Tragedija Vilijampolėje: paaiškėjusios jos aplinkybės užminė dar daugiau mįslių | Diena.lt

TRAGEDIJA VILIJAMPOLĖJE: PAAIŠKĖJUSIOS JOS APLINKYBĖS UŽMINĖ DAR DAUGIAU MĮSLIŲ

  • 27

Portalui kauno.diena.lt pavyko išsiaiškinti daugiau tragedijos buvusiame Kauno dailės kombinate, per kurią tragiškai žuvo ilgametė Lietuvos dailininkų sąjungos narė – keramikė D. R., aplinkybių. Svarbiausios iš jų – kad tai įvyko jai keliant, vienų teigimu, – krovininiu-techniniu liftu, o kitų – savadarbiu ir neaišku prieš kiek metų pastatytu į savadarbį panašiu keltuvu, iš rūsio į antrąjį aukštą, kuriame turėjo kūrybines dirbtuves, molį. Ir tiesioginių tragedijos liudytojų nėra.

Vadinamojoje susirinkimų patalpoje, kurioje ir buvo minėtas įrenginys, sukniubusią ir jo prispaustą D. R. aptiko viena iš kolegių, mačiusių ją gyvą dar prieš pusvalandį. Ji teigė užsukusi į šias patalpas, norėdama atsisveikinti su D. R., prieš išeidama į namus.

Pranešus apie nelaimę Bendrajam pagalbos centrui, įvykio vieton pasiųsti ugniagesiai gelbėtojai labai sunkiai ištraukė žuvusiosios kūną. Pagalbon, padedant policijai, kviesti net UAB „Kauno liftai“ specialistai. Šios bendrovės atstovas šiandien portalui kauno.diena.lt teigė, kad jie tokių savadarbių įrenginių neaptarnauja. Ir, pašnekovo, nuomone, tai buvo įrenginys, skirtas ne žmonėms kelti. Ir ne vien sprendžiant iš jo gabaritų – maždaug vienas metras ant vieno metro.

Asociatyvi S. Lisausko/BNS nuotr.

Teisėsaugininkų teigimu, šio įrenginio būklė po tragedijos buvo tokia, kad jį apžiūrėti detaliau buvo pavojinga gyvybei. Tiesa, neatmetama, kad taip jis atrodė jau po to, kai ugniagesiai gelbėtojai su savo specialia įranga pagaliau ištraukė žuvusiosios kūną.

Kaip jau rašyta, ikiteisminį tyrimą dėl D. R., kuri buvo gimusi 1958 m., mirties priežasties pradėjo ne tik policija. Savąjį tyrimą atlieka ir Darbo inspekcija, kurios atstovai, sužinoję apie šią tragediją tik šiandien, apžiūrėti įvykio vietos dar neturėjo galimybės, nes patalpa, kurioje yra minėtas liftas-keltuvas, yra užplombuota.

Tačiau Darbo inspekcijos atstovai jau surinko preliminarią informaciją, kas galėjo nutikti. Pirminiais duomenimis, tragedija įvyko, D. R. iškraunant krovinį antrajame aukšte. Būtent tada ji ir buvo prispausta bei mirtinai sužalota minėto įrenginio.

Ar tai atsitiko dėl pačios žuvusiosios neatsargumo ar šiam įrenginiui sugedus, neaišku. Oficialiai jis buvo neveikiantis ir pasikelti iš rūsio į kitus pastato aukštus buvo galimybė laiptais. Tačiau kažkodėl elektra minėtame įrenginyje nebuvo atjungta.

Kol kas neaišku ir kas jo savininkas, t.y. kas turėjo jį techniškai prižiūrėti, jeigu jis dar buvo naudojamas. Nors gali paaiškėti ir, kad juo naudotasi be leidimo.

Potencialiai pavojingų įrenginių registre, kurį aptarnauja Darbo inspekcija, jos atstovų teigimu, šis liftas-keltuvas nėra registruotas, t. y. nėra jokių atžymų apie jo patikras bei techninį stovį.

Asociatyvi J. Kalinsko/BNS nuotr.

UAB „Kauno litai“ atstovo komentarą apie šį įrenginį jau minėjome.

Anot kolegų, D. R. šiame pastate dirbo visą gyvenimą. Tačiau, kaip išsiaiškino darbo inspektoriai, pastaruoju metu ji jau buvo pensininkė ir neturėjo nei verslo liudijimo, nei buvo užregistravusi individualią veiklą. Taigi, panašu, kad nebuvo jokių darbo santykių su minėto įrenginio savininku ar savininkais, dėl ko Darbo inspekcijai, ko gero, nebus ką veikti tiriant nelaimės aplinkybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Vatnykas tipiškas

Tikriausiai kalti liks rusai. Jie gi pastatė tą liftą.

Rūtenis

Nu tai patys pagalvokite- kiek metų pastatui ir kiek galimai metų tam liftui ir ar galėjo jį ten kas prižiūrėti, remontuoti, išbandyti ir fiksuoti žurnale, ogi aišku, kad niekas, nebent iki neprikulmybės, dar tarybiniais metais tikiu, jog buvo techniškai aptarnautas, o vėliau tik pro pirštus visiems. Žuvusiosios aš itin nekaltinu, nes ką iš moters pareikalausi- žino du mygtukas ir spaudinėja ir dar galimai atsistojo tiesiai po kroviniu. Mirtis netikėta ir per dalį sekundės, tad greičiausiai, kad net nepajuto. Pastato savininkas turės stiprių nemalonumų, bet jie išgyvenami, turint gerą advokatą.

Bbd ant kauno

Ten ne pastatas. Ten griūvėsiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS