Dailės parodoje – briedžiai kopose ir kiti Kuršių nerijos gyvūnai | Diena.lt

DAILĖS PARODOJE – BRIEDŽIAI KOPOSE IR KITI KURŠIŲ NERIJOS GYVŪNAI

  • 4

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Pamario galerijoje Juodkrantėje (L.Rėzos g. 3, Neringa) nuo birželio 9 d. veikia paroda „Briedis kopose ir kiti Kuršių nerijos gyvūnai“ iš klaipėdiečio kolekcininko Aleksandro Popovo XIX a.–XX a. pirmosios pusės Rytų Prūsijos tapybos ir grafikos rinkinio. Parodos pristatymas visuomenei – šį penktadienį 16 val.

Parodą rengė LNDM Prano Domšaičio galerija ir VšĮ „Nidden“. Parodos pavadinimas primena ir simboliškai pratęsia 2019 m. rudenį P.Domšaičio galerijoje Klaipėdoje vykusią tarptautinę parodą „Briedis kopose“ iš Rytprūsių krašto muziejaus Liuneburge (Vokietija) rinkinių. Ji buvo skirta briedžio motyvui, labai populiariam ir Rytų Prūsijos dailėje, ir Nidos dailininkų kolonijos dalyvių kūriniuose.

Gausus A. Popovo dailės rinkinys paskatino plačiau pažvelgti į iš Rytų Prūsijos kilusių, šiame krašte gyvenusių ar dažnai buvojusių dailininkų animalistinio žanro kūrinius. Parodoje eksponuojama 40 paveikslų ir estampų, kuriuos sukūrė 30 autorių.

Paveiksluose vaizduojami laukiniai ir naminiai krašto gyvūnai bei paukščiai. Ekspozicijoje esama kompozicijų su stirnomis, šernais, lapėmis, darbiniais arkliais ir puikiais žirgais, ožkomis, avimis, karvėmis ir jų bandomis, kurapkomis, tetervinais, antimis, žąsimis bei vištomis. Daugiausia, net 12, rodoma kūrinių, kuriuose vaizduojami briedžiai, o gausiausiai pristatoma briedžių tapytoju vadinto Hanso Kallmeyerio kūryba. Nidos dailininkų kolonijoje jo niekas negalėjo pralenkti nutapytų briedžių, taip pat kitų laukinių gyvūnų ir paukščių gausa.

Paroda „Briedis kopose ir kiti Kuršių nerijos gyvūnai“ yra tęstinio kultūrinio turizmo maršruto projekto „Nuostabiosios žemės beieškant. Nuo Nidos dailininkų kolonijos iki Prano Domšaičio“ renginys. Projektą jau ketvirti metai organizuoja ir įgyvendina keturios pajūrio kultūrinės institucijos: Thomo Manno kultūros centras, VšĮ „Nidden“, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir LNDM P.Domšaičio galerija, iš dalies finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė ir Neringos muziejai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

???

Tai ką dabar daryti, jei briedžių ragai Klaipėdoje policininkų kepurėse nuo prancūzmečio užsiliko. Ar policininkus uždrausti? Apie kepures reiktų pagalvoti, nes į jas svastikas segė. Hitleris vegetaras buvo, tai vegetarai gal hitlerininkai?

Apatiniam

Pamirskit jus viena karta tuos fasistus... Briedziai cia ne prie ko... ;)

Taip sakant

grįžome prie briedžių...Įdomu stebėti vyksmą, kai vieni "marmaduką mala", kiti prie briedžių grįžtą, o treti galvoja, kad "šitas numeris praeis". Šiandien jis "praeis", bet kaip bus į domu matyti, kokį "korbua" jūs malsit dar po 10 metų.Man net "žvygas" ima, kai apie tapybą pagalvoju...Būtent apie tapybą..-:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS