Vaistinės vadovė nuteista už receptų klastojimą ir pagalbą nusikalstamai grupuotei | Diena.lt

VAISTINĖS VADOVĖ NUTEISTA UŽ RECEPTŲ KLASTOJIMĄ IR PAGALBĄ NUSIKALSTAMAI GRUPUOTEI

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį buvusiai vaistinės direktorei, piktnaudžiavusiai savo pareigomis ir neteisėtai – klastojant gydytojų receptus pardavinėjusiai psichotropinius vaistus. Kartu su ja buvo teisiamas ir farmacininkas, padėjęs vaistinės vadovei daryti šiuos nusikaltimus.

Organizuotos grupuotės šešėlis

Buvusi Išlaužo (Prienų r.) vaistinės direktorė Astrida Tamošiūnienė ir jai talkinęs vienos farmacijos įmonės atstovas – kaunietis Liudas Basevičius buvo demaskuoti 2016-ųjų vasarą, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnams pradėjus sekti grupuotės, kuri vertėsi neteisėtu nervų sistemą veikiančio vaisto „Xanax“, įsigyto klastojant receptus, platinimu.

Siūlo galu, nuo kurio pradėta vynioti ši skandalinga byla, tapo vienos kaunietės sulaikymas vienoje Alytaus vaistinėje, kurioje ji ketino su suklastotu receptu įsigyti minėto vaisto, kurio veiklioji medžiaga įtraukta į psichotropinių medžiagų sąrašą. Nors sulaikytoji buvo linkusi teigti esą įsigijo šį suklastotą receptą vienoje Kauno turgavietėje – iš nepažįstamo asmens, teisėsaugininkams pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą ir šių nusikaltimų organizatorių, ir jo parankinius.

Šios grupuotės, kuriai vadovavo jau ne kartą, tame tarpe – ir už nužudymą, teistas Kauno rajono gyventojas, byla dar nagrinėjama tame pačiame Kauno apygardos teisme. O nuo jos dar ikiteisminio tyrimo metu atskirtą A.Tamošiūnienės ir L.Basevičiaus bylą šiandien vainikavo nuosprendis.

Skaičiai – iškalbingi

A.Tamošiūnienės vaistinė pateko po teisėsaugininkų padidinamuoju stiklu, jai pardavus „Xanax“ tablečių be recepto vienam pažįstamui. Šis su neteisėtai jas platinusia grupuote susijęs asmuo tuo metu jau buvo sekamas policijos.

Po šio įvykio nustatyta, kad A.Tamošiūnienės vaistinė per du 2016-ųjų vasaros mėnesius ne mažiau kaip 713 kartų neteisėtai pardavė nenustatytiems asmenims minėtas nervų sistemą veikiančias tabletes, kurias galima įsigyti tik su gydytojo išrašytu receptu.

Identifikuoti pirkėjų buvo neįmanoma, nes jų anketiniai duomenys, įrašyti į receptą, buvo suklastoti. Tokie žmonės realiai neegzistavo. Tačiau, apgaulei panaudoti receptų blankai buvo tikri, kaip ir juose esantys realiai egzistuojančių gydytojų parašai ir spaudai.

Nustatyta, kad šiais blankais A.Tamošiūnienę aprūpindavo L.Basevičius, lankydavęsis Išlaužo vaistinėje, kaip ir kitose, kaip vienos farmacijos įmonės atstovas. Nors jo darbovietė neturi su šia byla nieko bendro. O tarp gydytojų, kurių tušti blankai buvo naudojami šiai nusikalstamai veikai, buvo ir L.Basevičiaus bendramokslių.

Nustatyta, kad A.Tamošiūnienė gavo iš L.Basevičiaus 168 tokius neužpildytus blankus.

Anot teismui šią bylą rengusių teisėsaugininkų, gydytojų, kurių vardiniais receptais pasinaudota, veiksmai baudžiamosios atsakomybės jiems neužtraukė, nes jie patys nieko neklastojo. Tačiau, šių medikų veiksmus dar vertino ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba.

Kolegos atsakomybės išvengė

Grupuotės veiklą tyrę teisėsaugininkai teigė patikrinę ir 55 Lietuvos vaistines, vienaip ar kitaip susijusias su neteisėta prekyba „Xanax“ tabletėmis. Tačiau, Išlaužo vaistinė, kuriai vadovavo A.Tamošiūnienė, buvo vienintelė, dėl kurios buvo pradėta atskira byla. Teisėsaugininkai teigė nustatę, kad čia neteisėtai prekiauta ir kitais vadinamais raminamaisiais vaistais.

Dėl kitų vaistinių konstatuota, kad parduodant minėtos grupuotės nariams psichotropinius vaistus pagal suklastotus receptus, jų darbuotojai tiesiog buvo apgauti, nes neturėjo galimybės identifikuoti pateiktos klastotės.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad grupuotės nariai apsilankydavo su šiomis klastotėmis Kauno bei Alytaus apskrities vaistinėse po du-tris kartus per savaitę. O šios nusikalstamos veikos organizatorius ne tik kompensuodavo visas kelionės išlaidas, bet ir mokėdavo „komisinius“ už nelegaliai nupirktus psichotropinius vaistus.

Dėl savo veikliosios medžiagos jau 10 „Xanax“ tablečių laikoma nedideliu psichotropinės medžiagos kiekiu. 120 – dideliu. O 500 – labai dideliu. A.Tamošiūnienė buvo teisiama už neteisėtą labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų pardavimą, už ką gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų, dokumentų klastojimą bei piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, viršijant įgaliojimus.

Siūlytos skirtingos bausmės

Kaltinimą šioje byloje palaikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Sabaitis siūlė nubausti 58-erių A.Tamošiūnienę 18 830 eurų bauda.

Siūlant tokią bausmę, atsižvelgta, kad teisiamoji, kurios licencija buvo panaikinta dar ikiteisminio tyrimo metu, didelės finansinės naudos iš savo nusikalstamos veikos dėl nedidelės tablečių „Xanax“ kainos neturėjo, iki tol buvo neteista ir pripažino savo kaltę.

Kartu su minėta bauda A.Tamošiūnienei siūlytas ir laisvės apribojimas dvejiems metams, įpareigojant ją neatlygintinai išdirbti 80 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliais, nusenusiais bei kitais asmenimis, kuriems reikalinga pagalba.

O dėl 52-ejų L.Basevičiaus, kuris kaltintas tik padėjimu nusikalsti jį kursčiusiai A.Tamošiūnienei, prašymo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal sutuoktinės laidavimą, prokuroras sutiko.

Bylą nagrinėjusi teisėja Jūratė Jakubonienė šiandien skyrė A.Tamošiūnienei už piktnaudžiavimą pareigomis ir receptų klastojimą prokuroro prašytą baudą. Tačiau subendrinus šią bausmę su dvejų metų laisvės apribojimu, neatlygintinai išdirbant per šį laiką 80 valandų minėtose sveikatos priežiūros ir globos įstaigose, - už neteisėtą didelio kiekio psichotropinių medžiagų pardavimą, galutine bausme liko darbas be atlygio su neįgaliaisiais bei nusenusiais asmenimis.

L.Basevičius nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal sutuoktinės laidavimą vieneriems metams ir be jokio užstato.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ALGIS

NIEKO SAU BAUSMĖ , PAGAL BK NUO10-IES IKI 15-KOS , O ČIA ATIDIRBTI 80 VALANDŲ , IŠVADA , TIK VOK IR SUKČIAUK ,ČIA KAIP TAM FILME ''HUMANIŠKIAUSIA TARYBINĖ TEISĖTVARKA''.

Taigi

PINIGAI !!! PINIGAI !!! PINIGAI !!! Va kur šuo pakastas ir tiek gobšuolių kodekse žodžių,daugiau nerasite.

kauniete

Visa tai NE NAUJIENA [Taciau vyresnio amziaus zmones straipsnyje!! vadinami .."nusenusiais asmenimis.." skamba nepadoriai===taip galima kalbeti-rasyti apie nusenusias kojines ,nusenuse mazgote ir kitus nusidevejusius REIKMENIS,,;o jei tamsta savo tevus vadinate ...nusenusiais ...padargais… tai jus pats nevertas ir surudijusio varioko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS