Perspėjimas: daug konteinerių vėl virs ugnies fakelais – patraukite automobilius! | Diena.lt

PERSPĖJIMAS: DAUG KONTEINERIŲ VĖL VIRS UGNIES FAKELAIS – PATRAUKITE AUTOMOBILIUS!

  • 2

Naujametinė naktis neįsivaizduojama be fejerverkų ir petardų, kurios, deja, kai kuriuos žmones palieka be pirštų ar kitaip sužaloja, sukelia turtą ir sveikatą ar net gyvybę nusinešančius gaisrus. 

Kauno ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad šiųmetę gruodžio 31 d. iki 15 val. Kaune neužfiksuota nelaimių, susijusių su šventimu.

Tačiau, remdamasi ankstesnių metų patirtimi, atstovė įspėjo, kad šiandien vakarop ir rytoj po pietų gali pasipilti atliekų konteinerių gaisrų, sukeltų piktavalių.

Dž. Vaitkevičienė gyventojams patarė savo pačių automobilius šį vakarą ir rytojaus parą statyti atokiau konteinerių, apie tai įspėti ir nuosavu transportu atvyksiančius svečius. Liepsnos nuo padegtų konteinerių gali pridaryti nemažai žalos arti esantiems automobiliams ar pastatams.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ugniagesių atstovė taip pat atkreipia gyventojų dėmesį, kad bent šiai nakčiai iš balkonų išneštų degius daiktus, kad į balkoną įskriejusi žiežirba nuo fejerverko padarytų kuo mažiau žalos.

Gyvūnų savininkai vertėtų uždangstyti langus, juos gerai uždaryti, kad būtų kuo geresnė šviesų ir garso izoliacija tam, kad augintiniai patirtų kuo mažiau bereikalingo streso.

Masiniuose renginiuose, anot Dž. Vaitkevičienės, taip pat nereikėtų pernelyg atsipalaiduoti. Ypač patariama saugotis ir stovėti atokiau kompanijų, kurios vartoja alkoholį ir gali imti neatsakingai, nesaugiu atstumu nuo žmonių pradėti leisti fejerverkus.

„Viena galimų grėsmių renginiuose, kilus gaisrui, įvykus sprogimui, nuaidėjus šūviui, kilus muštynėms ar kitais atvejais, – dėl kilusios panikos susidarančios žmonių spūstys. Tikėtina, kad renginyje atsipalaidavęs žmogus, pajutęs grėsmę, stichiškai puls su visa minia link išėjimo, pro kurį atėjo, ir pateks į spūstį, kuri, kaip rodo skaudžios patirtys užsienio šalyse, gali būti pražūtinga“, – teigė atstovė.

Pasak jos, ruošiantis eiti į masinius renginius vertėtų iš kišenių bei rankinių išsiimti aštrius daiktus. Patartina neryšėti kaklaraiščio, šalikėlio, skarelės, ilgo vėrinio. Rekomenduojama avėti patogią, stabilią avalynę, gerai užsirišti batų raištelius arba pasirinkti batus be raištelių.

Atvykus į renginio vietą vertėtų apsižvalgyti ir susirasti avarinius išėjimus, nes kilus grėsmei dauguma žmonių evakuosis pro tą išėjimą, pro kurį atėjo.

Renginyje patartina nestovėti arti scenos, nes kilus gaisrui, prasidėjus riaušėms ar muštynėms iš šios vietos būtų nelengva pasitraukti.

Vertėtų atokiau laikytis nuo neblaivių ar nuo narkotikų apsvaigusių, agresyvių žmonių, nes jų elgesys per ekstremalius įvykius gali būti neprognozuojamas. 

Pakliuvus į žmonių spūstį uždaroje patalpoje reikėtų vengti būti minios pakraštyje, nes minia gali prispausti prie sienos. Be to, nevertėtų priešintis minios tėkmei, geriau judėti kartu su minia.

Patekus į didelę spūstį rankas patartina laikyti ties diafragma arba šonuose, sulenktas per alkūnes – minioje didesnė tikimybė ne suklupti, o būti suspaustam.

Pargriuvus svarbiausia saugoti galvą ir kuo greičiau atsistoti. Jei atsistoti nepavyksta, reikia susiriesti, kelius priglausti prie pilvo ir rankomis užsidengti galvą, stengiantis apsaugoti gyvybiškai svarbius organus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nоr­it­е su­sіr­asti m­еrg­iną v­iеn­ai nаk­čiai? Sv­еiki аtv­ykę - Ge­tM­eet­s­.­co­m

Teis.

Manau reikia uždrausti prekiauti ir sprogdinti petardas,nes jos yra nesaugios.Koks čia gali būti užsidarykite langus,kodel turi būti pažeistos kito žmogaus teisės ir interesai.Sprogdinimas padaro ne mažai žalos ,todėl manau atejo laikas iš sprogdintojų pareikalauti apmokėti ,jeigu padarys žalą ,kitiem asmenims.Reikia nenusikeisti ,patyrus sužalojimus kviesti policiją ,registruoti incidentą ir pareikalauti sprendimų, kokiu,policiją žino,kas po ko seka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS