B. Vilimaitės knyga – verta kino filmo | Diena.lt

B. VILIMAITĖS KNYGA – VERTA KINO FILMO

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės rašytojos Bitės Vilimaitės dvi pjesės ir romanas apie pokarį Lietuvoje sugulė į naują knygą "Rudens veidas. Juodos dienos. Pelkių drugiai", kuri pristatyta klaipėdiečiams. Ją po rašytojos mirties surinko ir išleido grupė jos gerbėjų.

Viena knygos sudarytojų, kraštotyrininkė ir lituanistė Lionė Lapinskienė, užaugusi kaimynystėje šalia B.Vilimaitės, negailėjo gražių žodžių žymiai rašytojai.

"Bitė yra išskirtinė, niekieno nepralenkta poetinės novelės meistrė, parašiusi epopėjinį novelių romaną", – kalbėjo L.Lapinskienė.

Knyga "Rudens veidas. Juodos dienos. Pelkių drugiai" parašyta po sunkiai išgyventų rašytojos traumų.

Kritikai B.Vilimaitę (1943–2014) vadina įdomiausia Lietuvos noveliste.

Jos proza išsiskiria netikėta stilistika, lakoniškumu, žodžių taupumu, santūrumu, teigiama, kad ji net nereikšmingą įvykį sugebėdavo paversti pamatine novelės idėja ir struktūra.

Sudarytoja tikisi, kad skaitytojai knygoje atras ir savo pačių gyvenimo atspindžius.

Pristatyme B.Vilimaitės tekstus skaitė šių metų Klaipėdos kultūros magistrė aktorė Virginija Kochanskytė.

Ji teigė, jog šis renginys – lyg paminklas žymiai autorei, kadangi visi besidomintys B.Vilimaitės kūryba ją išvydo jau ne tik kaip romanistę, bet ir kaip dramaturgę.

V.Kochanskytė įsitikinusi, kad šioje knygoje aprašomi jautrūs pokario įvykiai Lietuvoje būtų puikus siužetas kino filmui arba spektakliui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS