Bibliotekoje Klaipėdoje – kaligrafo A. Gursko „Tekstai Lietuvai“ | Diena.lt

BIBLIOTEKOJE KLAIPĖDOJE – KALIGRAFO A. GURSKO „TEKSTAI LIETUVAI“

  • 0

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje kovo 31 d. 17 val. bus atidaryta Lietuvos šrifto ir kaligrafijos mokyklos patriarcho, vieno garsiausių Lietuvos kaligrafų, profesoriaus Alberto Gursko kaligrafijos darbų paroda „Tekstai Lietuvai“.

Klaipėdoje pristatomoje parodoje bus galimybė pamatyti pastarųjų metų A. Gursko kūrinius Lietuvos istorijos ir kultūros tema – kaligrafijos meistro ranka užrašytus visuomenei žinomų lietuvių autorių V. Daujotytės, B. Railos, Just. Marcinkevičiaus, M. K. Čiurlionio, V. Onaičio, V. Juknaitės, J. Mikelinsko, R. Granausko, V. Mačernio, R. Šaltenio ir kitų kūrybos tekstus. Juos kaligrafiškai, su ypatingu dėmesiu formos, linijos, ritmo ir erdvės santykiui, kompozicijos principams „cituoja“ A. Gurskas.

Pasak Antano Andrijausko, „kuo tobulesnis ir išbaigtesnis yra A. Gursko kaligrafijoje kuriamas meninis vaizdinys, tuo subtilesnė yra jo plastinė forma ir stipresnė emocinio poveikio suvokėjui galia. Tai dažniausiai pabrėžtinai glausta, abstrakti, kupina neišsakymo poetikos lanksčių linijų forma, kuri išsiskiria atlikimo preciziškumu ir vidiniu muzikalumu“.

Savitos lietuviškos kaligrafijos mokyklos įkūrimas, pirmosios rašto meno parodos Lietuvoje – visa tai yra siejama būtent su A. Gursko asmenybe.

Pripažintas Lietuvoje ir kitose šalyse talentingas kaligrafas žinomas ir kaip plakatų, logotipų, ekslibrisų, šriftų autorius, yra apipavidalinęs ne vieną knygą. Daug metų dėstydamas Vilniaus dailės akademijoje, prof. A. Gurskas išugdė daugybę mokinių, savo kūrybos sekėjų. Sukauptą patirtį profesorius perdavė metodiniame leidinyje „Kaligrafijos ir šrifto pagrindai“. Grafikas sukūrė Širvintų, Žeimelio, Deltuvos, Užpalių, Labanoro herbus. Svarbi A. Gursko veikla Lietuvos heraldikos, Lietuvos banko pinigų projektavimo ir gamybos komisijose.

Parodos Klaipėdoje metu planuojamas susitikimas su A. Gursku. Jis pristatys savo kūrybą, parodoje eksponuojamus darbus. A. Gursko kaligrafijos paroda Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) veiks iki balandžio 27 d. Parodą organizuoja VšĮ „Prof. A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS