„Žalvaris“ gaisro nusiaubtą teritoriją tikisi sutvarkyti iki pirmadienio vakaro | Diena.lt

„ŽALVARIS“ GAISRO NUSIAUBTĄ TERITORIJĄ TIKISI SUTVARKYTI IKI PIRMADIENIO VAKARO

  • 4

Ketvirtadienio vakarą „Žalvaris“ Kauno skyriaus popieriaus ir plastiko sandėlyje įsiplieskęs gaisras užgesintas, o bendrovė, derindama veiksmus su aplinkosaugos tarnybomis, įvykio vietoje pradėjo gaisro padarinių šalinimo darbus. Bendrovė tikisi, kad teritorija bus visiškai išvalyta iki pirmadienio vakaro, rašoma pranešime spaudai.

„Svarbiausia, kad per gaisrą nenukentėjo žmonės. Esame dėkingi ugniagesiams už jų greitą ir profesionalų darbą malšinant ugnį. Taip pat ir darbuotojams – visų pastangomis pavyko išvengti didelės žalos aplinkai. Kaip skelbia tarnybos, ženklesnių oro kokybės pakitimų neužfiksuota, o mūsų prašymu ir bendradarbiaujant su „Kauno vandenimis“ sustabdėme galimą užteršto vandens nutekėjimą. Gaisras įvyko sąlyginai dėkingoje vietoje – jo židinys buvo ten, kur laikomos antrinės – popieriaus ir plastiko, o ne pavojingosios atliekos“, – sakė „Žalvaris“ direktorius Vitoldas Sapožnikovas.

Šiuo metu gaisro priežastys dar nustatinėjamos, pradėtas tyrimas. Kaip teigiama, „Žalvaris“ bendradarbiauja su institucijomis, teikia visą reikalingą informaciją, pagalbą.

Gaisras „Žalvaryje“, dega pavojingos atliekos

Vyčio Šulinsko nuotr.

„Kur tyrėjai leidžia, jau šiandien pradėjome gaisravietės tvarkymo darbus. Artimiausiu metu bus išsiurbtos ir tinkamai sutvarkytos nuotėkos, kad gaisro gesinimo metu susikaupęs vanduo, kurį sulaikėme, nepatektų į miesto nuotekų valymo įrenginius. Manome, kad visą teritoriją išvalyti prireiks maždaug dviejų dienų“, – sakė bendrovės direktorius.

Bendrovė taip pat sukūrė atskirą informacinę liniją gyventojams, kuriems kyla klausimų dėl įvykusio incidento. Jie kviečiami kreiptis į įmonę el, paštu gyventojams@zalvaris.lt.

Kaip kilo gaisras ir kokių veiksmų ėmėsi bendrovė

Pranešime spaudai rašoma, kad gaisras kilo „Žalvaris“ nepavojingųjų atliekų sandėlyje, kuriame buvo išrūšiuojamos, supresuojamos ir saugomos popieriaus bei plastiko atliekos. Šios patalpos įrengtos atsižvelgiant į visus joms taikomus saugos ir aplinkosaugos reikalavimus, buvo sumontuoti dūmų detektoriai, vaizdo stebėjimo kameros.

Ugnis įsiplieskė ne darbo metu, kuomet įrenginiai jau neveikė ir sandėlis buvo uždarytas – apie 22 valandą. Suveikus priešgaisrinei signalizacijai budintis apsaugos darbuotojas nuskubėjo patikrinti sandėlio. Išvydęs kylantį gaisrą, apsaugininkas nedelsdamas iškvietė pagalbos tarnybas ir apie įsiplieskusį gaisrą iškart informavo įmonės vadovybę bei už ekstremalių situacijų valdymą atsakingus darbuotojus.

Per septynias minutes į įvykio vietą atvyko pirmieji „Žalvaris“ darbuotojai, kurie bendradarbiaudami su gelbėjimo tarnybomis visą naktį ir dieną padėjo ugniagesiams gesinti ugnį, siekiant sumažinti gaisro sukeliamą žalą.

Gaisrą suvaldyti ugniagesiams pavyko apie 3 val. nakties, o jo likvidavimas galutinai baigtas penktadienį 14 val.

Visiškai sudegė vienas sandėlis

„Žalvaris“ valdomoje teritorijoje Kaune veikla vykdoma 11 tūkst. kv. metrų ploto pastatuose. Bendrovė skaičiuoja, kad ugnis visiškai sunaikino 2500 kv. metrų ploto sandėlį, kuriame ir buvo gaisro židinys. Kartu su sandėliu sudegė jame laikomos 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko atliekų.

Ugnis taip pat išsiplėtė ir į gretimą sandėlį, kuriame nuniokojo 1200 kv. metrų plotą – sudegė sandėlio stogas. Šiame sandėlyje taip pat buvo laikoma dalis pavojingųjų atliekų, kurias taip pat sunaikino liepsnos. Daugiausia tai – automobiliuose naudojami tepalų filtrai ir perdirbimui paruošta filtrinė medžiaga.

Likusios „Žalvaris“ teritorijoje buvusios patalpos aprūko dūmais arba visai nenukentėjo.

Gaisras Kauno atliekų įmonėje suvaldytas

Justinos Lasauskaitės, E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Šiuo metu, remiantis GPAIS (atvira sistema, kurioje renkama informacija apie pavojingų atliekų surinkimą) duomenimis ir teritorijos auditu, bandoma nustatyti pavojingųjų ugnies sunaikintų atliekų kiekį. Preliminarius vertinimus bendrovė tikisi turėti ir paskelbti kitą savaitę.

Sureagavo į iškeltas abejones

V. Sapožnikovas pakomentavo ir viešojoje erdvėje išsakytus teiginius, kad bendrovėje „Žalvaris“ neva buvo akivaizdžių pažeidimų laikant atliekas.

„Prieš įvykstant nelaimei, „Žalvaris“ neturėjo nei vieno užfiksuoto ir neištaisyto aplinkosaugos reikalavimų pažeidimo. Be to, šiuo atveju yra akivaizdu, kad pavojingosios atliekos ir jų tvarkymas nebuvo gaisro priežastimi – ugnis įsiplieskė nepavojingų antrinių žaliavų – popieriaus ir plastiko sandėlyje“, – sakė jis.

Kaip teigiama, bendrovės teritorijoje ir sandėliuose esančios visos atliekų laikymo talpos yra griežtai suženklintos pavojingųjų atliekų ženklinimo etiketėmis. Svarstoma kad paveiktos karščio ar ugnies gesinimo priemonių, dalies talpų ženklinimo etiketės galėjo atsiklijuoti ir nukristi nuo atliekų laikymo talpų. Taip pat, atlaisvinant gesinimo koridorius ugniagesiams ir bendrovės darbuotojams perkėlinėjant atliekų talpas į saugesnes vietas, talpos su atliekų ženklinimo etiketėmis galėjo būti sustatytos neženklinta puse į matomą vietą. Dėl netinkamo talpų ženklinimo iš aplinkos apsaugos departamento specialistų bendrovė esą nė karto nėra gavusi pastebėjimų ar nuobodų.

„Tikime, kad tyrimas atsakys į visus klausimus“, – sakė V. Sapožnikovas.

Nuostolius dar vertins

Bendrovės direktorius teigė, kad likvidavus gaisrą pradėti vertinti ir incidento nuostoliai. Artimiausiomis dienomis įvykio vietoje lankysis draudikai, kurie tiksliau įvertins gaisro padarytą žalą.

Aplinkosaugininkai, kartu su įmonės darbuotojais, taip pat vertins ir nustatinės gamtai padarytą žalą.

Įsipareigojimai bus vykdomi

„Žalvaris“ direktorius teigė, kad dėl kilusio gaisro įmonės veikla nesustoja – laikinai Kauno regiono klientų aptarnavimą užtikrins kitose Lietuvos vietose esantys bendrovės padaliniai.

„Esame finansiškai stipri, pelninga įmonė, apdraudę visą savo veiklą, tad nepaisant šios skaudžios nelaimės, rizikų veiklos nevykdymui nėra. Savo lėšomis atliksime gaisro padarinių likvidavimo darbus ir tai sieksime padaryti per įmanomai trumpiausią laiką. Taip pat ketiname kuo greičiau atstatyti gaisro metu sunaikintą infrastruktūrą – sandėlius, juose įrengiant dar aukštesnio lygio nei privaloma priešgaisrinės saugos sistemas su automatinio gesinimo funkcija“, – žadėjo V. Sapožnikovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kaunietis

Jei butu garbingas ministras ir jo saika su inspektoriais jau turejo buti patraukti i teismine atsakomybe. O jei butu garbingi ir saziningi turejo jau atsistatydinti

Rušiavom rušiavom ...

O štai py-t ir neliko nieko ... Ir nieks čia nekalts. Ir tarśos "jokios"....

Joo

Saunuoliai Žalvario savininkai, vadovai ir visi darbuotojai. Atsitikus tokiai nelaimei , labai atsakingas ir rimtas poziuris i situacija. Nuo baisios tragedijos visam Kaunui , manau isgelbejo greiti ir svarbus Žalvario vadovu ,darbuotoju ir apsaugos darbuotoju pirminiai veiksmai . Pasijungus gelbejimo tarnyboms viskas ejo efektyviai ir sklandziai. Nepasimetimas ir operatyvus kolektyvo darbas su tarnybomis dave efektyvu rezultata. Šaunuoliai ! Tik apmaudu ir gaila, kad musu ministrai ir vyriausybe tokiais atvejais nesiulo pagalba o neissiaiskine aplinkybiu, jau “ kala” visus prie sienos, svaidosi grasinimais ! O si valdzia su tokiais ministrais yra tautos gėda !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS