R. Jakštys – jau už grotų: teismo nurodymą vykdžiusi Kauno policija šį kartą nusprendė nerizikuoti | Diena.lt

R. JAKŠTYS – JAU UŽ GROTŲ: TEISMO NURODYMĄ VYKDŽIUSI KAUNO POLICIJA ŠĮ KARTĄ NUSPRENDĖ NERIZIKUOTI

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, šiandien apie 15 val. Kauno policija pristatė į Kauno kalėjimą skandalingąjį jaunimo mentorių Remigijų Jakštį, kuriam nepavyko išvengti Kauno apylinkės teismo jam skirtos laisvės atėmimo bausmės už jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą, šių veiksmų atlikimą už atlygį ir sukeliant nesunkų sveikatos sutrikdymą bei lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę.

Tvirkino ir Lietuvoje, ir užsienyje

Kaip jau rašyta, balandžio 3-iąją Kauno apygardos teismas tik iš dalies tenkino 26-erių metų R. Jakščio skundą dėl pernai birželį Kauno apylinkės teismo jam už minėtus nusikaltimus skirtos daugiau kaip trejų metų įkalinimo bausmės.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys nepilnamečiai, kuriuos R. Jakštys, kaltinamajame akte įvardijamas kaip VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, susirado įvairiuose renginiuose. Dalis nukentėjusiųjų buvo susiję su minėtos įstaigos veikla. Du iš jų bylon sugulusių įvykių metu buvo penkiolikos, vienas – septyniolikos metų.

VšĮ „Mokinio karjera“, įkurta priš šešerius metus ir registruota viename Šarkuvos gatvės daugiabutyje, internete skelbėsi esanti moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kurios veikloje – ir edukacinių ekskursijų organizavimas.

Nusikaltimai, inkriminuojami šioje byloje R. Jakščiui, apima laikotarpį nuo 2021-ųjų rugpjūčio iki 2022-ųjų vasario. Tačiau ją teismui rengę teisėsaugininkai prisipažįsta, kad jiems tikrai nepavyko nustatyti visų nusikaltimų, kuriuos per tą laiką galimai padarė R. Jakštys. Bet pavyko išsiaiškinti, kad minėtas septyniolikmetis buvo seksualiai išnaudotas Varšuvos viešbutyje, o kiti nukentėjusieji tvirkinti Kaune – „Žaliakalnio terasų“ apartamentuose, kuriuos R. Jakštys tada buvo išsinuomojęs.

Teismo posėdis dėl teikimo sugriežtinti bausmę R. Jakščiui

Justinos Lasauskaitė nuotr.

Įžūlėjo akyse

Ikiteisminis tyrimas šioje R. Jakščio byloje buvo pradėtas Kauno apylinkės teismui dar nagrinėjant pirmąją jo bylą dėl keturių jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimo Varšuvos bei Berlyno viešbučiuose. Ją vainikavo 2021-ųjų gruodį paskelbtas nuosprendis, kuris buvo pakeistas po garsiai nuskambėjusių pernykštės balandžio 12-osios įvykių Pasimatymo akligatvyje. Jame R. Jakštys buvo išsinuomojęs kotedžą, kuriame tada, padedant visuomenei, buvo aptiktas, kaip įtarta, slepiamas keturiolikmetis, nors bendrauti su tokio amžiaus berniukais skandalingajam mentoriui, minėtu 2021-ųjų gruodžio nuosprendžiu skiriant laisvės apribojimą, buvo uždrausta.

Konstatavus, kad R. Jakštys šio apribojimo nesilaikė, Probacijos tarnybos, prižiūrėjusios kaip jis vykdo minėtą teismo bausmę, teikimu, šis nuosprendis buvo sugriežtintas, pakeičiant laisvės apribojimą į 90-ies parų areštą.

Naują ikiteisminį tyrimą R. Jakščio atžvilgiu, dar nebaigus teisme nagrinėti pirmosios jo bylos, teisėsaugininkai pradėjo, gavę dar vieno galimo nukentėjusiojo tėvų pareiškimą, kad jis vėl tvirkina panašaus amžiaus berniukus. Vėliau į teisėsaugininkus kreipėsi ir kitų dviejų nukentėjusiųjų tėvai.

Skaitytojų, Justinos Lausauskaitės ir Shutterstock nuotr. / Redakcijos montažas

Kakta sienos nepramušė

Bylą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Vita Padriezaitė pernai birželio pradžioje skyrė R. Jakščiui trejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmę. Ir priteisė iš jo nukentėjusiesiems 22 tūkst. eurų (vienam – aštuonis tūkst., dviem – po septynis) bei jų atstovavimo teisme išlaidas, t.y. už jų advokatų suteiktas paslaugas.

Tačiau R. Jakštys su savo advokatais apskundė šį nuosprendį Kauno apygardos teismui, prašydamas jam skirtą įkalinimą atidėti arba pakeisti jį į švelnesnę bausmę.

Skundą nagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėjų Vaido Vasiliausko, Juditos Sungailaitės ir Laimos Šeputienės kolegija jį tenkino iš dalies. Nors ir pripažino, kad R. Jakščiui pagrįstai skirta laisvės atėmimo bausmė ir pagrindo šios atidėti nėra, tačiau pašalino vieną jo kaltę sunkinančią aplinkybę – kad jam inkriminuojamus nusikaltimus R. Jakštys padarė būdamas recidyvistu. Todėl jam Kauno apylinkės teismo skirta bausmė sumažinta iki pustrečių metų laisvės atėmimo.

Pakeitė taktiką

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, Kauno apylinkės teismo patvarkymą vykdyti šį nuosprendį, kuris įsiteisėjo vos jį paskelbus, Kauno policija gavo praėjusį penktadienį – baigiantis darbo dienai. Ir nors turėjo jo įvykdymui dešimt dienų, prisiminusi ankstesnę patirtį su R. Jakščiu, įvertino galimą riziką, kad jis vėl gali vengti laiku prisistatyti į bausmės atlikimo vietą. Todėl šį kartą skandalingajam mentoriui telefonu neskambinta, nurodant iki kada jis turi tai padaryti, o nuspręsta iš karto vykti į jo namus ir pristatyti jį į Kauno kalėjimą.

Pasak Kauno policijos atstovės, viskas įvyko pagal planą – jokių incidentų sulaikant R. Jakštį nebuvo, ugniagesių gelbėtojų pagalbos neprireikė.

Minėta karti patirtis bendraujant su R. Jakščiu, kurios Kauno policija nusprendė nebekartoti, susijusi su tuo, kad pernai gegužę Kauno apygardos teismui paskelbus, jog atmeta R. Jakščio skundą dėl jam skirto 90-ies parų arešto, jis neįvykdė pareigūnų reikalavimo per nurodytą laiką prisistatyti į Kauno kalėjimą.

Kitą savaitę R. Jakštys vėl turėtų stoti prieš Kauno apylinkės teismą. Prieš pernykščias Kalėdas teisėsaugininkai perdavė šiam teismui dar vieną skandalingojo jaunimo mentoriaus bylą dėl jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimo. Remiantis nukentėjusiųjų bei liudytojų apklausomis, 2018 metų lapkričio – 2020 metų vasario mėnesiais jis galimai padarė seksualinius nusikaltimus prieš dar tris nepilnamečius. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas taip pat numato laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nepadėjo

,nei žymi advokatė ,galėjo bent 10metelių atsėdėt ,o čia juokai

Už ką?

Taigi jis, po teorinės dalies, PRAKTINĮ „gyvenimo įgūdžių" kursą jiems vedė!

Paf

Nuo kokio žodžio yra kilęs žodis: "mentorius" ?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS