Šokiruojančio rekordo atomazga: visa atsakomybė perkelta ant jo autoriaus sesers pečių | Diena.lt

ŠOKIRUOJANČIO REKORDO ATOMAZGA: VISA ATSAKOMYBĖ PERKELTA ANT JO AUTORIAUS SESERS PEČIŲ

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai po Joninių savaitgalio, šokiravusio ne tik neblaivių vairuotojų gausa, bet ir nebeatitaisomomis tokio jų neatsakingumo pasekmėmis, paskelbė savo verdiktą kelių mėnesių senumo girtumo rekordo pakaunėje vairuojant automobilį autoriui.

Paraiška Lietuvos rekordų knygai

Kaip jau rašyta, 30-metis Rolandas Šalomskas pateko į Kauno apskrities policijos suvestines vasario 6-ąją. Šiose pranešta, kad jis buvo sulaikytas Pravieniškėse už automobilio „Audi A4“ vairo, gerokai viršijęs medikų apskaičiuotą vidutinišką mirtiną alkoholio dozę. Tądien jam buvo nustatytas 5,51 prom. girtumas.

„Tai ne klaida!“ – teigė policijos atstovė, pasiteiravus, ar šie akį rėžiantys skaičiai – teisybė. Ir patikslino, kad tiek šis 30-metis Kaišiadorių rajono gyventojas įpūtė į alkoholio matuoklį antruoju bandymu. Pirmuoju skaičiai buvo mažesni.

Šios pavojingos kelionės su tokiu kiekiu promilių, vykusios vidury dienos – apie 15 val., tikslas tada liko neįvardytas, nes dėl suprantamų priežasčių pretendento į Lietuvos rekordų knygą po šio fakto konstatavimo apklausti buvo neįmanoma. Sulaikius automobilį, jis tada perduotas artimiesiems – kartu su šaukimu atvykti išsiblaivius į apklausą Kaišiadorių policijoje. Anot šios pareigūnų, iki tol šis asmuo niekuo ypatingu pasižymėjęs nebuvo.

Policijos atstovė tada atskleidė, kad galimai tragedijai už akių ne tarnybos metu užbėgo vienas Jonavos rajono policijos pareigūnas. Būtent po jo pranešimo į Bendrąjį pagalbos centrą apie pastebėtą galimai neblaivų vairuotoją į įvykio vietą išskubėjo šio pareigūno kolegos iš Kaišiadorių policijos, su kuriais, jis sekdamas minėtą „Audi“, palaikė ryšį iki pat šio šokiruojančio fakto konstatavimo.

BNS nuotr./ Redakcijos montažas

Nesėkminga avantiūra

Išsiblaivęs R.Šalomskas bandė pareigūnus pergudrauti.

Jis tikino atvažiavęs tą sekmadienį į Pravieniškes blaivus, tačiau su neblaiviu kaimynu. Ir nusipirko degtinės tik Pravieniškių parduotuvėje „Aibė“, prie kurios ir buvo užfiksuotas policijos sėdintis neblaivus prie savo automobilio, kuriame vartojo įsigytą alkoholį, vairo. Tačiau tai buvo jau po pusvalandžio nuo jų atvykimo ir jis niekur neblaivus nevažiavo.

Pergudrauti policijos R.Šalomskui nepavyko. Pareigūnai nesunkiai išsiaiškino, kad jis tada šioje Pravieniškių parduotuvėje jokio alkoholio neįsigijo. Be to, sulaikant tada R.Šalomską, jokios alkoholio taros jo automobilyje nerasta.

Turėjęs laiko pagalvoti pusantro mėnesio, įtariamasis galų gale prisipažino, kad atvažiavo tada į Pravieniškes iš vieno Rumšiškių seniūnijos kaimo, esančio už aštuonių kilometrų, gerokai įkaušęs. Vartojo degtinę ir išvakarėse, ir ryte prieš sulaikymą. Ryte trise išgėrė apie 0,7 l butelį degtinės. Po to dar buvo prisnūdęs, o pabudęs vėl ėmė ieškoti, kaip „pataisyti sveikatą“. Ir radęs tokių pačių planų turėjusį kaimyną, su kuriuo ir išsirengė į minėtą Pravieniškių parduotuvę. Tačiau, kaip ją pasiekė, nepamena. Prisimena tik, kaip prie jų automobilio, stovinčio prie „Aibės“, prieina policininkai.

Kaltinime – kiti skaičiai

Kaltinamajame akte iš rekordinių R.Šalomsko pripūstų promilių teliko skaičiai 3,66, t.y. tiek, kiek jis tada pripūtė pirmuoju bandymu. Anot teisėsaugininkų, tokiose bylose visada nurodomas mažesnis pripūstų promilių skaičius. Tačiau šiuo atveju tai nieko nekeičia – vis tiek tai daugiau nei 1,5 prom., už ką jau gresia baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Pripažinęs savo kaltę, R.Šalomskas prašė atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal sesers laidavimą.

Nors tokios sąlygos buvo: jis – dar neteistas, be to, šios viengungio darbovietė – viena Kaišiadorių įmonė, kurioje R.Šalomskas dirba operatoriumi, pateikė teigiamą jo charakteristiką, teisėsaugininkai nusprendė perleisti šį klausimą Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmams.

Belaukiant Temidės sprendimo, iš R.Šalomsko ne tik buvo atimta teisė vairuoti transporto priemonę bei vairuotojo pažymėjimas, bet ir laikinai apribotos jo nuosavybės teisės į automobilį „Audi A4“.

Stojęs prieš teismą, R. Šalomskas liko prie patikslintų savo parodymų, t. y., kad pripažįsta savo kaltę, dėl ko jo bylai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. Ir vėl prašė būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal sesers laidavimą.

Ši antrino broliui ir tikino teismą, kad judviejų santykiai – labai geri.

Temidės verdiktas

Kaltinimą R.Šalomsko byloje palaikiusi prokurorė Alima Petruškevičienė neprieštaravo, kad jis būtų atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tačiau papildė teisiamojo prašymą laidavimo terminu, siūlydama jį taikyti pusantrų metų ir už 500 eurų užstatą. O taip pat – papildomas poveikio priemones R.Šalomskui – teisės vairuoti automobilį atėmimą dvejiems metams bei nusikaltimo įrankio, t. y. automobilio „Audi A4“, konfiskavimą.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Ričardas Juodis šiandien paskelbė, kad atleidžia R.Šalomską nuo baudžiamosios atsakomybės, perduodant jį sesers atsakomybei.

Tokiu būdu ši byla nutraukta, iš visų prokurorės prašytų sąlygų, netenkinant tik vienos – R.Šalomskas perduotas sesers atsakomybei tik vienerių metų, o ne pusantrų, laikotarpiui už 500 eurų užstatą. O tai reiškia, kad jei per tuos vienerius metus jis padarys naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, jau bus teisiamas ir už jį, ir už automobilio vairavimą esant daugiau nei 1,5 prom. – iš naujo. Tačiau vairuoti transporto priemonę R.Šalomskui uždrausta dvejiems metams, konfiskuojant ir jo „Audi“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS