Už 260 tūkst. eurų kyšį kalėti nuteistas V. Šiliauskas prašo sušvelninti bausmę | Diena.lt

UŽ 260 TŪKST. EURŲ KYŠĮ KALĖTI NUTEISTAS V. ŠILIAUSKAS PRAŠO SUŠVELNINTI BAUSMĘ

Už 260 tūkst. eurų kyšį kalėti nuteistas buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas antradienį pateikė skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui ir prašo švelnesnės bausmės.

Skundas paduotas jo advokato Ruslano Boiko vardu.

„Manome, kad galėjo būti padaryti procesiniai pažeidimai, susiję su netinkamu įstatymo taikymu ir esminiais Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimais, jų visuma rodo, kad yra pagrindas Aukščiausiajam Teismui kažkiek sušvelninti jam paskirtą galutinę laisvės atėmimo bausmę. Manome, kad padaryti pažeidimai, jeigu jie pasitvirtins, yra pagrindas kažkiek sušvelninti bausmę“, – Eltai sakė advokatas R. Boiko.

Pasak advokato, galimi pažeidimai buvo padaryti vykdant kriminalinę žvalgybą, taip pat atliekant kratą ir kt.

Skundą taip pat pateikė ir Generalinė prokuratūra – praeitą savaitę, gegužės 23 dieną, paduotu kasaciniu skundu prokuratūra prašo įvertinti nuosprendį dėl baudžiamojo įstatymo taikymo aspektų.

„Prokuratūra mano, kad netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas, neturime duomenų, kad mūsų skundas būtų priimtas, kai turėsime, tada ir pakomentuosime skundo motyvus“, – Eltai sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Eltos žiniomis, prokuratūra skundą pateikė dėl Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendyje taikyto Baudžiamojo kodekso 64 su ženkleliu vienas straipsnio.

Šis straipsnis numato bausmės skyrimą bylą išnagrinėjus supaprastinto proceso tvarka ar atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą. Baudžiamąją bylą išnagrinėjus pagreitinto proceso tvarka ar atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, taip pat, kai baudžiamoji byla baigiama teismo baudžiamuoju įsakymu, nuteistajam skiriama bausmė, kuri tuo pačiu nuosprendžiu sumažinama vienu trečdaliu.

Taikyti minėtą straipsnį Apeliacinio teismo prašė pati prokuratūra, Prokuroras apeliaciniame skunde prašė bausmę V. Šiliauskui sumažinti vienu trečdaliu dėl bylos išnagrinėjimo sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Apeliacinis teismas, kaip ir prašė prokuroras, paskirtą bausmę sumažino vienu trečdaliu ir V. Šiliauskui paskyrė 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis. Anksčiau kaltinimą byloje palaikęs šio departamento prokuroras Rolandas Stankevičius nuosprendžio V. Šiliauskui neskundė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas dar spręs, ar priimti abu šiuos skundus, šis teismas sprendžia dėl kiekvieno jam paduoto kasacinio skundo priėmimo. Šis teismas įrodymų netiria, liudytojų neapklausia, bylą patikrina teisės taikymo aspektu.

Vieno didžiausio kyšio Lietuvoje reikalavimas ir paėmimas nesudaro pagrindo skirti nepagrįstai švelnesnę bausmę už šį sunkų nusikaltimą.

ELTA primena, kad vasario 28 dieną Apeliacinis teismas buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui V. Šiliauskui sugriežtino nuosprendį ir nutarė skirti realią 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

„Vieno didžiausio kyšio Lietuvoje reikalavimas ir paėmimas nesudaro pagrindo skirti nepagrįstai švelnesnę bausmę už šį sunkų nusikaltimą, kurį V. Šiliauskas pripažino tik tada, kai buvo surinkti visi jo kaltę pagrindžiantys duomenys“, – tada sakė Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos narė Virginija Liudvinavičienė.

Teismas nutarė pakeisti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo V. Šiliauskui už kyšininkavimą skirta piniginė bauda.

V. Liudvinavičienė tada paskelbė, kad V. Šiliauskas, teismo nuomone, nubaustas per švelnia bausme, tai yra bauda. Apeliacinis teismas pašalino asmenį lengvinančią aplinkybę, tai yra, kad V. Šiliauskas pripažįsta savo kaltę ir gailisi.

Apeliacinis teismas nustatė, kad V. Šiliauskas prisipažino tik tada, kai buvo surinkti įrodymai.

Kaip nurodė teisėja V. Liudvinavičienė, pirmosios instancijos teismo sprendimas keičiamas, nes nutarta, kad V. Šiliausko byloje netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas.

Pasak teismo, V. Šiliausko nusikalstamas elgesys buvo ne atsitiktinis, o gerai suplanuotas. Būtent V. Šiliauskas buvo nusikaltimo iniciatorius ir nustatydavo, kada ir kokia pinigų suma turės būti jam pristatyta. Be to, buvo paimtas 260 000 eurų dydžio kyšis – 20 kartų didesnis kyšis nei numatytas minimalus dydis, už kurį asmuo baudžiamas išimtinai tik laisvės atėmimo nuo 2 iki 8 metų bausme.

Teismo nuosprendžiu iš V. Šiliausko buvo konfiskuoti kratos metu rasti 240 tūkstančių 930 eurų ir bus išieškoti dar daugiau nei 19 tūkstančių eurų. Jie jau perduoti valstybei.

Be to, V. Šiliauskui uždrausta 7 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Apeliacinis teismas taip pat pažymėjo, kad pirmosios instancijos teismas V. Šiliauskui, taikydamas Baudžiamajame kodekse numatytą išimtį ir paskyręs švelnesnę nei už tokio pobūdžio nusikaltimą numatytą bausmę, t. y. su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę, daug dėmesio skyrė išimtinai teigiamai nuteistojo charakteristikai, tačiau nepakankamai įvertino didelį padaryto nusikaltimo pavojingumą, kurį lėmė tiek įžūlūs, didelio masto, ilgalaikiai korupcinio pobūdžio nusikalstami veiksmai, tiek ir nusikalstamą veiką padariusio asmens statusas bei aukštos pareigos Kauno miesto savivaldybėje.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigaliojo iš karto.

Netukus po nuosprendžio V. Šiliauskas nuvyko į Kauno kalėjimą, kur iki šiol atlieka jam skirtą bausmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kolega...arba maza poliskai lojali moske

buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius...rasykit nekaltas...as jam uz 100 000 visas amorales atlaiduoju...

Kur teisingumas...

....čia atkatas iš paskutinio objekto, tai yra už Dariaus ir Girėno stadijoną, o kur gauti už ankstesnius objektus???...ką prokurorai akli. Už kokius euriukus supirkti šimtai sklypų ?? Ką ir mokesčių inspekcija akla, nesugeba suskaičiuoti ?

Aštri Akis Indėno

Įkalbėkite Merą , kad laiduotų už savo artimiausią pavaldinį. Kad paleistų .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS