Apie pagonišką tikėjimą – fotografijų parodoje | Diena.lt

APIE PAGONIŠKĄ TIKĖJIMĄ – FOTOGRAFIJŲ PARODOJE

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaryta Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda, pasakojanti apie didžiąsias baltų šventes, pagoniškąsias apeigas. Tai pirmoji paroda iš ciklo „Tikėjimas“, kuriuo fotografas ketina papasakoti apie visus Lietuvoje išpažįstamus tikėjimus.

Pirmojoje fotografijų ciklo parodoje autorius pasakoja apie pagoniškąsias baltų šventes, tuoktuvių ar vardynų apeigas. Fotografinį pasakojimą, apie iš užmaršties pakylantį tikėjimą, menininkas sako pradėjęs prieš daugiau nei dešimtmetį.

„Aš negaliu sakyt, kad čia yra tikroji pagonybė, nes niekas turbūt ir nežino kokia ji yra. Bet nuotraukos rodo tai, kaip bandoma šiais laikais atkurti apeigas, tradicijas. Ir šios apeigos būna linksmos, geros“, – kalbėjo fotografas.

Kartu eksponuojami tautodailininko Petro Balsio medžio drožiniai. Jų motyvai daugiausia krikščioniški, tačiau pasak skulptoriaus – su pagonybę puoselėjančiomis fotografijomis drožiniai nedisonuoja.

„Mes esam senieji baltai ir tą gilų meną turim iš senų laikų. Tai gilios tradicijos“, – sakė tautodailininkas P. Balsys.

Medžio drožiniai tampa lyg įvadu į kitą ciklo „Tikėjimas“ fotoparodą. Ji pasakos apie katalikų vienuolynuose gyvenančių bendruomenių kasdienybę.

Didysis V. Jankausko tikslas – fotografijomis papasakoti apie visus Lietuvoje išpažįstamus tikėjimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS