LSA suvažiavime – kritika civilinės saugos sistemos finansavimo modeliui | Diena.lt

LSA SUVAŽIAVIME – KRITIKA CIVILINĖS SAUGOS SISTEMOS FINANSAVIMO MODELIUI

Ketvirtadienį vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavime savivaldybės pateikė siūlymus, kaip tobulinti šiuo metu parengtą priedangų ir slėptuvių įrengimo savivaldoje finansavimo modelį. Kaip teigia laikinai LSA vadovo pareigas einantis Plungės rajono meras Audrius Klišonis, šiuo metu šalies institucijose svarstomi programos finansavimo variantai nėra racionalūs.

„Suprantame, kad tai reikalinga, tačiau mūsų visiškai netenkina sprendimo vykdymo eiga. Jeigu lėšos yra paimamos iš savivaldybių, o kitu punktu, patvirtinus aprašą ir kitas priemones, jos vėl tiesia rankas ir su paraiškomis – mums tai yra visiškai nepriimtina“, – Eltai po LSA suvažiavimo sakė A. Klišonis.

Jis pažymėjo, kad savivaldybių civilinės saugos sistemos galėtų būti finansuojamos tikslinėmis lėšomis, kurios būtų apskaičiuojamos pagal nustatytus rodiklius.

„Galima kiekvienai savivaldybei pagal gyventojų skaičių, pagal tenkantį GPM procentą ar kitus rodiklius numatyti tikslines lėšas, kurios būtų skiriamos slėptuvėms, priedangoms ir civilinei gynybai. Ir tos lėšos gali ir turi būti tikslingai naudojamos pačioje savivaldybėje, derinant tą dalyką su Vidaus reikalų ar Krašto apsaugos ministerija, komendantūromis ir kitais klausimais. Tada tai būtų operatyvus sprendimas“, – asociacijos siūlymą aiškino laikinasis jos vadovas.

„Dabar statyti mus į eilę su lapeliais ir paraiškomis – yra neracionalu visiškai“, – sakė A. Klišonis.

Kaip skelbiama asociacijos išplatintame pranešime žiniasklaidai, savivaldybės taip pat siūlo stiprinti civilinės saugos pajėgumus, sukonkretinti ir aiškiai apibrėžti tarpinstitucinio bendradarbiavimo algoritmus valstybės gynimo atveju, kiekvienoje savivaldybėje pradėti rengti realias pratybas, skirtas patikrinti ir įtvirtinti tokio bendradarbiavimo grandines.

Naujo LSA prezidento rinkimų klausimo kol kas nekelia

Vis dėlto, ketvirtadienį vykusiame LSA suvažiavime nebuvo svarstomas naujo asociacijos vadovo rinkimų klausimas. Pasak A. Klišonio, prie jo bus grįžtama po to, kai dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo teisiamo LSA prezidento ir Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus byloje bus priimtas teismo sprendimas.

Jeigu lėšos yra paimamos iš savivaldybių, o kitu punktu, patvirtinus aprašą ir kitas priemones, jos vėl tiesia rankas ir su paraiškomis – mums tai yra visiškai nepriimtina.

„Kadangi tie teisiniai procesai susiję su Jonavos meru Mindaugu Sinkevičiumi, jie tikrai buvo įsibėgėję, tikėjomės, kad vienoks ar kitoks sprendimas (iki LSA suvažiavimo – ELTA) bus“, – Eltai sakė A. Klišonis.

„Bet kol nėra teismo sprendimo, galioja nekaltumo prezumpcija“, – pažymėjo laikinasis asociacijos vadovas.

Patvirtino siūlymus rinkimams besiruošiančioms politinėms partijoms

Ketvirtadienį Raudondvaryje vykusiame LSA suvažiavime šalies savivaldybėms atstovaujantys vietos savivaldos politikai taip pat patvirtino strateginius savivaldos siūlymus šalies politinėms partijoms, ketinančioms rudenį dalyvauti Seimo rinkimuose.

Kaip skelbia asociacija, organizacijos siūlymai partijoms apima švietimą, žemėtvarką, finansus, sveikatos apsaugą, regionų plėtrą, kelių infrastruktūrą, energetiką, aplinkosaugą, kultūrą, daugiabučių ir savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimą, vietos savivaldą, civilinės saugos bei socialinę sritį. Politinių partijų lyderiams LSA siūlymus ketinama pristatyti artimiausiu metu.  

„Pristatydami LSA prioritetus politinėms partijoms siekiame ne kritikuoti, o pateikti konkrečius savivaldos siūlymus nuosekliai gerinti gyvenimo sąlygas gyventojams tolygiai visoje Lietuvoje“, – asociacijos pranešime žiniasklaidai cituojamas laikinai LSA prezidento pareigas einantis Audrius Klišonis.

LSA taip pat ragina vykdant Europos Sąjungos (ES) investicijas teikti prioritetą realiems vietos ir regionų poreikiams, kurie šiuo metu vis dar nustatomi pernelyg centralizuotai. Be to, tiek investicijų, tiek viešųjų paslaugų plėtrai ypač svarbi ir kelių infrastruktūra, atkreipia dėmesį asociacija.

„Todėl raginama atlikti visapusišką šalies kelių būklės situacijos įvertinimą, nustatant tikslų finansavimo poreikį ir tvarius šaltinius. Vienas jų – skirti keliams ne mažiau kaip 80 procento akcizo už kurą“, – skelbia LSA.

ELTA primena, kad anksčiau LSA vadovavo Jonavos rajono meras M. Sinkevičius. Visgi pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, M. Sinkevičius laikinai sustabdė vadovavimą šiai asociacijai.

Prokuroras M. Sinkevičiui už galimą piktnaudžiavimą tarybos nario kanceliarinėmis lėšomis siūlo skirti 30 tūkst. eurų baudą, penkeriems metams atimti galimybę dirbti valstybės tarnyboje.

Laikinai LSA vadovauja asociacijos viceprezidentas, Plungės meras A. Klišonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip tai taip ,ale....

pirmiausia , daug neviešinant (dėl savaime suprantamo tokių įrenginių minimalaus ,būtino viešinimo ) Lietuvoje turi būti numatytos vietos ,kur bus įrengiamos euro standartus atitinkančios slėptuvės. Po to patvirtinami detalūs slėptuvių projektai ir ...pradedama jų statyba . Manau,kad privataus ,visiškai susikompromitavusio dėl išvešėjusios korupcijos statybų verslo aplamai neturėtų prileisti prie gyvybiškai svarbios visai Lietuvai grand. statybos. Turėtų vėl atgmti specializuotos ,valstybinės statybų organizacijos (ten bent jau lėšų ,kaip rodo patirtis, išgrobstoma ženkliai mažiau).O tokios "valstybinės" galėtų būt sukurtos kaip atskira Lietuvos valstybės kariuomenės rūšis - statybinė kariuomenė su pačia pažangiausia statybų technika ir vietoje ruošiamu kvalifikuotu , jaunu personalu . (juk kariuomenės paskirtis -ginti ne vien teritoriją , bet ir jos gyventojus , todėl kariuomenės statybininkai turėtų įrenginėti ne tik ginybinius pasienio įtvirtinimus ,bet ir civilinės saugos objektus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS