Neigiamų verslo sąsajų šleifas tęsiasi | Diena.lt

NEIGIAMŲ VERSLO SĄSAJŲ ŠLEIFAS TĘSIASI

Lietuvoje pernai daugiausia įmonių, kurias valdė finansinių sunkumų patyrusioms bendrovėms vadovaujantys ar vadovavę asmenys, buvo nekilnojamojo turto sektoriuje.

Pernai, palyginti su 2010-aisiais, nekilnojamojo turto sektoriuje naujų įmonių, turinčių neigiamų verslo sąsajų, skaičius augo sparčiausiai. Tokius duomenis pateikia kreditų biuras "Creditinfo".

"Viena vertus, 2011 m. pradelsti šios srities įmonių įsipareigojimai augo lėčiau ir tarp jų, palyginti su 2010 m., buvo mažiau bankroto atvejų. Kita vertus, nekilnojamojo turto srityje veikiančios įmonės iš visų sektorių išsiskyrė didžiausiu turto areštų skaičiumi. Trečdalis šių įmonių yra per silpno finansinio pajėgumo, kad vykdytų savo kreditorinius įsipareigojimus, arba jau yra užfiksuoti jų nevykdymo faktai", – sakė "Creditinfo" kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

"Creditinfo" duomenimis, daugiau nei 4 proc. iš 2011 m. užregistruotų 8,5 tūkst. naujų įmonių turėjo neigiamų verslo sąsajų. Tai reiškia, kad jų vadovai buvo ar tebėra vadovaujantys asmenys arba akcininkai bendrovėse, kurios turi nepadengtų pradelstų skolų, turto areštų, yra likviduojamos, bankrutuojančios ar jau bankrutavusios.

Labiausiai naujų įmonių, turinčių neigiamų verslo sąsajų, pernai sumažėjo prekybos sektoriuje. Pagerėjusią situaciją atspindi ir kiti rodikliai – sektoriaus įmonių pradelsti įsipareigojimai praėjusiais metais išliko 2010-ųjų lygio, o turto areštų bei bankrotų atvejų sumažėjo penktadaliu, arba 20 proc.

Naujai įsteigtos įmonės, jau turinčios neigiamų verslo sąsajų, pasak "Creditinfo", dažnai vėl susiduria su mokumo problemomis. Šių metų vasarį 40 proc., arba 140, tokių įmonių jau turėjo neigiamų mokumo faktų. Bendra tokių įmonių pradelstų skolų suma sudaro 73 tūkst. litų, areštuoto turto bendra vertė siekia 410 mln. litų, skolos "Sodrai" – 144 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)