Šalį sukrėtusios tragedijos kaltininkas sulaukė dar vienos teismo malonės | Diena.lt

ŠALĮ SUKRĖTUSIOS TRAGEDIJOS KALTININKAS SULAUKĖ DAR VIENOS TEISMO MALONĖS

Kauno apygardos teismas, narpliojantis pernai vasaros pabaigoje šalį sukrėtusios tragedijos, kai dėl menkavertės dingsties buvo nužudytas pas močiutę Marijampolėje atostogavęs septyniolikmetis iš Anglijos, aplinkybes šiandien metė gelbėjimosi ratą kaltinamajam šiuo nusikaltimu.

Ne pirmas kartas

Bylą nagrinėjanti teisėjų Jurgos Vasiliauskienės, Evaldo Gražio ir Arūno Paštuolio kolegija priėmė nutartį skirti nužudymu dėl chuliganiškų paskatų kaltinamam Ignui Mauzai ambulatorinę teismo psichologijos ekspertizę, po kurios jam gresianti bausmė gali sušvelnėti perpus.

Kaip jau rašyta, pernykštę rugsėjo 1-ąją vos prieš kelis mėnesius pilnamečiu tapęs I.Mauza turėjo tęsti mokslus Marijampolės „Sūduvos“ gimnazijos dvyliktoje klasėje. Tačiau vietoj to atsidūrė už grotų, kur praleido daugiau kaip pusmetį. Ir buvo išleistas į laisvę, tik perdavus jo bylą teismui.

Motyvuojant tuo, kad yra jaunas, dar neteistas ir charakterizuojamas teigiamai, jam skirta švelnesnė už suėmimą kardomoji priemonė – intensyvus stebėjimas apykojės pagalba.

Ne per seniausiai 19-mečiu tapęs I.Mauza, kuriam gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos, kaltinamas pernykštės rugpjūčio 11-osios popietę viešoje vietoje dėl menkavertės dingsties tyčia sudavęs vieną smūgį ranka iki tol nepažinotam septyniolikmečiui į žandikaulį. Pastarasis dėl patirto sunkaus galvos smegenų sukrėtimo mirė įvykio vietoje.

Rytų kovos menų šešėlis

Kaip paaiškėjo vėliau, nužudytasis jau kelerius metus gyveno su mama Londone ir viešėjo tada Marijampolėje pas savo močiutę.

Anot jo nužudymu kaltinamo I.Mauzos pedagogų, kurių nuomone, tada sudužo ne vienas, o du gyvenimai, jų auklėtinis lankė rytų kovos menų treniruotes. Vos kelis mėnesius.

I.Mauzai pareikštas kaltinimas rėmėsi ekspertų išvada, kad mirtinos traumos, kurią patyrė septyniolikmetis, esmė – jog smūgis buvo labai staigus ir netikėtas.

Ta menkavertė priežastis, dėl kurios I.Mauza galimai puikavosi savo sugebėjimais prieš draugus, buvo tai, kad prasilenkiant su būsimąja auka, jie susidūrė pečiais. I.Mauza buvo su dar septynių jaunuolių kompanija, kurioje buvo vienas iš vyriausių.

Provokacijos pasekmės tragiškos

Kartu su nužudytuoju buvęs jo draugas, kurio dėl jauno amžiaus nuspręsta į teismą nekviesti, per apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją pasakojo, kad pamatę tada jų kelyje stovinčius tris asmenis, jiedu nusprendė ramiai su šiais prasilenkti.

Tačiau, vienas iš minėtos kompanijos, nepaisant to, kad jie stengėsi šią apeiti, sugebėjo užkliudyti jo draugą pečiu.

Nereagavo jie ir į tai, nors jiems pavymui aidėjo šūkaliojimai.

Nereaguojant ir į šiuos, galiausiai vienas iš kompanijos juos pasivijo ir paklausė, ar jie neturi cigaretės. Tai buvo padaryta specialiai, nes netrukus pribėgo dar vienas asmuo ir kažką sakydamas trenkė jo draugui.

Anot pastarojo nužudymo liudytojo, jis dar bandęs nepažįstamuosius raminti. Tačiau jo draugas jau gulėjo ant žolės. Atvertus šį, jis sunkiai kvėpavo. O netrukus pradėjo ir mėlynuoti, dėl ko skubiai kviesta greitoji.

Nužudytojo mama prašo iš I.Mauzos 500 tūkst. eurų moralinio atlygio. O močiutė – 50 tūkst. eurų.

Iškalbingi namų darbai

M.Mauza savo kaltę pripažįsta.

Duodamas teisme parodymus, kaip ir pageidavo – po visų liudytojų apklausos, jis savo poelgį bandė paaiškinti tuo, kad esą būsimoji auka po incidento prasilenkiant – kai jis šią pasivijo, atsistojo į grėsmingą pozą.

I.Mauzos advokatas Dainius Gudas jau viename iš pirmųjų šios bylos posėdžių pateikė teismui pažymą, kad jo ginamajam konstatuotas ne tik mišrus nerimo ir depresijos sutrikimas, bet ir tikėtini asmenybės nebrandumo požymiai.

„Nors teisiamasis ir sulaukęs aštuoniolikos, pagal savo socialinę brandą jis turėtų atsakyti už tai, ką padarė, kaip nepilnametis“, – akcentavo tada I.Mauzos advokatas. O maksimali bausmė, kurią galima skirti nepilnamečiui yra perpus mažesnė, už gresiančią I.Mauzai, – laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Šiandien bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija priėmė nutartį, kad I.Mauzos socialinės brandos tyrimą, apie kurio galimybę užsiminė jo advokatas, atliks Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių teismo psichiatrijos skyriaus ekspertai. Kiek tai truks, neaišku. Kitas šios bylos posėdis numatytas jau tik rugpjūčio viduryje. O iki jo baigiasi ir I.Mauzai skirto intensyvaus stebėjimo apykojės pagalba terminas, dėl ko taip pat planuojamas teismo posėdis.

GALERIJA

  • Šalį sukrėtusios tragedijos kaltininkas sulaukė dar vienos teismo malonės
  • Šalį sukrėtusios tragedijos kaltininkas sulaukė dar vienos teismo malonės
  • Šalį sukrėtusios tragedijos kaltininkas sulaukė dar vienos teismo malonės
  • Šalį sukrėtusios tragedijos kaltininkas sulaukė dar vienos teismo malonės
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Goša

Tokio gaidžio ranka per silpna,jeigu nežino kovos menų,vadinasi turėko kastetą ant rankos.Tegul gailisi kiek nori ,atleidimo nėra.Nudėčiau aš jį laisvėje.Manau tokie visi gaidžiai žmogžudžiai turėtų susimąstyti,nes su jais susidoroti už nužudymą yra galimybės.

Vel melas

Kokie kovos menai,jei jis ju nelanke,ka cia zurnalistas raso netiesa!!!

Anonimas

Išsipirks, pamatysit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS