. dviejų instancijų teismai lietuvį pripažino kaltu dėl narkotikų kontrabandos ir 2,25 mln. eurų išplovimo. Jis buvo nuteistas kalėti 11 m. ir 3 mėn. Tačiau už grotų praleido apie 4 metus. 2016-ųjų gruodžio 22 d. R.Karpavičius buvo santykinai paleistas ir deportuotas į Lietuvą.

Apvogė tėvą

Grįžęs į Lietuvą, R.Karpis greičiausia prisiminė iš tėvui priklausančios bendrovės gautą ir negrąžintą paskolą. 2017 m. kovą jis kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą prašydamas panaikinti laikinąsias apsaugos priemones jo turtui ir piniginėms lėšoms. Motyvas – tėvo bendrovė praleido Civilinio proceso kodekse nustatytą terminą išieškojimui pradėti.

Tuo metu įmonė "Marijampolės pieno konservai" nurodė nepraradusi intereso išieškoti įsiteisėjusiu teismo sprendimu priteistą skolą su visomis palūkanomis ir delspinigiais iš R.Karpio. Bendrovė motyvavo, kad į antstolius laiku nesikreipė dėl objektyvių priežasčių: teismo sprendimui įsiteisėjus, skolininkas jau buvo išvykęs iš Lietuvos, o turto, į kurį būtų buvę galima nukreipti priteistos sumos išieškojimą, neturėjo. Be to, jam buvo paskelbta tarptautinė paieška, vėliau jis atliko bausmę užsienio kalėjime.

Nors bendrovė teigė, kad R.Karpis turto neturi, visgi buvo kitaip. Pasirodo, antstolis jau buvo suskubęs aprašyti R.Karpiui priklausantį kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą bei turtines teises. Vien nekilnojamojo turto vertė 2010 m. sudarė 1,2 mln. litų. Atsakovui priklausančio turto areštas yra netgi kelis kartus didesnis nei ieškovei priteista suma. Tačiau bendrovė nebuvo pateikusi antstoliui dokumento vykdyti išieškojimą.

Klaipėdos apygardos teismas R.Karpio prašymo netenkino. Vyras šią nutartį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Pastarasis 2017 m. rugsėjo mėnesį panaikino pirmosios instancijos teismo nutartį motyvuodamas, kad 2010 m. teismo sprendimas sprendimas byloje nevykdomas, todėl ir laikinųjų apsaugos priemonių taikymas tampa nebeaktualus, nes išnyko šių priemonių taikymo pagrindas.

"Priešingu atveju, išieškotojui dėl vienų ar kitų priežasčių delsiant pradėti išieškojimą, laikinosios apsaugos priemonės savitiksliai galiotų neapibrėžtą laiko tarpą, o tai yra ne tik neproporcingas skolininko teisių suvaržymas, bet ir nesuderinamas su laikinųjų apsaugos priemonių paskirtimi – užtikrinti tikėtinai ieškovui palankaus teismo sprendimo įvykdymą", – teigiama Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje. Taigi R.Karpis teismo pagalba atsikratė 64 tūkst. eurų skolos tėvui priklausančiai gamyklai.

Beje, bausmės atlikimo metu Roko šeimą išlaikė tėvas, tačiau grįžęs sūnus nebendravo su tėvu mažiausiai pusę metų, pasikeitė pavardę ir tapo Roku Karpiu.

Velionis daug kartų bandė paveikti sūnų rinktis dorą gyvenimą, siūlė net darbą konservų gamykloje.

Šiais metais R.Karpiui buvo pareikšti įtarimai dėl vagystės iš tėvo namų, jam skirta kardomoji priemonė – draudimas artintis ir bendrauti bei ieškoti ryšių su tėvu, jo broliu Henriku, Aiste Karpavičiene ir Aušra Mockuviene.

Aistė ir Raimondas Karpavičiai

Taigi galima spėti, kad, nepavykus atvesti į doros kelią, išbraukė iš testamento. Šiuo metu R.Karpis su šeima gyvena Anglijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (70)

Juokingai skamba

Kai išpjaustytomis smegenimis žmogus surašo testamentą,pragulomis nusėtas apsiženija kažkokia tai mergą,o paskui staigiai numarinamas ir nespėjus nei mirktelėti sudeginamas krematoriume... Nejuokink juokingas LAIKRAŠTĖLI...

Suosa

Kaunietė kaunietiškas žinias nupirko? Savas miestas, sava chebra... O ir šito laikraštuko kalibras mažas. Barakudai vistiek ateis šachas ir matas, pamatysite...

E2ard

Logiskai pamastykim, Audrone ne 5eurus pamete jug, kiek is jusu tokioi situacijoi nesiimtu krastutiniu priemoniu????? didziosios spaudos pirkimas (tv3, Lietuvos rytas, ir tt ) pati biedna negali apsimesti, na ir sunus kaip potencialus remejas. o salininku nesunku susirasti (na puseserei pinigai kisenes nedrasko, firmos darbuotojam karjeros laiptais palipti norisi, advokatai nepigiausi kure pasakas ir kita) is zmoniskos puses paziurejus- dauguma tevas nori sunaus kaip gimines tesimo ir verslo perijmo, bet jo sunus nesutiko bendrai versle dalyvauti (na ir nekokiais keliais pasuko) ir pavarde pakeite, kaip manau ir anukai. Tai kaip seimos verslui perimti puikiai tiko brolis, su juo ir pradejo nuo 1991m iki 2003m, beto jo, jo vaiku ir anuku pavarde tapati, juk bendro kraujo, nuo proseneliu laiku ta pati pavarde versle isitvirtino. BAZNYTINE ZMONA- na koke ten zmona, kaip ji aiskina kad bendrai versla dare, na kaip bendrai! jai pati sake kad nekilnojamaju turtu uzsieme, tai toli grazu neben
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS