Nuosprendis senolių skriaudikui: skirtas įkalinimas, bet likusioms šventėms paliktas laisvėje | Diena.lt

NUOSPRENDIS SENOLIŲ SKRIAUDIKUI: SKIRTAS ĮKALINIMAS, BET LIKUSIOMS ŠVENTĖMS PALIKTAS LAISVĖJE

Kauno apylinkės teismas skyrė recidyvistui Heroldui Barčiauskui, pasisavinusiam senolių, kuriems prieš tai paskambindavo kalintis jo bendrininkas, santaupas, pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę. Tačiau iki nuosprendžio įsiteisėjimo jis paliktas laisvėje.

Aukomis tapo dėl vardų?

Kaip jau rašyta, jauniausiajai šiandien penkioliktą nuosprendį savo biografijoje išgirdusio ir 23 kartus už administracinius nusižengimus bausto 39-erių H.Barčiausko aukai buvo 84-eri, vyriausiajai – 96-eri.

Keturi iš nukentėjusiųjų – Dainavos mikrorajono gyventojai. Dvi – iš Kauno rajone esančios Domeikavos. Septintoji Vilijampolėje šių nusikaltimų metu gyvenusio H.Barčiausko auka – alytiškė. Apie tai, kad šis recidyvistas sugebėjo nuskriausti ir minėtas Domeikavos gyventojas, paaiškėjo jau jo bylai įstrigus teisme.

Per tą laiką buvo baigtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl panašių H.Barčiausko nusikaltimų ir pakaunėje, kuris buvo prijungtas prie teismui jau perduotos jo bylos. Visiems jos nukentėjusiesiems buvo paskambinta į namuose tebeturimus laidinius telefonus iš Alytaus pataisos namų. O į aukas jie greičiausiai pasirinkti dėl savo vardų – Ona, Antanas, Aldona, Regina, Valerija, išduodančių galimą jų amžių, rastų senoje telefonų abonentų knygoje.

H.Barčiauskas šioje byloje kaltintas nuo šių metų kovo vidurio iki birželio 1-osios, t.y. per per pustrečio pirmojo karantino mėnesio, turėdamas tikslą apgaule užvaldyti svetimą turtą, apsimetęs policijos ar banko darbuotoju ir panaudojęs smurtą ar apgaule, pasisavinęs asmenims, kurie dėl senatvės buvo bejėgiškos būklės, priklausiusius daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

Heroldas Barčiauskas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

H.Barčiauskas prisipažino, kad sutiko dalyvauti šiuose nusikaltimuose, nes tuo metu buvo įjunkęs į narkotikus. Ir jam svarbiausia buvo susiveikti pinigų eilinei dozei. O tuo metu jam paskambinęs Alytaus pataisos namų kaliniu prisistatęs Robertas žadėjo trečdalį nuo iš aukų išviliotos ar jėga atimtos sumos. Robertas teigė susiradęs jį per bendrus pažįstamus. Jis paskambindavo tą pačią dieną, kai reikėdavo vykti paimti pinigų. O jam priklausančią grobio dalį kaskart atvykdavo paimti vis kitas nepažįstamasis.

H.Barčiauskas buvo sulaikytas, remiantis kriminalinės žvalgybos informacija, kas galėtų būti į Dainavos mikrorajoną įsisukusio telefoninio sukčiaus „kojomis“. Jis tikino, kad gailisi dėl savo poelgių. Ir pagal galimybes atlygins nukentėjusiesiems padarytą žalą. Po dviejų parų sulaikymo H.Barčiauskui buvo skirta intensyvi priežiūra apykojės pagalba. Nuosprendžio jis laukė laisvėje.

Scenarijai – įvairūs

Remiantis H.Barčiauskui pareikštu kaltinimu, 86-erių senolė, gyvenanti Draugystės gatvės daugiabutyje, vieną praėjusio kovo vidurdienį sulaukė asmens, prisistačiusio policininku, skambučio. Šis įtikino, kad paštas moka jai pensiją padirbtais pinigais. Todėl netrukus pas senolę atvyks jo kolega patikrinti šios santaupų. Vos baigus pokalbį, pasigirdo durų skambutis.

Lemtingas sutapimas – tądien ši senolė kaip tik buvo išsitraukusi ne per seniausiai mirusio vyro santaupas. Ir laukė atvažiuojančio anūko, kuriam ketino perduoti jas laidotuvių reikmėms. Tie 7 tūkst. eurų, kai pasigirdo durų skambutis, gulėjo ant svetainės stalo. Senolei atidarius duris, už šių stovėjęs nepažįstamasis netrukus nokautavo ją vienu smūgiu. Atsigavus nei svečio, nei velionio vyro santaupų nebebuvo.

84-erių senoliui, gyvenančiam Kovo 11-osios gatvės daugiabutyje, vieną gegužės popietę paskambinęs asmuo prisistatė banko darbuotoju. Jis teigė, kad bankas bankrutavo ir yra 37 nukentėję asmenys. Senolis – vienas iš jų, nes ir pas jį yra patekę padirbtų pinigų. Pasakojant šią legendą, iš nuo tokios žinios susijaudinusios aukos iškvosta ir, kiek jam metų, ir, ar jis gyvena vienas, ir, kiek turi namuose grynųjų.

Galiausiai senoliui liepta padėti visas santaupas ant stalo ir laukti atvykstančio banko darbuotojo, kuris padės atskirti, kur tikri eurai, o kur – ne. Atvykęs „banko darbuotojas“ nufotografavo senolio paruoštus 1230 eurų. O po to, šiuos paėmęs, pasakė, kad eina patikrinti jų į kieme stovintį savo automobilį. Beveik tuo pačiu metu perskambino ir prieš tai su buto šeimininku bendravęs svečio kolega, šį kartą jau klausinėjęs visai nereikšmingų dalykų. O, kai pokalbį su juo baigęs senolis išėjo kieman pasidomėti, kokie jo santaupų patikrinimo rezultatai, ten svečio jau nebuvo.

Vyriausioji smaugta

Dar už trijų dienų H.Barčiauskas apsilankė pas Pramonės prospekte gyvenančią 96-erių senolę. Šiai tą vidurdienį paskambinęs asmuo prisistatė policininku iš Vilniaus. Jis teigė, kad yra sulaikyta moteris, perdavusi senolei 1800 padirbtų eurų.

Iš šios nusižiūrėtosios į aukas pavyko iškvosti, kad jos turimos santaupos – kur kas didesnės. Ji net suskaičiavo, bekalbėdama su skambinusiuoju ir šio paraginta, kad turi namuose 5 tūkst. eurų. Sunkiai vaikštanti senolė „patikrinti jos santaupas“ atvykusį skambinusiojo kolegą šiaip taip įsileido, pasiekusi duris besiramščiuodama už sienų. O svečias, vos patekęs vidun, puolė ją smaugti. Po ko išplėšė iš rankų visas santaupas ir pabėgo.

Gegužės pabaigoje po taip pat policininku prisistačiusio asmens skambučio ir šio atsiųsto kolegos apsilankymo 55 eurų, turėtų namuose, ir banko kortelės, nuo kurios netrukus buvo nuimti dar 600 eurų, neteko ir V.Krėvės prospekte gyvenanti 86-erių kaunietė.

Šiai paskambinęs sukčius padėti telefono ragelio neleido. Ir pasakė, kada nueiti prie durų, už kurių jau turėtų būti jo kolega. Šį įsileidus, skambinusysis ir toliau „kabino makaronus“ senolei. O jo atsiųstas svečias akimirksniu susirinko buto šeimininkės, kaip buvo liepta prieš tai, ant virtuvės stalo išdėliotus namuose turimus grynuosius ir banko kortelę. Šios PIN kodas taip pat jau buvo išviliotas. Pažadėjęs, kad tuoj grįš, svečias su tuo, ką susirinko, dingo. Kol senolė šio laukė, nuo jos banko kortelės per kelis kartus buvo nuimti ten buvę pinigai.

Žiauriausias išpuolis

Labiausiai fiziškai per akistatą su H.Barčiausku nukentėjo 88-erių alytiškė. Nors visų šios santaupų jis nepagrobė, tiesiog nežinodamas, kad jų yra dar ir, kur jų ieškoti.

Ir šiai senolei paskambinęs asmuo prisistatė policininku. Ir suokė, kad, jeigu buto šeimininkė nenori įsileisti jo kolegos, atvyksiančio patikrinti, kiek tarp jos santaupų yra klastočių, tai gali pasikviesti dėl drąsos kaimynus. Tačiau, nusižiūrėtoji į aukas neatsargiai pareiškė, kad „neturi iš kur tų kaimynų imti“. Nors belaukdama skambinusiojo kolegos, ji ištuštino vieną slėptuvę, kurioje buvo 1700 eurų, ketindama padėti šiuos kitur, jeigu atvyktų ne pareigūnas, o sukčius. Tačiau, nespėjo, nes už durų jau stovėjo nepažįstamasis.

Senolei jo išvaizda sukėlė įtarimą. Kas buvo po to, kai ji pareiškė apie tai svečiui, buto šeimininkė jau nebeprisimena. Tačiau H.Barčiauskas po sulaikymo prisipažino, nesusivaldęs, kai pamatė už senolės nugaros – ant spintelės gulinčius pinigus. Ir esą ją tik pastūmė. Nors kaltinamajame akte, remiantis buto šeimininkės patirtais sužalojimais, o tarp šių – ir nosies lūžis, teigiama, kad jai buvo smogta į veidą.

Užpultajai atsigavus, minėtų 1700 eurų jau nebebuvo, kaip ir svečio, kuris buvo atvykęs iš Kauno taksi, kuriuo ir grįžo atgal. Tačiau kitos santaupos buvo vietoje. Į senolės butą atvykę pareigūnai rado ne tik kraujo klanus, sulaužytus buto šeimininkės akinius bei ant grindų besimėtančius protezus, bet ir dar beveik 6 tūkst. eurų, iškaišiotų po įvairias slėptuves. Visi jie buto šeimininkei, kuri dėl kraujo išsiliejimo į smegenis tą pačią dieną buvo pervežta iš Alytaus ligoninės į Kauno klinikas, grąžinti.

Asociatyvi nuotr.

Tarp bendrininkų – ir moteris

Prijungus prie minėtos H.Barčiausko bylos dar vieną, per tą laiką, kol ji buvo atversta teisme, baigtą ikiteisminį tyrimą, paaiškėjo, kad teisingumo nebesulaukė nei viena iš Domeikavoje gyvenusių jo aukų.

90-metė, kurią, kaip ir šios kaimynę, jis skaudžiai apgavo dar prieš pirmąjį karantiną – kovo pradžioje, mirė rugpjūtį. Prieš priverstinę akistatą su H.Barčiausku ši senolė buvo sulaukusi skambučio iš „policijos“ – taip pat apie esą per klaidą jai išmokėtus padirbtus pinigus, kuriuos atvyks paimti – kad galėtų pakeisti, skambinusiojo kolega. H.Barčiauskas tada pasirodė šios senolės bute su moterimi, kurios asmenybės teisėsaugininkams taip pat nepavyko nustatyti. H.Barčiauskas teigė, kad tai buvo Kristina, su kuria jis susipažino socialiniame tinkle „Facebook“ ir sutarė apgaudinėti pinigų turinčius patiklius senukus. Tačiau vėliau jų keliai su minėta Kristina, su kuria dalinosi grobiu, išsiskyrė. Ir jis nieko daugiau apie šią savo bendrininkę nežino.

Šiųmetę kovo 3-iąją H.Barčiauskas su mįslingąja Kristina apsilankė ne tik pas minėtą 90-metę, bet ir pas penkeriais metais jaunesnę kitą Domeikavos gyventoją, kurią apgavo lygiai taip pat. Tik iš 90-metės apgaule išviliota 1 tūkst. eurų. O iš 85-erių metų jos kaimynės, mirusios prieš pat atverčiant bylą teisme, – 1400 eurų.

Prisipažino H.Barčiauskas ir dėl šių sukčiavimu. Ir taip pat gailėjosi, dėl ko jo bylos nagrinėjimui teisme buvo pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, leisiantis sumažinti jam skirtą bausmę trečdaliu. Nė vienas iš likusių gyvų nukentėjusiųjų H.Barčiausko teisme nedalyvavo. Vieni – dėl prastos sveikatos. Kiti – nebenorėdami dar kartą išgyventi to, ką teko patirti.

Teisėjos sprendimas

Prokurorė siūlė H.Barčiauskui pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę. O, kadangi jis pilnai pripažino savo kaltę, dėl ko teisme taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, – sumažinti šią bausmę iki ketverių metų ir keturių mėnesių.

Teisiamasis prašė teismo, kaip galima, švelnesnės bausmės.

Bylą nagrinėjusi teisėja Giedrė Maslauskaitė patenkino H.Barčiausko prašymą ir skyrė jam penkerių metų įkalinimą. Tačiau dėl jau minėtos priežasties sutrumpino šią bausmę iki trejų metų ir keturių mėnesių. Bet subendrino ją su dviem ankstesniais nuosprendžiais H.Barčiauskui skirtomis bausmėmis, kurių jis nėra atlikęs. Galutinė bausmė po šios painios aritmetikos – įkalinimas trejiems metams ir penkiems mėnesiams. Be to, iš H.Barčiausko priteisti visų jo aukų ieškiniai dėl patirtos žalos. Tačiau perpus – nuo trijų tūkst. eurų iki pusantro sumažintas ir vienos nukentėjusiosios prašytas moralinis atlygis.

Išklausyti nuosprendžio H.Barčiauskas neatvyko. Nors suimti jo teismo salėje ir nesirengta – iki nuosprendžio įsiteisėjimo paliktos švelnesnės kardomosios priemonės: rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos ir intensyvi priežiūra apykojės pagalba. Šis nuosprendis įsiteisės, jeigu H.Barčiauskas jo neapskųs. O tai mažai tikėtina, dėl ko, kiek jis dar bus laisvėje, – nežinia.

GALERIJA

  • Heroldas Barčiauskas
  • Heroldas Barčiauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Brangutė

100% kad bobulytė šitas zekas yra arba jo šeimos narys .

Taip

Musu teisėsauga susiknisus .Čia taip išeina kad patys turim išmokt apsigint įsigyt ginklus ir patiem šaudyt vidokius isibrovėlius į namus vidokius vagis ir užpuolikus .

Brangute bobute

Jus valkatos kur čia sudus komentuojant.Ar jūsų tėvus apgrabino kad čia teisiat žmogų.Jusu nuomone čia bybio galo neverta ir jai paliko per šventes ir ilgiau laisvej matyt teisėja ir prokurorė turi smegenų ir mato ar žmogus gailisi iš tiesų ar vaidina ne pirmus metus juk dirba šį darbą ir mato melagis.O jus nuopisos tik kaip smeisti ar niekinti žmonės.Pirma pažiūrėkit į savo prasvinkusius klynis kur madavoskes veisiasi o poto ką sakykyt.Ale patys šventieji esat.Nejuokinkit žmonių šūdo gabalai.O Kauno diena nesikeičia tik stumia ant žmonių ir prikuria nesąmonių. NIEKO SUSITIKSIM PER TELEVIZIJĄ IR TEISME SU LAIKRAŠČIO SAVININKAIS "KAUNO DIENOS" UZ SMEIZTUS IR MELAGINGAS ISTORIJAS APIE GYVUOSIUS AR MIRUSIUS PRIRASYTUS. IR UZ ŠI STRAIPSNĮ ATSIPRASYSIT PIRMUOSE PUSLAPIUOSE.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS