Ugniagesiai perspėja: nepaslyskite lygioje vietoje ir neprisišaukite tragedijos | Diena.lt

UGNIAGESIAI PERSPĖJA: NEPASLYSKITE LYGIOJE VIETOJE IR NEPRISIŠAUKITE TRAGEDIJOS

  • 0

Šiandien prieš vidurdienį Kauno centrą perskrodė Sporto halės link skubėjusios ugniagesių gelbėtojų autocisternos sirenos. Iš pirmo žvilgsnio skamba tragikomiškai: skubėta į pagalbą Vaižganto gatvės gyventojams, kurie skundėsi, kad juos terorizuoja Kauno savivaldybės priimtų taisyklių nesilaikantys kaimynai.

Tačiau, pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės spaudai – vyresniosios specialistės Džiugintos Vaitkevičienės, tai – iš tikrųjų rimta problema, su kuria jos kolegos susiduria kiekvieną rudenį ir pavasarį.

To įrodymas – pastarųjų dienų šios valdybos rengiamos įvykių suvestinės, kuriose tokie iškvietimai registruojami kasdien. Ir ne po vieną kartą. Pavyzdžiui, antradienį dėl to teko skubėti ir į Aleksotą – Julijanavos gatvę, ir į Alšėnų seniūnijos Narsiečių kaimą.

Aleksoto gyventojai skundėsi, kad kaimynas šalia namų ir medžių degina šakas. Narsiečių gyventojai – dėl kaimynų deginamų atliekų, kurių dūmai sklinda jiems į namus.

Abiem atvejais laužus liepta užgesinti, nors kaime juos ir galima kūrenti, tačiau tik 30 metrų nuo namų ir, jeigu jų dūmai nekelia aplinkiniams problemų. O, anot D.Vaitkevičienės, pastaruoju metu dėl to jų tarnyba sulaukia vis daugiau iškvietimų.

Tuo tarpu Kaune draudžiama kūrenti bet kokius laužus. Taip skelbia Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklės, konkrečiai įvardindamos, kad draudžiama deginti lapus, šakas bei žolę.

Išimtys numatytos tik renginiams, kuriems yra išduoti leidimai sukurti laužą. Turimos galvoje – Užgavėnės ir Joninės, per kurias Kauno seniūnijos paprastai perspėja ugniagesius apie tokius legalius laužus.

Ne mažesnė, pasak D.Vaitkevičienės, problema – ir naudojimasis šašlykinėmis. Tai reglamentuojančias Vidaus reikalų ministerijos patvirtintas Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles žino dar mažiau žmonių. O jose teigiama, kad šašlykines, kepsines, rūkyklas ir lauko židinius leidžiama naudoti ne mažesniu kaip šešių metrų atstumu nuo namo. Nors vis dar pasitaiko gudručių, linkusių miesto sąlygomis jose deginti tuos pačius lapus ir šakas.

Kol kas ugniagesiai gelbėtojai, skubantys į panašius iškvietimus, nieko dėl to nebaudžia. Tačiau, dėl tokio neatsakingo elgesio prišaukus rimtesnę nelaimę, jau galima turėti ir problemų.

O potencialių kandidatų tapti nubaustais už tokią savivalę taip pat netrūksta, nes įsigudrinama kūrenti šašlykines net daugiabučių balkonuose, atsisiunčiant jas, pakabinamas ant balkono krašto – abejotinos kokybės ir saugumo, pavyzdžiui, iš Kinijos.

Kiekvienais metais dėl gaisrinės saugos taisyklių pažeidimo, naudojantis šašlykinėmis, nukenčia ir žmonės – tiek suaugusieji, tiek vaikai.

Apie nusikalstamą kai kurių žmonių aplaidumą bei neatsakingumą liudija ir prieš keletą metų Kaune nutikusi nelaimė, kai mažamečio vaiko motina, kovodama su savo atžalos nevalgumu, nusprendė jį sugundyti medžiotojų dešrelėmis, uždegdama ant stalo su šiomis stovėjusioje lėkštėje spiritą. Šiam po kurio laiko užgesus, šliūkštelta jo dar. To užteko, kad liepsnos pliūpsnis apdegintų ne tik vaiko veidą, bet ir kvėpavimo takus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS