Teisme – neeilinė byla: nufotografavus mašinos numerius, gresia kalėjimas? | Diena.lt

TEISME – NEEILINĖ BYLA: NUFOTOGRAFAVUS MAŠINOS NUMERIUS, GRESIA KALĖJIMAS?

  • 97

Ar automobilių valstybiniai numeriai yra privatūs asmens duomenys? Juos nufotografavęs ir taip išsiaiškinęs vairuotojo vardą, pavardę ir kitą jautrią informaciją vyras dabar aiškinasi Kauno apylinkės teisme. Apie bylą domėjosi LNK žurnalistai.

Kauno apylinkės teismas atvertė neteisėtos informacijos rinkimo apie privatų žmogų bylą. Kaunietis kaltinamas tuo, kad prie buvusios žmonos namų nufotografavo jos draugo automobilio numerius, juos nusiuntė pažįstamam ir taip sužinojo žmogaus vardą, pavardę, adresą ir kitus duomenis.

„Asmuo rinko informaciją apie savo buvusios sutuoktinės draugo privatų gyvenimą, paprašydamas pažįstamo asmenis, kad jis tokią informaciją gautų iš Valstybės įmonės „Regitra“ darbuotojo. Kadangi tas pažįstamas galimai dažnai lankydavosi „Regitroje“, jis manė, kad tas asmuo tokią informaciją turi galimybę gauti“, – aiškino teisėja Vita Padriezaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kaltinamasis pamelavo draugui, dėl ko jam reikia informacijos.

„Jis nurodė galimai neteisingą informaciją, dėl kokios priežasties jam reikalingi duomenys apie transporto priemonės savininką, teigdamas, kad tą transporto priemonę nori įsigyti“, – bylą detalizavo teisėja.

„Regitros“ darbuotojas, atskleidęs informaciją apie kitą žmogų, byloje yra liudininkas. Jis esą nepamena, kokius duomenis atskleidė ir ar galėjo pasakyti per daug. Pats kaltinamasis turi versiją, dėl ko jam reikėjo svetimo asmens duomenų.

„Savo kaltę pripažino visiškai ir nurodė, kad ši informacija jam buvo reikalinga siekiant patikrinti, kas gyvena jo buvusios sutuoktinės namuose, kadangi tuose namuose gyvena ir jų bendras vaikas“, – sakė teisėja.

Kaltinamasis prieš posėdį nebuvo kalbus. Vyras jau yra teistas dėl sutrikdytos buvusios žmonos sveikatos ir galimų grasinimų. „Neturiu, ką pasakyti“, – kategoriškai nukirto, jį pakalbinus žurnalistei.

Žmona sako, jaučiasi nesaugiai. „Čia, žinokite, ilgas tas persekiojimas, ir kitos dar baudžiamosios bylos. Čia vienas tik iš epizodų“, – teigė buvusi žmona Julija, byloje – liudininkė.

Čia, žinokite, ilgas tas persekiojimas, ir kitos dar baudžiamosios bylos. Čia vienas tik iš epizodų.

Moteris sako jaučianti psichologinį smurtą. „Negalėjo artinti jis, užkardytas buvo, bet tiesiog važiuodavo turbūt kas dieną, tikrindavo, nes aš išeidama su šuniu sutikdavau jį važiuojantį pro šoną. Ir tiesiog pamatė tą automobilį, atėjo į kiemą ir nufotografavo“, – pasakojo moteris.

Visgi liudininkė sako matanti spragų sistemoje, jei asmens duomenys svetimiems asmenims atskleidžiami taip lengvai. „Taip neturėtų būti, kad kažkam paskambinau, sužinojau, ir pasakiau, va, žinau apie tą žmogų, galiu daryti, ką noriu.“

Pasak prokurorės, šioje byloje valstybiniai automobilio numeriai buvo priskirti asmens duomenims, tačiau ar numeriai gali būti laikomi privačia informacija, kiekvienoje situacijoje reikia vertinti atskirai.

„Nustatyta, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkta (informacija) būtent tokiomis aplinkybėmis ir sąlygomis būtent šiuo konkrečiu atveju yra jautri ir detali, ir atitinka privačių duomenų sąvokai“, – aiškino prokurorė Gitana Kaupė.

Už tokį informacijos rinkimą gali grėsti laisvės atėmimas iki trejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (97)

Asmens duomenų įstatymą interpreruoja

Kaip kas nori. O iš tikrųjų tas įstatymas tėra muųlo burbulai. Ar regitra nacionalinio saugumo įmonė? Darbuotojai turi leidimus dirbti su "slapta" medžiqga? Pasirašę konfidencialumo pasižadėjimus? O privatus asmuo rinko medžiagą kokiais moryvais vedinas? Savo vaiko saugumu įsitikinti. Byla iš oro. Gyvenk taip, kad nebijotum kad kas apie tave renka informaciją. Surinko tą info ir ką darė? Tuščua byla, tik pinigų švaistymas teisėjų darbui apmokėti. Atmest tokią bylą, hei nebūta grasinimų gyvybei.

Aaa

KOKIA PRIVATI INFORMACIJA KLAUNAI.SVEDIJIJE IR ATLYGINIMA IR ADRESA IR TELEFONO NUMERI GALI SUZINOTI.O CIA KUR...U KLANAS BANDO TIK SAVE APSAUGOTI

Oho

Jei tai mano asmeniniai duomenys, galiu juos uždengti. Nereiks mokėti baudų už greičio viršijimą. Jei pagaus su paslėptais numeriais gausiu bauda už asmeninių duomenų slepima! Šiaip sau situacija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS