Svarbiausias teisėjų korupcijos bylos klausimas: kiek aštuonkojis turi kojų? | Diena.lt

SVARBIAUSIAS TEISĖJŲ KORUPCIJOS BYLOS KLAUSIMAS: KIEK AŠTUONKOJIS TURI KOJŲ?

Paaiškėjo, kad tarp suimtųjų teisėjų korupcijos byloje yra ir iškalbingas advokato bei kaltinamojo prekyba žmonėmis duetas iš taip gana skandalingos bylos, kurioje Kauno apygardos teismas jau išėjo rašyti nuosprendžio.

Kaltinamas vaiko pardavimu

Minėtą Vilniaus advokatą Drąsutį Zagrecką, gynusį kaltinamuosius ne vienoje rezonansinėje byloje, ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas leido suimti ilgiausiam – vieno mėnesio terminui iš visų tądien į jį atvesdintų advokatų.

D.Zagrecko ginamasis minėtoje Kauno apygardos teismo nagrinėtoje prekybos žmonėmis byloje – jau tris kartus teistas 39-erių metų Giedrius Valatkevičius iš Druskininkų ketvirtadienį buvo suimtas ilgiausiam – dviejų mėnesių terminui, koks taikytas dar penkiems įtariamiesiems teisėjų korupcijos byloje, nepriklausantiems nei teisėjų, nei advokatų stovyklai.

Teisėjų korupcijos byla

  • Egidijus Laužikas
Pauliaus Peleckio / Fotobanko nuotr.

Minėtoje Kauno apygardos teismo nagrinėtoje byloje D.Zagrecko ginamas G.Valatkevičius kaltinamas prekyba žmonėmis bei vaiko pardavimu, nes vienam iš nukentėjusiųjų joje sugulusių įvykių metu tebuvo šešiolika metų.

G.Valatkevičius kaltinamas su savo bendrininku pasinaudojęs tuo, kad šis šešiolikmetis buvo priverstas slapstytis nuo policijos, kuri ieškojo jo dėl vagysčių. Pabėgęs iš gimtųjų Druskininkų apylinkių su ne per seniausiai pilnamečiu tapusiu savo bendrininku, kurio pareigūnai dar buvo nedemaskavę, jis tuo metu slapstėsi Vilniuje. Pagal nusikalstamą G.Valatkevičiaus bei jo bendrininko planą, besislapstantiems, naudojantis jų pažeidžiamumu, sunkia materialine padėtimi bei priklausomybe nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų, buvo pasiūlyta vykti į Vokietiją, žadant ten gerą uždarbį. Verbuojamieji, neturėdami kito pasirinkimo, sutiko, nepaisant to, kad jaunesnysis iš jų neturėjo asmens dokumento. Į užsienį šešiolikmetis buvo išvežtas su keliais metais vyresnio asmens tapatybės kortele.

Įkliuvo po vieną

Nuo policijos slapstęsi užverbuotieji buvo paimti tiesiai iš Vilniaus. O pakeliui į Vokietijos Federacinę Respubliką – tiesiog automobilyje jiems buvo pravestas instruktažas, ką ir kaip, pasiekus kelionės tikslą, reikės vogti.

Ir pastarieji, neturėdami kitos išeities, nes buvo priklausomi nuo G.Valatkevičiaus bei jo bendrininko dėl užsienio kalbos nemokėjimo, gyvenamosios vietos, jokių pajamų ar pažįstamų ir galimybės grįžti į Lietuvą neturėjimo, turėjo vogti iš Vokietijos parduotuvių alkoholinius gėrimus, maistą bei įrankius. Ir atiduoti grobį, kaip ir degalus, pavogtus iš automobilių, savo bosams. Šie pylėsi pavogtą kurą į savo automobilį, kuriuo visi klajojo po Vokietiją.

Nukentėjusieji ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad buvo verčiami vogti ir iš gyvenamųjų namų, tikintis didesnio grobio. Tačiau jie neišdrįsę. Kol šešiolikmetis maždaug po poros savaičių, suveikus signalizacijai, įkliuvo Vokietijos policijai.

Po pastarojo sulaikymo jo draugas buvo G.Valatkevičiaus bei šio bendrininko išgabentas į Prancūziją, kur toliau verstas vogti. Ir įkliuvo Prancūzijos teisėsaugininkams maždaug po mėnesio.

Atvertus šią bylą Kauno apygardos teisme, nukentėjusieji netikėtai pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus. Teisiamieji, savo advokatų iniciatyva, tuo metu jau buvo laisvėje. Ir netrukus jų atžvilgiu buvo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas – dėl poveikio vienam iš nukentėjusiųjų.

Įžūlėjo akyse

Remiantis minėto nukentėjusiojo parodymais, jis sulaukė ne vienos kontratakos. Prieš vieną iš teismo posėdžių jam buvo grasinta bei liepta pakeisti parodymus, ką jis ir padarė. Tačiau, po to dar sulaukė ir fizinio smurto – jau reikalaujant susimokėti už esą padarytą moralinę skriaudą teisiamiesiems bei jų išlaidas advokatams.

Naujasis ikiteisminis tyrimas dėl galimo pastarųjų poveikio nukentėjusiajam jau eina į pabaigą. Iš pradžių G.Valatkevičius su savo bendrininku jame vėl buvo suimti. Tačiau, nukentėjusiajam teisme tvirtinant, kad nebuvo jokio poveikio, vėl paleisti.

Galiausiai teisiamuosius bei šių advokatus pavyko pergudrauti, nukentėjusįjį, jo prašymu, apklausus dar kartą nuotoliniu būdu, o ne teismo salėje – už nugaros sėdint kaltinamiesiems.

Prokurorė pasiūlė G.Valatkevičiui bei jo bendrininkui, kurie savo kaltės nepripažįsta – esą yra apšmeižti, septynerių metų laisvės atėmimo bausmę. G.Valatkevičių gynęs D.Zagreckas siūlė teismui skirti nukentėjusiajam, galiausiai patvirtinusiam, kad pakeitė parodymus dėl patirto spaudimo, – psichiatrinę ekspertizę. O jo ginamąjį – išteisinti.

Drąsutis Zagreckas/Elijaus Kniežausko nuotr.

Nuosprendį šioje byloje planuojama skelbti jau kitą mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

,,,svarbiausias teiseju byloje klausimas --

kiek teiseju astunkojis turi koju,, OGI LYGIAI TIEK KIEK YRA ANT LIETUVOS TEISEJU ,PROKURORU ,ADVOKATU ---stai tiek pas ta lietuviskos temide ranku ir koju......

kis

Kai perziurivisas fotkes,susidaro ispudis,kad ten ne,ne teiseijai,maziausiai gaujos dalyviai,kurie pridare labai daug zmonems bedu.Du kart ziurejau,neradau nei vienos mordos ,kuria galetumei pagaileti>Labai kenksmingos fotikai ,uzdrauti ziureti iki 198 metu.

Alis Petkus...

kaip ir meilė turi tūkstantį vardų, taip ir korupcija Lietuvoje turi tūkstantį kojų ar būdų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS