Amelija iš Monmartro ir F. Chopinas – pianistė stebins klaipėdiečius | Diena.lt

AMELIJA IŠ MONMARTRO IR F. CHOPINAS – PIANISTĖ STEBINS KLAIPĖDIEČIUS

  • 1

Kas būtų, jei kurioje nors iš Monmartro kavinių susitiktų Amelija ir Fredericas Chopinas? Talentinga jaunosios kartos pianistė Ieva Dūdaitė kitą savaitę vyksiančio koncerto publiką nukels į šio lenkų romantiko ir prancūzo Yanno Tierseno Paryžių.

Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė koncerte „Amelija iš Monmartro ir Chopinas“ skambės fortepijonu atliekami svajingi noktiurnai, baladės, valsai ir kino filmų garso takelių melodijos.

„Muzika pasirinko mane, o aš – ją. Jei esi atsidavęs savo pašaukimui, tai – ne darbas. Bet esi geras tiek, kiek genialus kiekvienas tavo pasirodymas“, – mano I.Dūdaitė. Viena geriausių jaunosios kartos Lietuvos pianisčių koncertuoja visame pasaulyje. „Bet mieliausia man koncertuoti gimtojoje Lietuvoje“, – teigė atlikėja. Visur ji pelno publikos simpatijas ir aukštus profesionalų įvertinimus. Solistė rečitaliais džiugino Lietuvoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Meksikoje, Rumunijoje, Albanijoje, Ispanijoje ir Čekijoje, įskaitant prestižines koncertų sales, tarp kurių yra Amsterdamo „Concertgebouw“ ar Prahos filharmonija.

I.Dūdaitės repertuaras platus: nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos kūrinių. Taip pat svarbią vietą jame užima lietuvių kūrėjų muzika ir jos populiarinimas svetur. Įdomu, kad pianistė puikiai moka ne tik muzikos kalbą, bet ir net aštuonias pasaulio kalbas.

Šiemet ji su įrašų kompanija „Ars Produktion“ išleido debiutinę plokštelę „Tiersen meets Chopin“, kurioje įrašyta muzika gyvai skambės būsimame koncerte. Tai bus spalvingi ir jausmingi F.Chopino valsai, noktiurnai, baladės ir tikrą paryžietišką atmosferą kurianti Y.Tierseno kūryba.

Kompozitorius F.Chopinas – viena ryškiausių XIX a. romantinės muzikos asmenybių, kurios svarbiausią kūrybos dalį sudaro būtent kūriniai fortepijonui. Turėjęs prancūziško kraujo lenkų muzikos klasikas didelę gyvenimo dalį praleido Paryžiuje. Anuomet jis pagarsėjo ir kaip savito stiliaus pianistas, koncertavęs įvairiuose Europos miestuose.

Y.Tiersenas pats savęs nelaiko kompozitoriumi, tačiau iki šiol aktyviai kuria muziką ir ją atlieka įvairiais instrumentais – gitara, fortepijonu, sintezatoriumi, smuiku, melodika, ksilofonu, klavesinu, akordeonu ir kitais. Jis yra išleidęs dešimt kompaktinių plokštelių. Visas pasaulis apie jo muziką sužinojo 2001 m. pasirodžius filmui „Amelija iš Monmartro“. Šio populiaraus filmo muziką lengvai atpažįstame iki šiol. Filme panaudoti tiek ankstesni Y.Tierseno kūriniai, tiek sukurti specialiai šiai kino juostai.

Spalio 29 d. 18.30 val. vyksiantis I.Dūdaitės rečitalis publiką nukels į skirtingą dviejų muzikos kūrėjų Paryžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

c

Grazi pianiste!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS