Policijos pareigūnai įspėja – naują būstą rinkitės atsargiai | Diena.lt

POLICIJOS PAREIGŪNAI ĮSPĖJA – NAUJĄ BŪSTĄ RINKITĖS ATSARGIAI

  • 0

„Būsimieji studentai, persikraustantys studijuoti bei gyventi į didmiesčius, ir visi kiti asmenys, nusprendę išsinuomoti būstą, privalo itin atsakingai rinktis naująjį būstą ir jo šeimininkus, jog nepakliūtų į sukčių pinkles. Neperveskite į kitą sąskaitą pinigų, neduokite avanso už būstą tol, kol nesate pasirašę nuomos sutarties. Daug mažesnė nuomos kainą už gerą būstą taip pat ženklas, jog tai gali būti sukčių būdas jus apgauti“, – patarimus sakė Kauno pareigūnai.

Vasaros pabaigoje prieš prasidedant naujiems mokslo metams, į didmiesčius plūsta ką tik mokyklą baigusių jaunuolių būrys. Būsimi studentai įstoję į aukštąsias mokyklas įvairiuose Lietuvos miestuose, pradeda intensyvias gyvenamųjų patalpų paieškas. Patikimiausia ir saugiausia būtų kreiptis į įmones, teikiančias tokias paslaugas, tačiau žmonės dažnai imasi iniciatyvos patys ieškoti naujos gyvenamosios vietos. Visi gyventojai, o ypač studentai, dažnai neturintys papildomų pajamų, ne retai susivilioja itin žemomis nuomojamo būsto kainomis, tačiau tai gali būti ženklas, kad galite tapti sukčių auka.

„Daug pigesnė nei rinkoje esanti būsto nuomos kaina ir kartu kuriamos papildomos įvairios istorijos apie neva apie išvykimą į užsienį, ar itin didelę būsto paklausą, begalę asmenų, norinčių jau nuomoti būstą, privalomą avanso pervedimą dar net nemačius būsto, leidžia išvilioti iš patiklių žmonių nemažas pinigų sumas“, – teigia Kauno apskrities policijos pareigūnai.

Visų pirma, renkantis būstą reikėtų įvertinti realią būsto nuomos kainą. Miesto centre, ar netoli centro naujai suremontuoto būsto kaina tikrai nebus ženkliai mažesnė negu kitų siūlomų būstų. Taip pat pervesti ar paduoti avansą, mokėti sutartą nuomos sumą reikia tuomet, kai turite būsto raktus, esate pasirašę tvarkingą, abiejų šalių pasirašytą nuomos sutartį, o prieš ją pasirašant ir aptartos sutartyje esančios sąlygos.

Svarbu atsiminti ir tai, jog nebūtina pateikti visų savo asmeninių duomenų. Pasirašyti sutarčiai užtenka asmens vardo, pavardės, gimimo datos, ir registruotos gyvenamosios vietos. Tokių duomenų pakanka, jog iškilus nesutarimams teisme pavyktų išsireikalauti užstatą. Pasirašant sutartį galima paprašyti parodyti asmens dokumentą, tam jog įsitikinti, kad tai yra tas pats žmogus. Tačiau nei vienu atveju jums nereikia siųsti ar įteikti savo asmens tapatybės kortelės, paso kopijų kitiems asmenims. Jei butą nuomojantis asmuo prašo jūsų dokumento, banko pavedimo kopijų, tai gali būti dar vienas būdas, kaip vėliau su jūsų pateiktais asmens duomenimis būtų galima daryti nusikalstamas veikas.

Praėjusiais metais Kauno apskrities policijos pareigūnai dėl sukčiavimų, kuomet apgaunami asmenys, ketinę išsinuomoti būstą, pradėjo 11 ikiteisminių tyrimų. Kauno apskrities pareigūnai primena gyventojams būti budriems, o prireikus pagalbos, ar įtarus apie galimai daromą neteisėtą veiką, praneškit bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS