Kovai prieš susitarimus dėl rezultatų bus kuriama konvencija | Diena.lt

KOVAI PRIEŠ SUSITARIMUS DĖL REZULTATŲ BUS KURIAMA KONVENCIJA

Europos Tarybos šalių narių už sportą atsakingų ministrų susitikime Belgrade, Serbijoje, visuotinai pritarta, kad, siekiant užkirsti kelią susitarimų dėl varžybų rezultatų problemai ir kovoti su ja, reikalingas atskiras tarptautinis dokumentas – konvencija. Nutarta pradėti procesus, reikalingus, kad tokia konvencija kaip įmanoma greičiau atsirastų.

„Šis ministrų susitikimas buvo pirmas žingsnis, kuriuo išreikšta Europos valstybių pozicija, kad siekiant spręsti nesąžiningų varžybų problemą reikia bendro tarptautinio sutarimo. Lietuva palaikė konvencijos idėją, nes tai būtų svarbiausias tarptautinis dokumentas, suteikiantis galimybių aktyviau ir efektyviau spręsti šią problemą“, – sakė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Pasak departamento vadovo, Lietuvoje kol kas fiksuoti pavieniai nesąžiningų varžybų atvejai, tačiau prevencijos priemonės yra būtinos, siekiant užkirsti kelią šios problemos augimui. Be to, ministrų susitikime buvo akcentuota, jog, sprendžiant susitarimų dėl varžybų rezultatų problemą, svarbu įtraukti lažybų verslo atstovus. Nesąžiningų varžybų problema yra glaudžiai susijusi su lažybomis, kurių spartėjantis perkėlimas į internetą išplečia ir nesąžiningų varžybų organizatorių veikimo erdvę.

Ministrų susitikime dėl konvencijos abejojo tik Didžioji Britanija, teigusi, kad šiai problemai spręsti užtenka efektyviai veikiančių nacionalinių priemonių, tokių kaip šioje šalyje įtvirtinta subalansuota atsakomybė tarp valdžios institucijų ir sporto organizacijų, keitimasis informacija, Lošimų priežiūros komisija.

Susitikime sutarta, kad rengiant konvenciją didelis dėmesys turėtų būti skiriamas prevencinėms priemonėms. Konvencija, skirta kovai su susitarimais dėl varžybų rezultatų, kaip ir kitos Europos Tarybos konvencijos – dėl dopingo naudojimo sporte bei dėl brutalaus žiūrovų elgesio per sporto varžybas – turėtų būti atvira ne tik Europos valstybėms. Rengiant konvenciją bus remiamasi Europos Tarybos ką tik atlikta ir šiame ministrų susitikime pristatyta naujo tarptautinio teisinio instrumento taikymo galimybių studija.

Konvencija yra daugiašalė tarptautinė sutartis. Tai labiausiai formalizuotas tarptautinės teisės šaltinis – sutartos taisyklės įforminamos pasirašant dokumentą. Konvencijose paprastai būna numatoma jos įgyvendinimo stebėsenos sistema.

Europos Tarybos ministrų, atsakingų už sportą, konferencija vyksta kas ketverius metus. Šiame susitikime dalyvavo 42 šalys, 19 nevyriausybinių sporto organizacijų, Europos Tarybos, Europos Sąjungos institucijų atstovai.

Gairės: KKSD, konvencija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

klausimas

o argi ne pagal susitarima KKSD direktorioaus posta gavo pats p. Klemensas Rimselis - labai jau tolimas nuo kuno kulturos ir sporto asmuo ? !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS