Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius | Diena.lt

SKANDALINGASIS ANŪKAS VĖL PRIMINĖ APIE SAVE: ŠĮ KARTĄ – ŠŪVIAIS Į UGNIAGESIUS

Paaiškėjo, kad Kauno ugniagesius vakar apšaudė jau ne vienerius metus miesto teisėsaugininkų galvos skausmu esantis garsios menininkų šeimos palikuonis B.B., anksčiau terorizavęs ir Kauno antstolius bei policiją.

Istorija kartojasi?

Kaip jau ne kartą rašyta, šis asmuo jau prieš penkerius metus buvo Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertų pripažintas pavojingu visuomenei, po ko priverstinai gydytas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. Tačiau vėliau, konstatavus sveikatos būklės pagerėjimą, iš jos paleistas. Bet vėliau vėl ten uždarytas konstatavus, kad liga paūmėjo ir jis vėl tapo pavojingu aplinkiniams.

41-erių B.B. kriminalinė biografija, pradėta rašyti prieš keliolika metų, kalba pati už save.

2008-aisiais jis buvo įtariamas sukčiavimu. Tačiau šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, susitaikius su nukentėjusiuoju. 2012-aisiais panašus likimas ištiko ir ikiteisminį tyrimą, pradėtą B.B. atžvilgiu dėl vagystės. Tik šis jau buvo nutrauktas dėl mažareikšmiškumo.

Tačiau, 2013-aisiais dėl vienos vagystės jis jau buvo nubaustas baudžiamuoju įsakymu 390 litų bauda, kurią sumokėjo.

Po to prasidėjo jau ne kartą aprašytų įvairių nusikaltimų, su kuriais sietas šis garsios menininkų šeimos palikuonis, virtinė. 2015-aisiais jis buvo suimtas ir už benamio, kurio palaikai buvo slepiami vienos Kauno senamiesčio dykvietės kanalizacijos šulinyje, nužudymo. Toks sprendimas buvo priimtas, suradus juos iš ten iškėlusius asmenis. Šie teigė padarę tai B.B., kuris jiems prisistatė policijos pareigūnu, nurodymu. Tačiau ir šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nepavykus įrodyti B.B. kaltės.

Po to jis buvo įtariamas ir išpuoliais prieš muziejininkus, paveldosaugininkus, vieną Kauno antstolį bei policiją – padegęs buvusį Santakos policijos komisariato pastatą Kauno senamiestyje.

Tačiau tada pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl grasinimų, viešosios tvarkos pažeidimo bei svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu baigėsi priverstinių medicininio poveikio priemonių B.B. taikymu.

Kiek lipsime ant to paties grėblio?

Remiantis tada B.B. tyrusių psichiatrų išvada, jis buvo pasiųstas priverstiniam gydymui į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Tačiau po pusmečio Rokiškio teismas, taip pat remdamasis psichiatrų – tik jau gydžiusių B.B. išvadomis, pakeitė jam skirto priverstinio gydymo režimą į ambulatorinį, po ko jis buvo iš minėtos ligoninės išleistas.

O dar po pusmečio jau Kauno apylinkės teismas, kaip ir privalėjo, vėl peržiūrėjo kolegų iš Rokiškio sprendimą ir priverstinį ambulatorinį gydymą B.B. pratęsė dar pusmečiui. Tačiau, šiam pasibaigus, jau jį nutraukė – taip pat remdamasis psichiatrų išvadomis apie šio paciento pasveikimą.

Tačiau, praėjus penkiems mėnesiams po priverstinio B.B. gydymo nutraukimo, jis paskelbė karą penkiems Kauno antstoliams.

Pirmiausiai psichologinio B.B. spaudimo tada sulaukė vykdomąją bylą dėl jo skolų turėjusi antstolė, kuri savo elektroniniame pašte rado vaizdo įrašą su skolininko nuotrauka, kurioje šis laikė rankose kažkokį antikvarinį ginklą.

Prie šios antstolės kontoros, kaip ir prie dar keturių jos kolegų buveinių Kauno centre, vieną savaitgalį buvo rasti ir akmeniniai kryžiai su vokiškais užrašais. Visi jie taip pat turėjo vykdomųjų bylų dėl B.B. skolų. Ir šis iš esmės dėl minėtų išpuolių prisipažino. Tačiau buvo linkęs linkęs įrodinėti, kad tai – ne nusikaltimai, o jo saviraiškos laisvė.

Buvo nustatyta ir, kad minėtus kryžius B.B. tada atsivežė iš senųjų Saugonių kaimo kapinių Vilkaviškio rajone, esančių garsios savo močiutės gimtinės kaimynystėje, išniekindamas ten esančias penkių Pirmojo pasaulinio karo aukų kapavietes.

M. Petrovskio, Eitvydo Kinaičio nuotr.

Tačiau po šių nusikaltimų Kauno apylinkės teismas rado priežasčių netenkinti prokurorų prašymo skirti vėl siautėti pradėjusiam B.B. griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Tačiau šį teko skirti, nepraėjus nė dviem savaitėms po B.B. paleidimo iš policijos areštinės. Po to, kai jis surengė naują išpuolį. Šį kartą – prieš Kaune studijuojantį juodaodį.

Kuo toliau – tuo gražiau

Minėtas Nigerijos pilietis buvo užpultas vėlų vakarą vienoje Kovo 11-osios gatvės viešojo transporto stotelėje. Ir, anot liudytojų, šis B.B. išpuolis priminė tada pasaulį apskriejusius vaizdus iš JAV, kuriuose per policijos operaciją nužudomas juodaodis.

Iššokęs tada iš automobilio, net neišjungęs šio variklio, B.B. puolė skersai gatvės link aukos. Ir po angliško „labas“ smogė Nigerijos piliečiui į veidą. Po to, sugriebęs jį, puolė spausti link žemės, pasikišęs po pažastimi ir smaugdamas. Visa tai lydėjo ir įžeidžiantys rasistiniai epitetai. Tačiau, užpultajam pavyko ištrūkti ir prispausti prie žemės patį B.B.

Sulaikytas tada policijos, B.B. neslėpė, kad jo poelgis – reakcija į minėtus įvykius JAV. Pradėjus ikiteisminį tyrimą už asmens niekinimą dėl šio rasės ar tautybės, paaiškėjo, kad jis prieš trejus metus buvo teistas už tokias patyčias ir Vokietijoje.

Po šio iškalbingo incidento Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Kauno skyriaus ekspertams užteko tik ambulatorinės ekspertizės konstatuoti, kad skandalingajam B.B. vėl reikalingas priverstinis gydymas specializuotoje ligoninėje.

Priverčiamosios medicinos poveikio priemonės už minėtus nusikaltimus Kauno apylinkės teismo sprendimu B.B. buvo skirtos 2021-ųjų sausį. Tačiau, pirminiais duomenimis, tų pačių metų gruodį jos vėl dėl jau minėtų priežasčių buvo sušvelnintos.

Ir vėl – praėjus vos pusmečiui, B.B. surengė naują išpuolį. Šį kartą – prieš Kauno ugniagesius.

 

 

Kaip jau rašyta, vakar, bandydama sutramdyti B.B., Kauno policija net kvietėsi pagalbon Antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras“. Po to, kai jis Gričiupio mikrorajone, kuriame šiuo metu gyveno, net du kartus užkūrė mieste draudžiamus laužus, dėl ko sulaukė aplinkinių nepasitenkinimo.

Antruoju atveju, kuriuo pradedamos vakarykštės Policijos departamento suvestinės apie išskirtiniausius įvykius šalyje, jau įvyko konfliktas su gyventojų iškviestais ugniagesiais. Jis baigėsi tuo, kad įsiaudrinęs B.B. nuėjo į savo butą Rytų gatvės daugiabutyje ir netrukus pradėjo šaudyti iš jo ugniagesių pusėn. Pirminiais duomenimis – galimai šratiniais rutuliukais.

Nors niekas nebuvo sužalotas, šaulys policijos į savo butą, per kurio langus surengė šią šokiruojančią kontrataką, neįsileido. Teko kviestis pagalbon „Aro“ pareigūnus.

B.B. buvo sulaikytas tik po geros valandos, kai, anot Kauno policijos atstovės, pavyko surasti jo artimuosius, kurie atrakino „Aro“ pareigūnams šaulio slėptuvės duris.

LNK stop kadras

Patikslintais duomenimis, po sulaikymo B.B. nustatytas 0,94 prom. girtumas. O dėl naujojo jo išpuolio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už viešosios tvarkos pažeidimą ir neteisėtą disponavimą ginklais. Pareigūnai teigia radę įtariamojo bute du galimai savadarbius ginklus.

GALERIJA

  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
  • Skandalingasis anūkas vėl priminė apie save: šį kartą – šūviais į ugniagesius
LNK stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Diena

III. ASMENS GARBĖS, ORUMO IR PRIVATUMO APSAUGA 30 straipsnis Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir sklei- dėjai neturi skelbti žinių apie privatų žmogaus gyvenimą be jo sutikimo, nebent tos žinios būtų susijusios su viešuoju asmeniu, yra svarbios visuomenei arba fiksuojami teisės pažeidimai ar nusikalstama veika. 31 straipsnis Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai privalo laikytis nekaltumo prezumpcijos. Žmogų kaltu gali pripažinti tik teismas įsiteisėjusiu sprendimu arba nuosprendžiu. 32 straipsnis Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti nepagrįstų, nepatikrintų, faktais neparemtų kaltinimų. 33 straipsnis Draudžiama skelbti ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, išskyrus atvejus, kai juos skelbti yra viešasis interesas arba šie duomenys yra viešai prieinami / paskelbti. 34 straipsnis Draudžiama skelbti įtariamojo padarius nusikalstamą veiką asmens duomenis

Foje

Lauzo sviesa naktyje Guodzia gaivina mane Nerimas stingsta veide Kas ten toli tamsoje Lauzas pries mano akis Dega karstai lyg sirdis Laukiu prie lauzo sviesos Gal kas atklys is tamsos Dek, sviesk ir neuzgesk Sildyk rankas, glostyk akis atmerktas Buk vienintele viltis......

Rasa

Atsipeikėkit įdijotai jei tai butu ger lietuvos poetes rašytojos anukas tai kuprius tiek šūdo papiltu kaip ir ant Petro Cvirkos Donato Banionio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS