Skandalo atomazga: paleidusieji garsųjį kalinį bus teisiami greičiau už jį | Diena.lt

SKANDALO ATOMAZGA: PALEIDUSIEJI GARSŲJĮ KALINĮ BUS TEISIAMI GREIČIAU UŽ JĮ

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl skandalo neteisėtai paleidus į laisvę nė pusės bausmės iš jam skirtų devynerių metų už disponavimą labai dideliu kiekiu kokaino bei jo kontrabanda anglyse neatlikusį Kolumbijos ir Nyderlandų Karalystės pilietį Diego Pena Murillo, kuris belaukdamas šio nuosprendžio nesėkmingai veržėsi į laisvę už 100 tūkst. eurų užstatą.

Rasti du kaltininkai

Ikiteisminiam tyrimui dėl tarnybos pareigų neatlikimo vadovavusi Kauno apygardos prokurorė Nomeda Urbonavičienė pareiškė kaltinimus dviem Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus, kuriame D.P.Murillo atliko minėtą Kauno apygardos teismo jam skirtą bausmę, kurią apskundė, pareigūnams – 2-ojo saugumo valdybos skyriaus vyr. specialistei S.K. bei jos tiesioginiam viršininkui – šio skyriaus vadovui, atliekančiam direktoriaus pavaduotojo funkcijas R.Č.

Jų byla šiandien perduota Marijampolės apylinkės teismo Vilkaviškio rūmams.

Kaltinamiesiems gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kaip jau rašyta, D.P. Murillo buvo paleistas iš bausmės atlikimo vietos balandžio 29-ąją. Kaip dabar teisinamasi, neteisingai supratus Lietuvos Aukščiausiojo Teismo balandžio 12-osios nutartį, kurioje buvo kalbama apie bausmės D.P.Murillo panaikinimą, grąžinant šią bylą iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui. Toks sprendimas buvo priimtas gavus prokurorų skundą dėl Apeliacinio teismo nuosprendžio, kuriuo be D.P.Murilo dėl kokaino kontrabandos buvo išteisinti ir kartu su juo teisti alytiškiai Kęstutis Zienka bei Vaidotas Matulaitis (pastarasis išteisintas ir dėl disponavimo labai dideliu kiekiu kokaino). Apeliacinis teismas tokį sprendimą buvo priėmęs gavęs minėtų asmenų skundus dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo pernai sausį jie buvo pripažinti kaltais dėl visų minėtų nusikaltimų.

Vaidotas Matulaitis (kairėje), Diego Pena Murillo (viduryje), Kęstutis Zienka (dešinėje)

Apie paleidimą pranešė patys

Aukščiausiasis Teismas, panaikindamas šį Apeliacinio teismo nuosprendį ir grąžinęs bylą nagrinėti iš naujo, panaikino ir tas nuosprendžio dalis, kuriose buvo kalbama apie skiriamas bausmes, įpareigodamas šį klausimą spręsti iš naujo.

Kauno apygardos prokuratūros, gegužės 2-ąją pradėjusios ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo, nuomone, grąžinant bylą Apeliaciniam teismui, nuteistiesiems turėjo likti galioti pirmosios instancijos Kauno apygardos teismo skirtos kardomosios priemonės. K.Zienka su V.Matulaičiu tuo metu buvo paleisti į laisvę už 15 bei 20 tūkst. eurų užstatus. O D.P.Murillo suimtas.

Beje, apie pastarojo paleidimą Kauno apygardos prokuratūrai jau kitą dieną pranešė patys pataisos namai, kadangi tai privaloma. Nors prieš paleidžiant D.P.Murillo buvo galima pasikonsultuoti ne tik su prokurorais, bet ir su teisėjais.

Laukiama Nyderlandų sprendimo

Gavęs D.P.Murillo bei šio bendrininkų bylą atgal, Apeliacinis teismas gegužės 7-ąją priėmė nutartį dėl jo suėmimo už akių. Ir parengęs jo Europos arešto orderio projektą išsiuntė šį Generalinei prokuratūrai.

Pagal šios išduotą Europos arešto orderį D.P.Murillo birželio 4-ąją buvo sulaikytas savo namuose Olandijoje, kur prieš kelias dienas buvo atšventęs savo 57-ąjį gimtadienį.

Jo advokatas Mindaugas Paukštė bandė apskųsti į laisvę ištrūkusio savo ginamojo suėmimą, argumentuodamas ir esą jo diskriminavimu dėl tautybės ir pilietybės, nes K.Zienkai ir V.Matulaičiui švelnesnės kardomosios priemonės taikomos.

Tačiau prokuroras pateikė teismui duomenis, kad po skandalingojo paleidimo D.P.Murillo bandė kirsti Lietuvos ir Rusijos sieną, o tai nepavykus, bandė išvykti į Kolumbiją.

Kokaino anglyse byloje - netikėtas posūkis

Vilmanto Raupelio nuotr.

Apeliacinis teismas oficialaus rašto apie D.P.Murillo sulaikymą dar nėra gavęs. Jo parvežimą į Lietuvą vykdo Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Tačiau Aukščiausiojo Teismo grąžintoje byloje rugsėjo mėnesį jau yra paskirti posėdžiai.

Korupcijos teismų sistemoje šešėlis

Nusikaltimų, kuriais kaltinami D.P.Murillo, K.Zienka ir V.Matulaitis, organizatoriumi prokurorų laikomas kaunietis Vygantas Panka, slapstęsis beveik dvejus metus, tačiau vėliau pats atvykęs pas pareigūnus ir perdavus jo bylą Kauno apygardos teismui paleistas į laisvę už 50 tūkst. eurų užstatą, nuosprendžio dar neišgirdo.

Vygantas Panka

Bylos nagrinėjimas užsitęsė prieš porą mėnesių – po vadinamojo korupcijos teismų sistemoje skandalo savo noru iš pareigų pasitraukus ją nagrinėjusiam teisėjui Viktorui Preikšui. Kaip paaiškėjo, pastarasis minėto skandalo byloje buvo apklaustas specialiuoju liudytoju.

Beje, Apeliacinio teismo teisėjų kolegijai, kurios nuosprendį Aukščiausiasis Teismas pripažino neteisėtu bei nepagrįstu ir grąžino bylą atgal, vadovavo Viktoras Kažys, minimas tarp to paties teisėjų korupcijos skandalo įtariamųjų.

Iš Kolumbijos kartu su anglimi atgabentą kokaino krovinį Kauno policijos pareigūnai po kelerius metus trukusios operacijos aptiko 2015-aisiais. Tai vienas didžiausių jo kiekių nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje. Anot teisėsaugininkų, šio kontrabandinio krovinio vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Arunas

Numete kapeika gera ir paleido vistiek neses gaus liktinai o kiek gavo galvoju ilgam uzteks

Jonas

Maniau tik filmuos taip būna, bet matau kad už didelius pinigus Lietuvoje viskas įmanoma - bardakelis kaip reikiant. Lietuvai iki Europos kaip iki menulio, korupcijos lygiu pralenksim ir Rusija.

Anekdotas

Sveikinimai radus atpirkimo ožius. Vyr.specialistei kaltinimai - xa xa xa, tokius sprendimus ne vyr.specialistai priima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS