Teisme atversta dar viena L. Stankūnaitės sekimo byla | Diena.lt

TEISME ATVERSTA DAR VIENA L. STANKŪNAITĖS SEKIMO BYLA

Bylą dėl neteisėto informacijos rinkimo apie privatų Laimutės Stankūnaitės, jos dukters ir advokato gyvenimą nagrinėjantis Šiaulių apygardos teismas pirmadienį apklausė kaltinamąjį Tadą Skučą.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama kita byla, kurioje dėl to paties nusikaltimo įtarimai pareikšti grupei asmenų. Kaip BNS sakė pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas, T.Skučas buvo išvykęs į Vokietiją, todėl byla buvo atskirta iš pagrindinės ir dabar nagrinėjama atskirai.

T.Skučas, „Drąsos kelio“ partijos atstovės Audronės Skučienės sūnus, kaltinamas nusikaltimus įvykdęs veikdamas savo mamos ir buvusios teisėjos Neringos Venckienės suburtoje asmenų grupėje.

Teisėsauga nustatė, kad 2012 metų birželį L.Stankūnaitė buvo stebima kavinėje Kauno rajone, Ringauduose. Valstybės saugomą moterį su dukra Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai iš kavinės nedelsiant išvežė.

T.Skučas neneigia, kad domėjosi L.Stankūnaitės dukra, tačiau nemato nieko nusikalstamo – vyras tikino, kad mažametės gyvenimas jį tiesiog domino kaip giminaitį, jam rūpėjo jos likimas, neturėjo tikslo trikdyti vaiko gyvenimo.

Iš Lietuvos T.Skučas išvyko 2013 metais, tuomet buvo paskelbta jo paieška. Į Lietuvą jis grįžo 2016 metais.

Sausį Garliavos įvykių bylą nagrinėjantis Šiaulių apygardos teismas nuotoliniu būdu apklausė nukentėjusiąja pripažintą valstybės saugomą L. Stankūnaitę. Jos prašyta prisiminti epizodus apie neteisėtą jos sekimą ir informacijos rinkimą.

Moteris pasakojo, kaip 2012 metų birželį ji su dukterimi ir advokatu atvyko į kavinę Kaune papietauti ir pastebėjo, kad yra slapta filmuojama. Kad buvo sekama, ji matė ir lankydamasi pas antstolę, pajūryje.

L.Stankūnaitė yra pateikusi 100 tūkst. litų (apie 29 tūkst. eurų) civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Ji teigė gyvenanti užsienyje, atskirta nuo artimųjų, slėpdama savo tapatybę, turinti laikytis tam tikrų saugumo reikalavimų. L.Stankūnaitė tvirtino taip gyvendama nesijaučianti visaverčiu žmogumi.

Pernai vasarį Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, mirusiojo atminimo paniekinimo, šmeižimo, trukdymo antstolio veiklai, viešo raginimo smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą, grasinimo nužudyti.

Šioje byloje kaltinimai buvo pateikti ir buvusiai teisėjai N.Venckienei, tačiau jai pasislėpus JAV, jos byla išskirta.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2010 metų pradžioje N.Venckienė su savo teta A.Skučiene subūrė grupę, organizavo buvusio Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio šmeižimą, organizavo duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą. Teisėjo sūnus Vaidas Milinis buvo viešai apkaltintas pedofilija. Jo tėvai šioje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

Nukentėjusiais šioje byloje taip pat pripažinti L.Stankūnaitė su dukra, advokatas Gintaras Černiauskas, antstolė Sonata Vaicekauskienė.

Kaltinimai pateikti A.Skučienei, Ramintai Baltuškienei, Tatjanai Borovec, Gediminui Aidukui, Dariui Kaminickui, Vitalijui Keršiui, Rimantui Stanislovui Rinkevičiui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Andrejui Lobovui ir Renaldui Ščiglinskui.

Ši byla susijusi su vadinamąja Garliavos pedofilijos istorija.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta L. Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Prokurorai teigia nustatę, kad žmogžudystes įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys. Jis kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

Po žmogžudysčių D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukra gyveno senelių ir tetos buvusios teisėjos, D.Kedžio sesers Neringos Venckienės namuose Garliavoje. Nors teismai nustatė, kad mergaitė turi gyventi su motina, antstoliams vis nepavykdavo įvykdyti teismo sprendimo ir grąžinti dukrą iš globojamų giminaičių.

2012 metų gegužės 17 dieną Kauno rajone, Garliavoje, dalyvaujant 240 policijos pareigūnų, įvykdytas teismo sprendimas ir tuomet aštuonerių metų mergaitė perduota motinai L.Stankūnaitei. Sprendimą vykdė antstolė S.Vaicekauskienė.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vėliau negyvas rastas ir A.Ūsas. Teisėsauga teigia, kad jie mirė nesmurtine mirtimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

as

kokia proga yra saugoma Stankunaite su dukra, bijo kad neisduotu pedofilu saugoma uz musu pinigus,ar tai teisynga?,

man čia akiu dūmimas nekalti-padaromi kaltais....o kaltininkai yra teisus.....Kaip ir apie JONA.F.kad ne pedofilas,nor mūsu Kaune jau seniai slido gandai tarp žmoniu.Nors ir įvykiu žauriu dar nebuvo Garliavoja,o visi šnibžėjo kaip gali dirbti teisėju kad yra p.........las.Yla iš maišo išlindo,ir visa tiesa iškilo į viešuma.....Mires-tegul ilsisi ramybėja.....

to jonas

nebuys atvežta. Nes amerikonai ištyrė jos bylą ir nustatė, kad ji nekalta. Ir kad Lietuvoje su ja susidoros pedofilų klanas. Todel davė jai apsaugą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS