Egzotiška muzikinė kelionė paskui gandrus | Diena.lt

EGZOTIŠKA MUZIKINĖ KELIONĖ PASKUI GANDRUS

  • 0

Rygos saksofonų kvartetas ir multiinstrumentalistas Valdis Muktupāvelas kviečia Klaipėdos koncertų salėje kitą savaitę leistis į muzikinę kelionę „Juodojo gandro skrydis“. Ji bus kupina džiugių ir liūdnokų, gerai žinomų ir egzotiškų nuotaikų.

Programos idėja glaudžiai susijusi su tarptautiniu aplinkosaugos projektu „Juodasis gandras: gyvybės skrydis“, kurio metu šiuolaikinėmis technologijomis stebima Latvijos juodųjų gandriukų kelionė į žiemojimo vietas Afrikoje. Muzikinė medžiaga buvo kuriama kaip individuali meninė refleksija apie juoduosius gandrus, jiems skrendant per įvairias šalis – Baltijos šalis, Rytų Europą, Balkanus, Artimuosius Rytus – iki Rytų Afrikos. Šių šalių (Latvijos, Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos, Rumunijos, Bulgarijos, Turkijos, Izraelio, Egipto, Sudano, Etiopijos) tradicinė muzika kūriniuose atsispindi tematiškai ir stilistiškai. Taip pasiekiama savita multietninė „gyvybės skrydžio“ vizualizacija. Koncerte bus atlikti ir temą atitinkantys kitų šalių autorių kūriniai saksofonų kvartetui.

Rygos saksofonų kvartetas už aktyvią koncertinę veiklą ir profesionalumą buvo įvertintas aukščiausiu savo šalyje – Latvijos didžiuoju muzikos apdovanojimu (Lielā Mūzikas Balva). Ansamblis koncertavo daugybėje užsienio šalių, pasirodė tarptautiniuose festivaliuose „Probaltica“, „Jazz Kaar“, „Rainbow Jazz“, „Upbeat“, „ÉtonnanteLettonie“, Baltijos kultūros festivalyje ir Pasauliniame saksofono kongrese.

Kolektyvo repertuare rasime tiek klasikos transkripcijų, tiek originalios šiandienos autorių kūrybos. Latvijos kompozitoriai parašė nemažai kūrinių specialiai šiam ansambliui. Rygiečių kvartetas kasmet yra pagrindinis Rygoje vykstančio tarptautinio saksofono muzikos festivalio „Saxophonia“ dalyvis.

Rygos saksofonų kvartetas jau keletą kartų koncertavo Klaipėdos koncertų salėje. Šįkart išgirsime atsinaujinusios sudėties ansamblį. Jame gros Ilzė Lejiņa (sopraninis saksofonas), Artis Sīmanis (altinis saksofonas), Ainaras Šablovskis (tenorinis saksofonas) ir Baiba Tilhena (tenorinis saksofonas).

Neatsiejama programos „Juodojo gandro skrydis“ dalis – vaizdo projekcijos bei latvių ornitologo Mariaus Oltės komentarai. Koncerto idėja, autoriai ir atlikėjai bus pristatomi lietuviškai – šia kalba laisvai bendrauja žymus baltistas, etnokultūros istorikas, etnomuzikologas, menotyros mokslų daktaras, kompozitorius ir atlikėjas Valdis Muktupavelas. Jis yra vienas ryškiausių Baltijos šalių muzikos kultūros žinovų, išmanantis ir lietuvių tautos muziką, instrumentus. V.Muktupāvelas taip pat rašo chorinę, instrumentinę bei kino muziką.

Keliautojai maloniai laukiami Klaipėdos koncertų salėje gegužės 14 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS