Už rūkymą daugiabučių balkonuose – baudos gyventojams: visi pažeidimai fiksuoti Kaune | Diena.lt

UŽ RŪKYMĄ DAUGIABUČIŲ BALKONUOSE – BAUDOS GYVENTOJAMS: VISI PAŽEIDIMAI FIKSUOTI KAUNE

Už rūkymą daugiabučių balkonuose trijuose šalies didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – iki šiol nubausti vos keli žmonės, visi pažeidimai fiksuoti laikinojoje sostinėje.

Tuo metu sostinėje ir uostamiestyje rūkantys balkonuose asmenys įspėti žodžiu.

Vieniems – baudos, kitiems – įspėjimas žodžiu

Kaip BNS sakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis, šiuo metu mieste rūkyti negalima 282 daugiabučių namų balkonuose.

„Nuo metų pradžios Viešosios tvarkos skyrius gavo 15 asmenų skundų. Aštuoniems asmenims taikyta administracinė atsakomybė, o septyniais atvejais dėl nepakankamo skundų pagrįstumo priimti nutarimai nepradėti administracinės teisenos“, – teigė savivaldybės atstovas.

Vilniuje rūkyti draudžiama 1368 daugiabučių balkonuose. Pasak savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjo Gintaro Lepersko, dar keturiuose daugiabučiuose draudimas atšauktas, nes asmuo, kuris buvo pateikęs prieštaravimą, vėliau paprašė draudimą panaikinti.

„Iš gyventojų gauname pranešimų apie pažeidimus ir visuomet informuojame rūkančius asmenis apie galiojantį draudimą rūkyti daugiabučio balkonuose. Nubaustų asmenų nėra, nes teikdamas įstatymo projektą parlamentas akcentavo, kad tikslas yra ne bausti, bet šviesti ir auklėti visuomenę“, – BNS nurodė jis.

Panaši situacija ir Klaipėdoje, kur rūkyti draudžiama 162 daugiabučių balkonuose. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius sako, kad tvarkai nusižengę rūkantieji įspėti žodžiu.

„Pagal gautus gyventojų pranešimus, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 12 straipsniu, veika pripažinta mažai pavojinga, už kurią asmenims pareikšta žodinė pastaba, o administracinio nusižengimo teisena nepradėta“, – BNS teigė savivaldybės atstovas.

Policija duomenų nerenka

Policijos atstovas Ramūnas Matonis BNS teigė negalintis pasakyti, kiek konkrečiai žmonių dėl rūkymo balkonuose nubaudė pareigūnai, nes ši informacija nėra atskirai renkama – ji priskiriama prie bendros informacijos apie pažeidimus, susijusius su tabako gaminiais.

Pasak jo, per dešimt šių metų mėnesių fiksuoti 1054 su tabako gaminiais susiję pažeidimai, kai pernai atitinkamu metu tokių buvo 1062, tačiau jis teigė negalintis šio pokyčio sieti su draudimu rūkyti balkonuose.

„Pokyčio kažkokio didelio nėra, iš esmės beveik tiek pat“, – dėstė R. Matonis.

Įstatymo pataisos, numatančios draudimą rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, įsigaliojo nuo šių metų pradžios.

Norėdamas, kad jo gyvenamame daugiabutyje būtų uždrausta rūkyti, žmogus turi kreiptis į savivaldybę.

Prie daugiabučio namo arba jo viduje tokiu atveju įrengiami ženklai apie galiojantį draudimą.

Jeigu kaimynai ir neprieštarauja, rūkaliai privalo užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas.

Nustačius pažeidimą, patalpos, kurioje buvo rūkyta, savininkas pareigūnams privalo nurodyti rūkiusiojo duomenis, o atsisakius tai padaryti, jam pačiam grės bauda.

Neleistinai daugiabučio balkone rūkiusiam žmogui gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 50 iki 90 eurų. Patalpų savininkams, nenurodžiusiems rūkiusiojo duomenų, gresia bauda nuo 30 iki 60 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 60 iki 120 eurų.

Protokolus už pažeidimus gali surašyti ir policija, ir savivaldybių administracijų viešosios tvarkos pareigūnai.

Nuo 2007 metų Lietuvoje užrausta rūkyti maitinimo įstaigose, baruose, klubuose, diskotekose ir visose kitose žmonių aptarnavimo patalpose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gija

Šlykštus gyvuliai su žindu burnoje.Netrukdytų niekam, jeigu suprastų ,jog rukyti pūsti dūmus i tą pusę kur nemėgsta juos uostyti ,nereikia.Jeigu yra balkonas, išeinu parūkyti,visada pagalvočiau iš kokios pusės kaimynas namuose ir nuspresčiau i kokia pusę reikėtų atsistoti parūkyti, aišku i tą kurioje nebus kaimynų.Ir nebūtų konfliktų ir niekam netrukdytų jeigu rūkantys daugiau gerbtu nerūkančius.Dabar viskas vyksta taip, acha nepatinka ,tai še tau,atsistosiu parūkyti specialiai ten ,kad tau tektų dūmų kuo daugiau.Taip yra ,rūko net Dviejų aukštų keturių butų bendrose laiptinėse ,slapstosi,tyčiojasi iš žmogaus kuriam tai nepatinka,toks elgesys iš rūkančių moterų tame name.

Anonimas

lazda turi 2 galus uzdraude balkonuose tai dabar ruko tualetuose koridoriuose visuose butuose dvokia

Algiui

Ne stukačių, bet egoistų ir chamų tauta, nes dauguma gyvena visiškai negerbdami kitų ir vadovaudamiesi principu - svarbu man gerai. Gyveni daugiabutyje ir privalai suprasti, kad čia gyvena ir kiti žmonės su savo poreikiais, kad jame gyvenant reikia laikytis numatytų taisyklių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS