Kunigo R. Mikutavičiaus žudikas kraustysis iš Lukiškių | Diena.lt

KUNIGO R. MIKUTAVIČIAUS ŽUDIKAS KRAUSTYSIS IŠ LUKIŠKIŲ

  • 9

Už kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą ir jo paveikslų kolekcijos vagystę iki gyvos galvos įkalintas Vladas Beleckas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo perkeliamas į pataisos namus, antradienį pranešė Vilniaus apygardos teismas.

V.Belecko apeliacinį skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad yra pagrindas sušvelninti nuteistajam bausmės režimo sąlygas perkeliant jį iš kalėjimo į pataisos namus.

Pernai gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos teikimą V.Belecką perkelti į pataisos namus. Vilniaus apygardos teismo nuomone, pirmos instancijos teismas nepagrįstai išskirtinę reikšmę suteikė nusikaltimo, už kurį atliekama bausmė, sunkumui, pobūdžiui ir nuteistojo pozicijai dėl kaltės pripažinimo ar nepripažinimo.

Per 15 metų, praleistų kalėjime, V.Beleckas tris kartus baustas už pataisos įstaigos režimo reikalavimų pažeidimus. Teisėjų kolegija dėl šių aplinkybių nuteistojo elgesio nelaiko nepriekaištingu, tačiau vadovaujasi kalėjimo administracijos pateiktomis išvadomis, kad nuo 2011 metų jo elgesys akivaizdžiai pasikeitė ir vertinamas teigiamai. Jis aktyviai dalyvauja įvairiose socialinės reabilitacijos programose.

Teisėjų kolegija, atsižvelgusi į nuteistojo charakteristiką, į Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos nuomonę, kuri nesikeičia jau kelerius metus, mano, kad perkėlus nuteistąjį V.Belecką iš kalėjimo į pataisos namus, toliau sėkmingai bus užtikrinami bausmės tikslai.

Teismo nuomone, V.Beleckas savo elgesiu įrodė, kad bausmės atlikimo sąlygos jam gali būti švelninamos ir jis gali būti perkeltas iš kalėjimo į pataisos namus tęsti bausmės atlikimą. Jeigu V.Beleckas nusižengs ir nesilaikys pataisos įstaigos režimo ir pagrindinių reikalavimų, bus grąžintas į kalėjimą.

Ši Vilniaus apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

2000 metais V.Beleckas nuteistas kalėti iki gyvos galvos už kunigo ir kolekcininko R.Mikutavičiaus nužudymo ir jo meno kolekcijos vagystės organizavimą. Jis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmę atlieka nuo 1999-ųjų metų kovo, nes buvo laikomas suimtas dar iki nuosprendžio.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R.Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 31-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V.Belecku  kalėti buvo nuteisti dar trys jo bendrininkai: Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I.Kvaskovas vėliau pasikorė pataisos namuose.

GALERIJA

  • Kunigas R. Mikutavičius
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Buve 1981 m...

Tau pavyko....!Ar ilgam.....!!???Tau turetu būti ...ATA... !Sekmes..!!

svilainis

Jaučiu,kad ko gero Beleckas čia ,,pasitaisys'' ir kaip Lingio žudikas išeis po Europą ,,fūrinti''.

SA

Abejotinos vertės kunigas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS