Policija apie sukčiavimo schemas: visa tai tam, kad gyventojai būtų suklaidinti | Diena.lt

POLICIJA APIE SUKČIAVIMO SCHEMAS: VISA TAI TAM, KAD GYVENTOJAI BŪTŲ SUKLAIDINTI

  • 3

Jau rašėme apie savaitgalį siuntų tarnybą užplūdusius pranešimus dėl to, kad sukčiai naudojasi jų vardu. Tuo pačiu pardavėjai, į kuriuos nusitaikė apgavikai, savo istorijomis ėmė dalytis viešai. Savo turima informacija apie šią ir kitas panašias sukčiavimo schemas pasidalijo ir Kauno pareigūnai.

Prašė suvesti kortelės duomenis

„Būkite dėmesingi!!! Parduodama naudotas sofas internetu gavau žinute į „Viber“ programėlę. Žmogus prisistatė Alina iš Kauno. Rašė rusų kalba, bet iš lietuviško numerio +37064828221. Susitarėme dėl kainos“, – pasakojo viena susidūrusiųjų su sukčiais pardavėjų.

Po to sekė žinutė, kad prekės atvažiuos pasiimti DPD kurjeris bei atsiuntė nuorodą, kurią atsidarius ir suvedus duomenis už prekę sutarti pinigai įkris į sąskaitą.

Nuoroda nukreipė į netikrą DPD puslapį, kur reikėjo pasirinkti „GAUTI LĖŠŲ“, suvesti korteles duomenis, vardą bei pavardę. Tačiau tokiu būdu pinigai ne jums atkeliautų, o iš jūsų sąskaitos visus pinigus galėtų siurbti sukčiai, perspėjo moteris.

Į redakciją kreipęsis Anatolijus pasakojo sukčių žinutės sulaukęs taip pat per vaiberį.

„Įdėjau skelbimą į skelbiu.lt, kad parduodu šildytuvą ir gaunu į „Viber“ programėlę žinutę, kad kažkokia Sandra norėtų ji nusipirkti. Visą mūsų susirašinėjimą prisegu. Akivaizdu, kad aferistai. Beje, jau antrą kartą tas pats, tik iš skirtingų žmonių. Praeitą kartą irgi buvo moteris, tik atseit iš Baltarusijos, rašė rusų kalba, neva norėjo šildytuvą nupirkt ir nusiųsti giminaitei, kuri gyvena Vilniuje. Gal aktualu, kad žmonės neužkibtų“, – rašė Anatolijus, kuriam sukčiai taip pat siuntė netikras nuorodas, suokė apie atsiskaitymą per DPD sistemą, ir prašė parduodamą daiktą perduoti kurjeriams.

Skaitytojo susirašinėjimas su įtariamais sukčiais/Asmeninio arch. nuotr.

Nuoroda jau užblokuota

Anot „DPD Lietuva“ rinkodaros ir pardavimų vadovo Baltijos šalyse Gabrieliaus Bilevičiaus, nors nuorodos adrese buvo minimas įmonės pavadinimas, „DPD Lietuva“ su šia nuoroda niekaip susijusi nebuvo, o įtartina nuoroda, pranešus apie tai atsakingoms institucijoms ir nustačius, kad yra kenkėjiška, buvo užblokuota.

G. Bilevičiaus teigimu, oficialios „DPD Lietuva“ siuntų savitarnos nuorodos yra esiunta.dpd.lt ir esiunta.lt, o įmonė nei viename iš šių puslapių nerenka mokėjimų už žmonių  parduodamas prekes.

Skaitytojų nuotr.

Pareigūnai: neskubėkite

Kauno pareigūnai taip pat ragina būti atidesniems ir bando paaiškinti, kuo vadovaujasi sukčiai.

„Kauno apskrities policijos kriminalistams tokios sukčiavimo schemos yra žinomos. Nors patys kriminalistai lig šiol ikiteisminių tyrimų dėl būtent tokio sukčiavimo modelio neturėjo (dėl vieno panašaus pobūdžio pranešimo vyksta aplinkybių patikslinimas), tačiau nuolat domisi kolegų užsienyje praktika, kurie su tokiais atvejais jau susiduria“, – portalui kaunodiena.lt teigė Kauno policijos atstovai.

Anot jų, sukčiai savo schemai specialiai pasirenka žinomų portalų, žinomų siuntų ar kitokių kompanijų pavadinimus. „Visa tai tam, kad gyventojai būtų suklaidinti. Pastarieji, pamatę nuorodą su pažįstamu pavadinimu, dažnai intuityviai pasitikėdami žinomu vardu nieko neįtaria, iki galo neįsitikina patikimumu ir atlieka nurodytus veiksmus“, – komentavo pareigūnai.

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kad sukčiaujantys asmenys dažniausiai tai daro raštu, naudojasi mobiliosiomis programėlėmis, prašo suvesti kortelės duomenis.

Susidūrusius su tokia schema pareigūnai ragina neatlikti minėtų veiksmų, atidžiai įsigilinti į siunčiamas nuorodas (ypač, ar jos lietuviškos) bei, žinoma, informuoti pareigūnus apie galimą sukčiavimo atvejį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ALGIS

Atėjo laikas sukčiams rankas K A P O T I , KITAIP NEAPSIGINSIM , KAIP NUO KOLORADO VABALO .

Ką gi

kuo daugiau naudosime "programėlių", o ne grynųjų pinigų, tuo lengviau bus sukčiams....

Juozas

Kai daro pavedimus už prekes reikalaukite ,kad būtų tiksliai nurodyta mokėjimo paskirtis , modelis ir t. t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS