Dainuos Lietuvą ir F. Schubertą | Diena.lt

DAINUOS LIETUVĄ IR F. SCHUBERTĄ

  • 0

Kalendorinio pavasario pradžia Klaipėdos koncertų salėje bus pažymėta dainomis. Jas atliks sparčiai karjeros laiptais kylantys talentai, pasirinkę tobulėjimo kelią tarptautinėje erdvėje ir Klaipėdai paruošę labai įdomią programą.

Dėl dvasios šventės

Baritonas Modestas Sedlevičius (Lietuva, Vokietija, Italija) ir pianistė Anna Anstett (Ukraina, Vokietija) klausytojams įteiks spalvingą lietuvių ir Franzo Schuberto vokalinės kūrybos puokštę. Būtent šio kompozitoriaus daina „Ji buvo čia...“ ir tapo koncerto pavadinimu.

Lietuvos melomanai ir žiniasklaida sutelkė dėmesį į M.Sedlevičių, kai jis sužibėjo tarptautiniame V.Noreikos dainininkų konkurse. Jame baritonas ne tik pelnė antrąją premiją, bet ir tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro favoritu. Šis įvertinimas reiškia, kad jau kitą sezoną M.Sedlevičiaus pavardė bus įrašyta didžiausio Lietuvos teatro repertuare. Jis pakviestas dainuoti ir Tartu operos teatre (Estija). Solistas įvertintas už skonio ir saiko pojūtį, artistišką asmenybę ir solidžią kovą ne dėl prizo, o dėl dvasios šventės. Kitas svarbus jo pastarųjų metų laimėjimas – trečioji vieta tarptautiniame Liūtų klubo dainavimo konkurse Imlinge (Vokietija).

Laimėję daug prizų

„Modestas išmano stilių ir scenoje jaučiasi lyg žuvis vandenyje“, – rašyta spaudoje po sėkmės dainininkų konkurse. Jaunasis baritonas pradėjo muzikos studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur dainavimo mokėsi pas Deividą Staponkų. Vėliau dainininkas baigė bakalauro studijas muzikos ir teatro universitete Manheime, kur dabar studijuoja magistrantūros studijų programoje. M.Sedlevičių dažnai galima matyti Vokietijos ir kitų šalių operos teatrų spektakliuose. Tobulinimasis Italijoje, kur laimėta garsiojo teatro „La Scala“ akademijos Milane stipendija, atvėrė jam kelius ir į šios šalies spektaklių bei koncertų scenas.

M.Sedlevičiaus duetas su pianiste A.Anstett yra laimėjęs daug prizų tarptautiniuose dainų konkursuose: „Das Lied“ Heidelberge (Vokietija), J.Brahmso konkurse Poertschache (Austrija), moderniosios muzikos konkurse Karlsrūjėje (Vokietija) bei konkurse „Vokietijos romantizmas dainose“ Mėrse (Vokietija). Iš Ukrainos kilusi muzikė groti fortepijonu pradėjo būdama šešerių ir jau nuo mažens buvo puikiai vertinama. Studijas A.Anstett nusprendė tęsti Vokietijos miestuose Štutgarte ir Manheime. Konkursuose pianistė įvertinta kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja.

Per muziką ir tekstą

Tarptautinis duetas programoje „Ji buvo čia...“ daug dėmesio skirs lietuvių autoriams. Koncerte skambės net 14 dainų, kurias parašė lietuviai – nuo šalies kompozitorių „tėvo“ Juozo Gruodžio iki žinomos šių dienų kūrėjos Zitos Bružaitės. Kiti dainų autoriai – Kazimieras Viktoras Banaitis, Vladas Jakubėnas, Julius Juzeliūnas, Konstancija Brundzaitė. Nemažiau ryškios Lietuvos kultūros asmenybės yra ir dainų tekstų autoriai: Salomėja Nėris, Bernardas Brazdžionis, Kazys Binkis ir kiti.

Antroji koncerto dalis bus skirta vokalinės miniatiūros žanrą išpuoselėjusiam austrų kompozitoriui F.Schubertui. Vienas žymiausių pasaulio romantikų paliko didžiulę kolekciją dainų (daugiau nei 600!), nuolat skambančių koncertų salėse. Savo kūryboje jis atskleidė poezijos genijų Friedricho Schillerio, Ernsto Schulze’s, Johanno Wolfgango von Goethe’s ir kitų tekstus.

„Daina – tai sudėtinga emocinė idėja, išreikšta per muziką ir tekstą. Tai tarytum mažytė kelių minučių opera“, – sakė M.Sedlevičius, kartu su A.Anstett visus kviesdamas į jaukų dainų vakarą, kuris vyks kovo 2 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS