STT bendrovės vadovus pasiliko desertui | Diena.lt

STT BENDROVĖS VADOVUS PASILIKO DESERTUI

Įtariamaisiais dėl galimo stambaus masto gydytojų papirkimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo tapo ir bendrovės „Valentis Pharma“ vadovai, kurių dvi pavaldinės jau antra savaitė laikomos už grotų.

Tokius įtarimus šios farmacijos kompanijos direktoriui Vaidotui Deveikiui bei plėtros vadovui Linui Kamarauskui, kurie yra ir šios bendrovės akcininkai, pareiškė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdyba.

Spėjo kontratakuoti

Tai padaryta penktadienį, nors „Kauno dienos“ žiniomis, pranešimai apie įtarimus buvo parengti dar trečiadienį, išsiunčiant V.Deveikiui bei L.Kamarauskui ir kvietimus atvykti po dviejų dienų į apklausą. Kvietimuose buvo nurodyta ir tai, kad rengiamasi juos apklausti įtariamaisiais. 

Kol pavyko tai įgyvendinti praktikoje, korupciniais ryšiais su medikais įtariamos bendrovės vadovai spėjo išplatinti pranešimą žiniasklaidai apie tai, kad nuo šios savaitės yra priversti neribotam laikui sustabdyti savo regionų atstovų Lietuvoje veiklą. Tačiau teigė, kad jų produkciją ir toliau bus galima įsigyti vaistinėse. Preliminariais šio pranešimo autorių paskaičiavimais, dėl STT pradėto tyrimo ir jo pasekmių, kaip leista suprasti, bendrovės patiriama žala gali siekti arti vieno milijono eurų.

Dvigubi standartai

Belieka paklausti, kodėl sprendimas stabdyti bendrovės veiklą regionuose priimtas dabar, o ne vasario pabaigoje, kai po sulaikymo buvo paleisti aštuoni „Valentis Pharma“ darbuotojai, dėl kurių suėmimo į teismą nesikreipta arba šis tokio leidimo nedavė?

Kaip jau rašyta, Kauno apylinkės teismas neleido suimti trijų įtariamųjų gydytojų papirkimu, įvykdytu organizuotos grupės. Tačiau to prašęs Kauno apygardos prokuroras, susipažinęs su, jo teigimu, nuosekliais ir pagrįstais teisėjų motyvais, nusprendė minėtų nutarčių neapskųsti. Nors šios bendrovės apskaitininkė kaunietė Rita Tarasevičienė, kurios likimą sprendė Šiaulių apylinkės teismas, tebėra už grotų.

Ketvirtadienį jos skundą dėl suėmimo 10 parų atmetė ir Šiaulių apygardos teismas, sutikęs su kolegų iš žemesnės instancijos teismo motyvu, kad, paleista į laisvę, R.Tarasevičienė gali trukdyti tyrimui. Tą patį ketvirtadienį jos suėmimas, tokiu pačiu pagrindu, pratęstas dar 10 parų.

Kodėl laukė savaitę?

Paleidžiant iš sulaikymo R.Tarasevičienės koleges, visoms joms skirtas namų areštas bei apribojimas – nebendrauti su kitomis įtariamosiomis bei bendrovės vadovais dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų aplinkybių.

Tačiau „Valentis Pharma“ vadovai pranešė stabdantys savo veiklą regionuose tik po savaitės – vakar.

Po jau minėtų vasario sulaikymų, kai trumpam už grotų atsidūrė kas trečias šios farmacijos kompanijos darbuotojas, jų namuose, darbo vietose bei automobiliuose buvo atliktos kratos. Tačiau pareiškus įtarimus „Valentis Pharma“ vadovams, STT jokių kratų neatliko. V.Deveikiui ir L.Kamarauskui iš karto skirtos ir kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Dabar – gydytojų eilė

Kodėl bendrovės vadovų eilė atėjo tik dabar?

Prokurorų, kuruojančių STT atliekamą tyrimą, grupės vadovas Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys tai aiškino pasirinkta ikiteisminio tyrimo taktika.

„Reikėjo surinkti tam tikrus duomenis ir jų atžvilgiu. Kai informacija pasitvirtino, pareiškėme įtarimus ir bendrovės vadovams,“ – tik tiek pavyko išpešti iš K.Šikšnio. 

Kaip jau rašyta, STT įtaria, kad Kaune įsikūrusios bendrovės „Valentis Pharma“ atstovai buvo sutarę su daugiau kaip 30-ies įvairių Lietuvos miestų bei rajonų medicinos įstaigų gydytojais, kurių – per 100, kad šie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams brangius jų įmonės produktus ir nesiūlytų konkurentų platinamos panašios produkcijos. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis – „Versan Fluid“ ir „Versan Fluid Uno“ papildų sąnariams gydyti.

Preliminariais duomenimis, vien per 2014-uosius „Valentis Pharma“ kyšiams galėjo skirti daugiau kaip pusę milijono litų (apie 145 tūks. eurų). Gydytojų, kuriems gali būti pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, apklausos dar neprasidėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kolitas

gydytoju ir farmacininku klanai nelieciami,eiline reklamine byla.milijonai neleidzia teist tokiu zmoniu...

vanga

Girdejau, kad Deveikio brolis aukstas valdininkas, gal uzglaistys...

Na zinot

Ir daktarams juk reikia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS