Atvelykio šventė šurmuliuos „Zuikio kieme“ | Diena.lt

ATVELYKIO ŠVENTĖ ŠURMULIUOS „ZUIKIO KIEME“

  • 0

Sekmadienį Klaipėdos etnokultūros centras buria į senamiestyje įsikursiantį visiems atvirą „Zuikio kiemą“ (Mažosios Lietuvos muziejaus kiemeliai, Didžioji Vandens g. 2). Tradicinėje Mažųjų Velykėlių šventėje ypač laukiami tėveliai su vaikais, seneliai su anūkais, krikštatėviai, norintys nuotaikingai ir turiningai praleisti sekmadienio popietę.

„Nepamirškite atsinešti margučių, – priminė Etnokultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Vaida Vilčinskienė. – Į „Zuikio kiemą“ ateisiančiuosius kviečiame nepamiršti ir namuose margintų kiaušinių, su kuriais galėsite dalyvauti tradiciškiausio margučio rinkimuose, taip pat margučių ridenimo varžytuvėse, įtrauksiančiose pačius energingiausius ir azartiškiausius šventės dalyvius. Tradicinės pramogos garantuotos! Tradicinių liaudies žaidimų erdvė Atvelykio šventės metu niekada nebūna tuščia. Čia susirinkę ir maži, ir dideli entuziastingai dalyvauja rungtyse, estafetėse, o patys aktyviausi apdovanojami velykinio zuikio skanėstais. Sūpynės – dar viena tradicinė šventės pramoga – kuo stipriau  ir aukščiau supsimės, tuo sveikesni ir laimingesni visus metus būsime. „Zuikio kieme“ šurmuliuosiančiame jomarkėlyje drąsiai prieikite prie amatininkų, kurie ne tik demonstruos  tradicinius amatus – kalvystę, medžiaginių lėlių siuvimą, šieno sukimą, smulkių instrumentų gaminimą, tekstilinių zuikučių rišimą, – bet ir kvies draugiškai prisijungti, supažindins su demonstruojamo amato subtilybėmis.“

Pavasariška nuotaika dalysis: Klaipėdos „Smeltės“ progimnazijos folkloro ansamblis „Smeltužė“,  Klaipėdos Sendvario progimnazijos vaikų folkloro kolektyvas „Pupos“, Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro etnomuzikavimo studija, taip pat Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro kolektyvai „Kuršiukai“, „Alkiukai“, „Vorusnėlė“. Šventės organizatoriai dėkingi iniciatyviai prie jomarkėlio veiksmų prisijungiantiems: keramikos studijai „Žiezdrė“, Hermano Zudermano gimnazijos keramikos studijai „Bitutė“, BĮ neįgaliųjų centrui „Klaipėdos lakštutė“, Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro klubui „Žuvėdra“, Audronei Dobilaitei.

Velykų laikotarpis baigiasi Atvelykio švente, prabėgus savaitei po šventų Velykų. Atvelykis – tradicinė šventė vaikams, kai šeimininkės iš naujo virdavo kiaušinius, juos margino ir skirdavo vaikų velykiniams žaidimams, dovanojimui. Kaip ir per Velykas, šią dieną visuomet netrūkdavo pramogų su margučiais, jų ridenimo varžybų. Atvelykis – šventė mažiesiems šeimos nariams. Pasimatykime „Zuikio kieme“! Šventės pradžia – 13 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS