Surasti priešnuodžiai prieš skandalingąjį anūką? | Diena.lt

SURASTI PRIEŠNUODŽIAI PRIEŠ SKANDALINGĄJĮ ANŪKĄ?

Kauno apylinkės teismas šiandien pratęsė skandalingojo Bernardo Bučo suėmimą dar dviem mėnesiams. Per tą laiką jam turėtų būti atlikta ir ambulatorinė psichiatrinė ekspertizė, po kurios tikimasi gauti atsakymą, ar jam vėl reikalingas priverstinis gydymas.

Buvo ramu vos porą savaičių

Kaip jau rašyta, 39-erių metų B.Bučas – vienas iš šešių poetės Salomėjos Nėries ir skulptoriaus Bernardo Bučo anūkų, pavadintas senelio vardu, atsidūrė už grotų po išpuolio prieš Kaune studijuojantį Nigerijos pilietį.

Tai buvo B.Bučo atsakas į Kauno apylinkės teismo sprendimą atmesti prokuroro prašymą jį suimti dėl Kauno antstolių terorizavimo. Nepraėjus nė dviem savaitėms po šį sprendimą lydėjusio B.Bučo paleidimo iš policijos areštinės, vėlų birželio 1-osios vakarą jis vienoje Kovo 11-osios gatvės viešojo transporto stotelėje užpuolė juodaodį.

Anot liudytojų, B.Bučo išpuolis prieš Nigerijos pilietį priminė pasaulį apskriejusius vaizdus iš JAV, kuriuose per policijos operaciją nužudomas juodaodis. Iššokęs iš automobilio, net neišjungęs šio variklio, B.Bučas puolė skersai gatvės link aukos. Ir po angliško „labas“ smogė Nigerijos piliečiui į veidą. Po to, sugriebęs jį, puolė spausti link žemės, pasikišęs po pažastimi ir smaugdamas. Visa tai lydėjo ir įžeidžiantys rasistiniai epitetai.

Tačiau užpultajam pavyko ištrūkti. Ir prispausti prie žemės patį B.Bučą. Tokioje padėtyje šį ir rado žaibiškai į įvykio vietą atskubėjusi liudytojų iškviesta policija.

Anot liudytojų, B.Bučo išpuolis prieš Nigerijos pilietį priminė pasaulį apskriejusius vaizdus iš JAV, kuriuose per policijos operaciją nužudomas juodaodis.

Žaidžiame demokratiją

Sulaikiusi toliau siautėjantį B.Bučą, Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą už asmens niekinimą dėl šio rasės ar tautybės bei viešą tyčiojimąsi iš jo. O sulaikytasis neslėpė, kad jo poelgis – reakcija į minėtus įvykius JAV.

Kauno apylinkės teismo teisėja Violeta Miceikienė, atsižvelgdama į tai, kad B.Bučas neturi nei šeimos, nei darbo, tačiau turi artimųjų užsienyje ir pats ten gyvenęs, leido jį suimti mėnesiui. Nors V.Miceikienės kolega Dominykas Rusonis, į kurį su tokiu pačiu prašymu buvo kreiptasi po B.Bučo išpuolio prieš antstolius, šį buvo atmetęs.

Vienas iš tokio D.Rusonio sprendimo argumentų buvo, kad nėra pagrindo manyti, jog B.Bučas gali daryti naujas nusikalstamas veikas.

Apskundus šią nutartį Kauno apygardos teismui, nepakeitė D.Rusonio sprendimo ir šio kolegos.

Baigiantis B.Bučo suėmimo po išpuolio prieš Nigerijos pilietį terminui, pirmadienį vėl kreiptasi į Kauno apylinkės teismą su prašymu pratęsti jį dar dviem mėnesiams. Be kitų argumentų, kodėl tai būtina padaryti, prokuroras Juozas Bagdonavičius priminė ir B.Bučo grasinimus antstoliams, kuriuos, paleistas į laisvę, jis gali įvykdyti.

Paskelbė karą antstoliams

Kaip jau rašyta, byloje dėl išpuolio prieš antstolius B.Bučui pareikšti trys įtarimai.

Pirmiausiai – dėl trukdymo anstolės, turinčios kontorą J.Gruodžio gatvėje, veiklai. Ši, turinti vykdomąją bylą dėl B.Bučo skolų, rado savo elektroniniame pašte vaizdo įrašą su jo nuotrauka, kurioje skolininkas laikė rankose kažkokį antikvarinį ginklą. Prie šios antstolės kontoros, kaip ir prie dar keturių jos kolegų buveinių Kauno centre, gegužės 17-ąją rasti akmeniniai kryžiai su vokiškais užrašais. Pirminiais duomenimis, visi šie anstoliai taip pat turėjo vykdomųjų bylų dėl B.Bučo skolų.

Pastarasis iš esmės dėl šių išpuolių prisipažino. Tačiau linkęs įrodinėti, kad tai – ne nusikaltimai, o jo saviraiškos laisvė.

Yra pareikštas B.Bučui įtarimas ir dėl vandališko senųjų Saugonių kaimo kapinių, esančių Vilkaviškio rajone, išniekinimo bei penkių jose buvusių Pirmojo pasaulinio karo aukų paminklų pasisavinimo, turint tikslą psichologiniu smurtu trukdyti antstolių veiklai.

Iškalbingas šleifas

Kaip jau ne kartą rašyta, B.Bučas yra Kauno teisėsaugininkų galvos skausmu jau ne vieneri metai.

2015-aisiais jis buvo suimtas už benamio, kurio palaikai buvo aptikti Kauno senamiesčio dykvietės kanalizacijos šulinyje, nužudymo. Tačiau teisėsaugininkams pritrūko įrodymų perduoti šią bylą teismui.

Buvo įtariamas B.Bučas ir išpuoliais prieš Kauno muziejininkus, paveldosaugininkus, vieną antstolį bei policiją – padegęs buvusį Santakos policijos komisariato pastatą Kauno senamiestyje. Tačiau tada pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl grasinimų, viešosios tvarkos pažeidimo bei svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu baigėsi priverstinių medicininio poveikio priemonių jam taikymu. Bet po pusmečio priverstinis B.Bučo gydymas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje jau buvo pakeistas į ambulatorinį. O pernai gruodį Kauno apylinkės teismas jau nutraukė ir šį.

Nepadėjo ir siūlomas užstatas

Po jau minėtų naujų išpuolių, kuriais įtariamas B.Bučas, vėl buvo kreiptasi pagalbos į teismo medicinos ekspertus. Ir šie, remdamiesi dokumentais, susijusiais su ankstesniu jo gydymu, konstatavo, kad, atsakant į klausimą, ar B.Bučui vėl reikalingas priverstinis gydymas, turėtų užtekti ambulatorinės psichiatrinės ekspertizės.

Ši paskirta jau kitą mėnesį. O sulaukus jos išvadų, dar šią vasarą planuojama perduoti B.Bučo bylą teismui. Net ir tuo atveju, jeigu būtų konstatuota, kad jį vėl reikia priverstinai gydyti, kas įmanoma tik teismo sprendimu.

Prokuroro prašymą pratęsti B.Bučo suėmimą dar dviem mėnesiams – iki rugsėjo 1-osios vėl nagrinėjo teisėjas D.Rusonis, anksčiau neleidęs jo suimti. Šį kartą D.Rusonis pilnai tenkino prokuroro prašymą. Nepaisant to, kad B.Bučo advokatas Aidas Venckus pateikė savo ginamojo sesers įsipareigojimą sumokėti už brolio paleidimą į laisvę 3 tūkst. eurų užstatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Ka lei

Surasti nuodai pries rujojančia Greta Cizinauskaite

Baba

Apsidžiaugiau....galvojau Tikrąjį anūką sueme

Juodos gyvybės nerūpi.

Gabriukas man netrukdo. Lai gyvena.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS