Atlyginimai nevėluoja tik trijose LKL komandose (tyrimas) | Diena.lt

ATLYGINIMAI NEVĖLUOJA TIK TRIJOSE LKL KOMANDOSE (TYRIMAS)

Su finansiniais iššūkiais Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) susidoroja vos trys klubai – Utenos „Juventus“, „Šiauliai“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“.

Likusios devynios LKL komandos atlyginimus krepšininkams moka vėluodamos 1-4 mėnesius, o kai kurie klubai vargiai atitinka net mėgėjų lygį.

Tokias išvadas galima daryti tinklalapiui „BasketNews.lt“ atlikus LKL klubų vadovų bei trenerių apklausą apie atiskaitymą su komandai atstovaujančiais krepšininkais.

„Sakalai“ – be algų

Ne paslaptis, kad Vilniaus krepšinio sąjungos rengiamose „Sostinės“ taurės varžybose stipriausios komandos savo lyderiams moka atlyginimus. Žinoma, jie simboliniai ir siekia tik vieną ar du šimtus litų už vieną sužaistą mačą, tačiau klubai su žaidėjais atsiskaito po kiekvienų rungtynių.

Tuo tarpu Vilniaus „Sakalų“ komandos vyriausiasis treneris Romualdas Petronis šį sezoną negavo dar nė vieno atlyginimo. Be pinigų žaidžia ir sostinės klubo savininko Vytauto Kiaušo pažadais gyvenantys ekipos krepšininkai.

„Aš šį sezoną negavau dar nė vienos algos, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ prisipažino „Sakalų“ vyriausiasis treneris Romualdas Petronis. – Kodėl komandą paliko Černeckis, Baniulis, Jezukevičius, Sinica? Dar vardinti? Ar kas nors pasidomėjo, kodėl tie vyrai išėjo? Čia juk seniai viskas aišku – todėl, kad negavo nė vieno atlyginimo. Manau, kad lygiai taip pat pinigų nėra gavę ir dabar komandoje rungtyniaujantys krepšininkai. Šiandien girdime tik pažadus, galbūt yra bandymų ką nors pakeisti, tačiau kol kas turime tik visišką nulį. O sezonas baigsis jau netrukus.“

„Sakalų“ klubo situacija tokia graudi, kad kai kurie krepšininkai yra priversti prašyti tėvų paramos. Kalbama, kad prieš du mėnesius į Panevėžio „Lietkabelį“ išvykusiam Edvinui Jezukevičiui maisto nupirkdavo atlyginimo taip pat negaudavęs buvęs „Sakalų“ klubo sporto direktorius Linas Kvedaravičius.

Ne ką geresnė padėtis ir „Palangos Triobet“ klube, kur atlyginimai krepšininkams buvo sumokėti vos du kartus. Tiesa, pajūrio komandos vadovai artimiausiomis dienomis laukia savivaldybės injekcijos ir viliasi krepšininkams padengti didžiąją dalį skolų.

„Juventus“ moka pavyzdingai

Vieno iš trijų, laiku su krepšininkais atsiskaitančio Utenos „Juventus“ klubo vadovas Žydrūnas Urbonas tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino nesuprantantis, kaip galima pradėti sezoną, turint tik rėmėjų pažadus.

„Svarbiausia – viską suplanuoti pagal savo išgales. Negali būti tokių dalykų kaip yra dabar, kad klubas vėluoja mokėti algas 3-4 mėnesius. Net ir praradę pagrindinį rėmėją klubai negali dingti. O dabar situacija visiškai nekontroliuojama“, – tvirtino Urbonas.

Prieš ketverius metus prie „Juventus“ klubo vairo stojęs zarasiškis kasmet taip skrupulingai suplanuodavo komandos biudžetą, kad ji nuo pat debiutinio LKL sezono nėra turėjusi jokių skolų. Ne išimtis ir šie metai.

Viso sezono biudžetą suplanavę komandos vadovai dalį jo (paprastai ši suma siekia 10-20 proc.) pasilieka tarsi rezervą, kurio neliečia iki Naujųjų metų.

„Atėjus Naujiesiems metams matai, kaip sekasi surinkti biudžetą. Ar savo įsipareigojimus įvykdo rėmėjai bei savivaldybė. Jeigu dirbi – jauti nuotaikas ir gali suprasti, gausi pažadėtus pinigus ar ne. Tuomet, jeigu viskas yra gerai, gali pradėti galvoti apie komandos pastiprinimą, – finansų planavimo subtilybes atskleidė Urbonas. – Gerų pavyzdžių yra ir daugiau, nesame vieninteliai, tačiau dalis klubų dar vasarą savo galimybes viršija 20-30 proc. O jeigu koks nors rėmėjas ar savivaldybė perveda mažiau pinigų, atsiranda dar didesnė skylė. Ir tuomet turime 4 mėn. vėluojančius atlyginimus“, – apgailestavo Urbonas.

Prie gerų pavyzdžių galima priskirti ir „Šiaulių“ klubą. Prieš kelerius metus dėl sumažėjusio biudžeto LKL bronzos medalininkų vietą užleidę Saulės miesto komandos vadovai gyvena pagal savo kišenę – tikisi surinkti 1,4 mln. litų ir žaidėjams šiandien nėra skolingi nė lito.

„Neptūną“ skandina VTB lyga

Šiuo metu net keturi LKL klubai išmokėti atlyginimus vėluoja po 4 mėnesius. Tai į didžiulę finansinę duobę, kurią dar labiau pagilino „Ūkio banko“ griūtis, patekęs Kauno „Žalgiris“, politikų į šalį nustumtas Klaipėdos „Neptūnas“, bei LKL autsaideriai – „Palanga Triobet“ ir „Sakalai“.

„Neptūnas“ į duobę pateko, kai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovo pareigas paliko į Lietuvos Respublikos Seimą išrinktas Eugenijus Gentvilas, o Klaipėdos savivaldybė tik sausį lygiomis dalimis pradėjo išmokėti 2013-iesiems klubui skirtą pusę milijono litų.

Tačiau klubo vadovai pateikė savivaldybei prašymą papildomai gauti dar vieną milijoną – dalyvavimui VTB Vieningoje lygoje. Mat norint rungtyniauti rusų valdomoje lygoje, vien kelionėms tenka skirti 500-600 tūkst. litų. Dar apie 200 tūkst. litų per sezoną uostamiesčio klubui atsieina „Švyturio“ arenos nuoma.

Vis dėlto jau dabar aišku, kad papildomai prašomo milijono klubas veikiausiai negaus – Klaipėdos savivaldybė sporto organizacijoms kovo pabaigoje ketina išdalyti kiek daugiau nei pusę milijono litų, o paraiškas be „Neptūno“ jau dabar yra pateikę dar trys sporto klubai.

„Prieš sezoną su miesto vadovais kalbėjome ne apie tokius skaičius. Mūsų biudžetas visuomet siekdavo truputį daugiau nei milijoną litų, tačiau prieš šį sezoną su miesto vadovais kalbėjome apie komandos stiprinimą, ilgalaikius planus. Tiek daug sumokėję už keliones ir arenos nuomą negalime į VTB Vieningosios lygos varžybas vykti su studentais. Reikia pajėgesnių ir labiau patyrusių žaidėjų. Jeigu miestas ar uostas neras galimybių mums padėti – klubo perspektyvos taps liūdnos, – kalbėdamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“, konstatavo „Neptūno“ klubo direktorius Osvaldas Kurauskas. – Dabar dedame visas pastangas ir ieškome kitų galimybių gauti papildomą finansavimą.“

„Ten, kur yra politika – visuomet prasideda problemos. Mums miestas padeda labai nedaug, tačiau turime solidžius rėmėjus, todėl visiems krepšininkams tikrai mokame laiku. Nesame pavėlavę nė vienos dienos, – tvirtino „Pieno žvaigždžių“ klubo direktorius Arūnas Burkevičius.

„Lietuvos rytas“ ir „Prienai“ baigia atsitiesti

Taktikos pernelyg daug nesitikėti iš politikų laikosi ir „Prienų“ klubas. Prienų rajono savivaldybė LKL bronziniams prizininkams skiria mažiau nei dešimtadalį biudžetui reikiamų lėšų, o 1,7 milijono litų biudžetą turintis klubas liūto dalį pinigų surenka iš rėmėjų.

„Ankstesniais sezonais atlyginimus krepšininkams mokėdavome kaip šveicariškas laikrodis, tačiau šiemet turėjome nedidelių vėlavimų, kuriuos tikimės likviduoti artimiausiu metu, – tinklalapiuio „BasketNews.lt“ tvirtino „Prienų“ klubo direktorius Aurimas Bartuška. – Praėjusią savaitę krepšininkams sumokėjome algas už sausį, artimiausiu metu tikimės atsiskaityti ir už vasarį. Jeigu ne už visą mėnesį, tai bent už dalį jo.“

„Prienų“ ekipos žaidėjų kontraktuose numatyta, kad atlyginimai jiems turi būti sumokėti iki 15-os kito mėnesio dienos, tad klubo vadovai netrukus turėtų likviduoti įsiskolinimus.

Prieš kurį laiką trijų mėnesių skylę biudžete turėjo ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas, tačiau per pastarąsias kelias savaites sostinės klubas krepšininkams padengė beveik visas skolas ir dabar nuo mokėjimų grafiko atsilieka minimaliai.

Iš duobės kapstosi ir solidų biudžetą prieš sezoną suplanavę Panevėžio „Lietkabelio“ komandos vadovai. Jie atsisveikino su keturiais brangiausiais ekipos krepšininkais ir sutaupė didžiąją dalį lėšų.

Dalį atlyginimų Aukštaitijos klubo krepšininkams turėtų mokėti juos paskolinęs „Žalgirio“ klubas. Tuo tarpu „Lietkabeliui“ priklauso tik keli jauni krepšininkai, kurių algos nėra didelės.

„Nesutinku, kad dabar yra sunkiau, nei krizės metais. Nėra ir sunkiau, nei bus ateityje. Svarbiausia susiplanuoti finansus, jausti atsakomybę prieš žaidėjus ir žadėti tik tai, ką tikrai galėsi įgyvendinti“, – tvirtino mokėti atlyginimų niekuomet nevėlavęs „Juventus“ klubo prezidentas Urbonas.

Jo teigimu, esant dabartinei situacijai, LKL turėtų rungtyniauti dešimt klubų, kurie būtų tolygiau pasiskirstę geografiškai. Šiuo metu komandos elitinėje lygoje neturi Lietuvos apskričių centrai Marijampolė ir Alytus, kurių finansinės galimybės – didesnės nei prasčiausiai su finansais susidorojančių klubų.


Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS