Apie „Mėmelį – Dniprą“ ir „Nelaisvę“ | Diena.lt

APIE „MĖMELĮ – DNIPRĄ“ IR „NELAISVĘ“

  • 0

Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje vyks Arturo Sumarokovo iš Ukrainos pjesių skaitymai. Juose dalyvaus pats pjesių autorius. Renginiai nemokami. Šiandien 18 val. bus skaitoma pjesė „Mėmelis – Dnipras“, o rytoj 14 val. vyks „Nelaisvės“ skaitymai. Pjeses skaitys „AAT / Artūro Areimos teatro“ iš Vilniaus aktorių trupė.

A. Sumarokovas – aktorius, dramaturgas ir meno kritikas, gimęs 1990 m. Chersone, Ukrainoje.

Tai – dramaturgas, atmetantis įprastus dramatiško pasakojimo konstravimo metodus, pasitelkiantis transgresyvias praktikas, kurdamas patrauklias pjeses.

Jis taip pat naudoja įvairias technikas – dokumentinę dramą ir smurto teatrą, kad savo darbui suteiktų gilumo ir intensyvumo.

Savo debiutinėje pjesėje „O: VOID“ ir naujesniuose tekstuose A. Sumarokovas nagrinėja smurto prigimtį ir marginalizuotų grupių kovą.

Jis taip pat kuria autobiografinį metatekstą, kuris yra populiarios Ukrainos naujosios dramos tradicijos požymis.

2022 m. kovo 1 d. Rusijos kariuomenė pradėjo Chersono miesto okupaciją.

Pjesę „Nelaisvė“ autorius parašė iki balandžio vidurio būdamas okupuotame mieste, rašymą paversdamas įrankiu palaikyti adekvačią psichikos būseną.

„Nelaisvė“ – pusiau dokumentinis tekstas, kuriame autorius užfiksavo pirmąsias karo ir okupacijos dienas ir kaip jam pavyko iš jos pabėgti.

„Mėmelis – Dnipras“ – tai postdramatinė konceptuali pjesė, sukurta 2022 m. „Menų zonos“ rezidencijoje Klaipėdoje, kuruojamoje Dariaus Vaičekausko.

Spektaklio siužetas yra susijęs su vienos šeimos istorija per Pirmąjį, Antrąjį pasaulinius karus ir dabartinį Rusijos karą su Ukraina.

Tai – kamerinis ir eksperimentinis tekstas apie karą kaip mąstymo sistemą, smurtą kaip normą ir apie neįmanomumą pabėgti nuo karo, net ir norint.

Pats autorius savo pjesės žanrą apibrėžia kaip psichologinį trilerį.

Gairės: Arturas Sumarokovas, pjesių skaitymai, karas Ukrainoje, klaipėdos dramos teatras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS