Prokuratūra pradėjo sakyti baigiamąsias kalbas Druskininkų mero R. Malinausko byloje | Diena.lt

PROKURATŪRA PRADĖJO SAKYTI BAIGIAMĄSIAS KALBAS DRUSKININKŲ MERO R. MALINAUSKO BYLOJE

Galimos korupcijos byla, kurioje kaltinimų sulaukė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas ir penki teisėjai, yra išskirtinė Lietuvos istorijoje, sako valstybės kaltintojas šioje byloje, Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas.

„Baigiam nagrinėti didelės apimties sudėtingą bylą. Drįstu teigti, kad nebuvo tokių bylų Lietuvos istorijoje, kur vienu metu būtų teisiamas meras, penki visų teismų grandžių teisėjai“, – per Kauno apygardos teismo posėdį pirmadienį sakė prokuroras.

„Vijūnėlės“ dvaro byloje prokuratūra pradėjo sakyti baigiamąsias kalbas: bus siūlomos bausmės Druskininkų merui, eksteisėjams, kitiems kaltinamiesiems. Pagrindinė kalinimo dalis yra susijusi su korupcinio pobūdžio nusikaltimais.

Kaltinimų sulaukė ir į kaltinamųjų suolą sėdo Druskininkų meras R. Malinauskas, jo buvęs padėjėjas, dabar tarybos narys Aivaras Kadziauskas, taip pat buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, nuo 2019 m. laikinai nušalintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, buvęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, buvęs Aukščiausiojo Teismo padėjėjas, buvusios šio teismo teisėjos sūnus Airingas Kartanas.

R. Malinauskas kaltinamas davęs 60 tūkst. eurų kyšį, kad dvaras nebūtų nugriautas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, įvairiomis korupcinėmis bei kitomis veikomis siekiant palankių suinteresuotiems asmenims sprendimų teismuose pareikšti 16 asmenų ir vienai bendrovei.

Įtariamieji prekiavo teisingumu, jie nusikalstama veika užsiimdavo nuolat

2022 m., perduodant bylą į teismą, STT teigė, kad per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnų surinkti duomenys rodo, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Didelę šios baudžiamosios bylos dalį sudaro duomenys apie nusikalstamas veikas, kuriomis 2018 m. vasarą galimai siekta kyšiu paveikti įvairių instancijų teisėjus ir neteisėtai priimtais sprendimais bandyti išsaugoti šiuo metu jau nugriautą statinį Druskininkuose, viešai žinomą Vijūnėlės dvaro pavadinimu.

Nelegaliu statiniu pripažintas Vijūnėlės dvaras buvo nugriautas 2019 m. rudenį.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3000 iki 60 000 eurų. 

Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje. 

Įvertinus perduotoje teismui baudžiamojoje byloje esančius duomenis, buvusiam teisėjui H. Jaglinskiui taip pat pateiktas kaltinimas neteisėtu praturtėjimu dėl daugiau nei 51 000 eurų, kurie buvo rasti kratų metu ir nebuvo deklaruoti ir / ar patvirtinti juridinę galią turinčiais dokumentais.

Apie šį itin didelės apimties ir išskirtinio sudėtingumo ikiteisminį tyrimą dėl aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų viešai buvo pranešta 2019 m. vasarį.

Tuomet buvo sulaikyti ir suimti teisėjai, advokatai, jų klientai ir kiti asmenys.

Korupciniai nusikaltimai paaiškėjo, kai 2017 m. Klaipėdoje, Virgilijaus Valio gyvenamojoje vietoje, buvo rasta daug narkotikų.

Vyras vengė teisingumo – V. Valius surado socialiai pažeidžiamą asmenį, kad jis prisiimtų kaltę ir atiktų už jį bausmę, tam jis pasitelkė du advokatus.

Pareigūnams gavus duomenų, kad gali būti vykdomi nusikaltimai, susiję su teisingumo sistema, buvo sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmai.

Slapta kontroliuodami pokalbius, pareigūnai gavo duomenų, kad Vilniaus advokatas Drąsutis Zagreckas, siekdamas palankių sprendimų savo klientams teismų, priima pinigus, susitikinėja su teisėjai. Aiškėjant daugiau nusikaltimų, daugėjo bylos epizodų, buvo sudaryta speciali tyrimo grupė.

„Įtariamieji prekiavo teisingumu, jie nusikalstama veika užsiimdavo nuolat“, – sakė prokuroras A. Kazakovas.

Prokurorai šioje baudžiamojoje byloje savo baigiamąsias kalbas ketina sakyti du posėdžius, bausmes prokuratūra siūlo kalbos pabaigoje.

Byloje – bandymas sušvelninti bausmę vienam ieškomiausių asmenų

Prokuroras A. Kazakovas aptarė epizodą, kai ketinta sušvelninti bausmę nuteistajam už narkotikų disponavimą Vytautui Najui. Radviliškietis V. Najus anksčiau buvo įtrauktas į Lietuvos policijos ieškomiausių asmenų sąrašą, tačiau vėliau jis pasidavė policijai pats.

2018 m. vasarį Šiaulių apygardos teismas V. Najui skyrė šešerius metus nelaisvės. Žinomą lenktynininką V.  Najų byloje dėl 289 kilogramų kanapių dervos gabenimo į Latviją teismas pripažino kaltu dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir pasikėsinimo įvykdyti narkotikų kontrabandą

Narkotikus pareigūnai aptiko vilkike „Iveco“, miegojimui skirtoje vietoje.

Kanapės buvo įgytos 2014 gegužę, jos buvo sudėtos į 150 vienetų briketų. Šioje byloje 2015 metais taip pat buvo nuteistas Latvijos pilietis, vairavęs vilkiką. Bylos duomenimis, V. Najus narkotikus perdavė vilkiko vairuotojui.

Prokuratūra su V. Najui skirta bausme nesutiko, nes įstatymas numato daug griežtesnę bausmę, todėl Šiaulių apygardos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šis teismas bausmę V. Najui pailgino iki 10 metų.

Nuteistasis su skundu kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Teisėjų galimos korupcijos bylos duomenys rodo, kad ketinta paveikti Aukščiausiojo Teismo teisėjus, kad V. Najui liktų galioti švelnesnė, Šiaulių apygardos teismo bausmė.

V. Najus šioje korupcijos byloje kaltinimų nesulaukė, jis pareigūnams pasakojo, kad nuo 2018 m., jis buvo nelaisvėje, pradėjo atlikti bausmę, net nežinojo, kad kažkas galėjo veikti jo padėties sušvelninimui.

V. Najaus byloje pranešėjas ir pirmininkaujantis buvo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Tomas Šeškauskas.

Teisėsaugos pareigūnai slapta fiksavo su V. Najaus bylos baigtimi susijusių asmenų pokalbių įrašus.

Teisėjas T. Šeškauskas galimos korupcijos teisinėje sistemoje byloje vėliau buvo apklaustas kaip liudytojas, jis teigė, kad jo papirkti niekas nebandė, o dėl pateikto skundo nuteistojo bausmė nesušvelnėjo.

„Aš negalvojau, kad šeškas (teisėjas – T. Šeškauskas) sunkus toks“, – pareigūnai slapta užfiksavo pokalbių įrašus, kai buvo svarstoma galimybė paveikti Aukščiausiojo Teismo teisėją.

Tuometis advokatas D. Zagreckas buvo T. Šeškausko kurso draugas, jis pripažino, kad negali daryti įtakos T. Šeškauskui, nes nėra galimybių susitarti su šiuo teisėju.

Bylos duomenimis, D. Zagreckas skambino tuometiniam Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų padėjėjui A. Kartanui, siekiant iš anksto sužinoti sprendimą V. Najaus byloje, A. Kartanas lankėsi D. Zagrecko kontoroje.

Galimos korupcijos teisinės korupcijos byloje D. Zagreckas yra atleistas nuo atsakomybės ir saugomas valstybės, jis sutiko bendradarbiauti su teisėsaga ir padėjo atskleisti korupcinius nusikaltimus. 

GALERIJA

  • Druskininkų mero R. Malinausko teismas.
  • Druskininkų mero R. Malinausko teismas.
  • Druskininkų mero R. Malinausko teismas.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vita

Visiems čia labai įdomi pabaiga.

Tikrai

Kas nepaklūsta konservam, nešoka pagal juos visi "nusikaltėliai", kada Lietuva apsivalys nuo tos banditų partijos...

bandysiu speti

teismo bus pripazintas nekaltu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS