„Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė | Diena.lt

„FATA MORGANA“ – AUKŠTAI UŽKELTA KARTELĖ

Akivaizdu, kad Eduardo Balsio menų gimnazijos scena jaunųjų dizainerių kolekcijoms tampa kiek per ankšta. Tradiciniame mokyklos madų šou renginyje, šįkart pavadintame „Fata Morgana“, gimnazistai vėl demonstravo tokią išmonę, kad jų fantazijos ir idėjų galėtų pavydėti net ir brandūs drabužių kūrėjai.

„Jie mąsto kitaip“

E. Balsio menų gimnazijos drabužių dizaino mokytoja Silvija Almonaitienė, šiemet vadovavusi vienam labiausiai gimnazistų laukiamų renginių – madų šou „Mada M“, pripažino, kad moksleivių kolekcijos kai kuriais atvejais pranoksta profesionalių dizainerių darbus.

„Tai yra ChatGPT (išmanioji, siejama su dirbtiniu intelektu – A. D.) karta, jie mąsto kitaip, jų protas veikia greitai. Jie jau patentuoja savo logotipus. Tik spėk gaudytis. Su jais taip įdomu dirbti. Vien jau ką reiškia kūrybos užkulisiai ir kūrybos procesas. Vaikai neįtikėtinai kūrybingi. Jie tas kolekcijas kūrė visus metus, per naktį tokių darbų nepadarysi“, – pasakojo renginį kuravusi mokytoja.

S. Almonaitienės teigimu, gaila, kad niekas nemato jų juodraščių, eskizų, kurių vertė irgi nemenka.

Mokytoja pabrėžė, kad iš esmės gimnazijos mokiniai labai gerą skonį ir išskirtinį rengimosi stilių demonstruoja nuolat, jų neįmanoma nepastebėti ir miesto gatvėse.

Ieškojimai: iki devintos klasės Ugnė mokėsi „Ąžuolyno“ gimnazijoje, tačiau, kaip pati teigė, nenustygo vietoje. U. Pužaitės asmeninio archyvo nuotr.

„Jie labai stilingi ir išsiskiriantys iš minios. Ir kas įstabiausia, tam nereikia daug pinigų, svarbiausia – kūrybiškumas. Dauguma moksleivių, pabaigę mūsų mokyklą, menus studijuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Prancūzijoje, Danijoje, Olandijoje. Taigi mūsų menų gimnazija yra ta pirmoji jų kalvė“, – kalbėjo mokytoja.

Apie miražą aplink mus

Šiemet E. Balsio menų gimnazijos madų šou „Mada M“ renginys pavadintas „Fata Morgana“ ne atsitiktinai.

S. Almonaitienės teigimu, aplinkui daug chaoso, vyksta karas, daug eklektikos, tvyro įtampa ir jaudulys, ateitis visiškai neaiški.

„Ir dar į mūsų gyvenimus įsiveržė dirbtinis intelektas. Niekas nežino, ar jį pažaboti, ar su juo dirbti. Todėl ir renginio pavadinimas „Fata Morgana“ – toks tarsi dvigubas miražas, atitinkantis šituos permainų laikus ir nežinomybę. Žmonės pamišę dėl ekologijos. Jaunoji karta atsisako masinio vartojimo, nebepasiteisina ta perteklinė gamyba. Todėl moksleivių kolekcijose nėra tuštybės. Esu tikra, kad tie vaikai kurs kitokį, tausojantį pasaulį“, – įsitikinusi S. Almonaitienė.

Kolekcija – su ironijos prieskoniu

Mokytoja pabrėžė, kad moksleivių siekis savo rengimosi stilių susikurti faktiškai iš nieko stulbina.

Antrus metus iš eilės gimnazijos madų šou pagrindinį prizą šiemet laimėjo dabar jau abiturientė Ugnė Pužaitė, savo kolekciją pavadinusi „Anti-Anti Fluxus“.

„Tai – ironiška kolekcija, pašiepianti greitąją madą dėvinčius asmenis. Jie dažniausiai atšiauriai žiūri į žmones, kurie save drįsta labiau išreikšti. Šis sumanymas gimė ir iš asmeninės patirties. Pati mėgstu gana unikaliai rengtis, todėl tenka išgirsti ir užgauliojimų apie save. O ta greitoji mada yra savotiška kaukė, kad jie neišsiskirtų iš minios. Todėl ir mano kurtuose kostiumuose buvo labai daug kaukių motyvų“, – pasakojo jaunoji dizainerė.

Tradicija: E. Balsio menų gimnazijoje tradicija tapo kiekvieną pavasarį rengiamas madų šou, kuriame moksleiviai demonstruoja išskirtinius savo kūrybinius sugebėjimus. E. Šimkūno nuotr.

Ugnė pripažino, kad jos kurti kostiumai labiau tiktų teatrui, jie labai išraiškingi.

Mergina tikisi, kad galbūt spektaklių kūrėjai susidomės jos idėjomis ir kolekcijai neteks dūlėti sandėlyje.

„Ugnė iš viso – fantastiška. Ji neišsitenka netgi Klaipėdos rėmuose. Jos sukurti kostiumai tarsi sukurti spektakliui. Ugnės drąsa kurti apskritai įkvepia kitus gimnazistus. Ji yra lyderė, vedlys, užduoda toną visai mokyklai“, – pagyrų kūrėjai negailėjo S. Almonaitienė.

Dirbtinio intelekto nebijo

Iki devintos klasės Ugnė mokėsi „Ąžuolyno“ gimnazijoje, tačiau, kaip pati teigė, nenustygo vietoje.

E. Balsio menų gimnazija tapo ta vieta, kur ji rado, kaip save išreikšti.

Šiemet Ugnė jau baigia mokyklą, metus tikisi padirbėti ir pasiruošti stojimui į universitetą.

„Po mokyklos baigimo darysiu metų pertrauką, teiksiu prašymus į prestižinius Londono ir Paryžiaus universitetus. Tam reikia parengti solidų darbų rinkinį, ieškoti finansavimo, nes studijos gana brangios. Reikia gero pasirengimo, nes noriu rodyti savo darbus už Lietuvos ribų, norių garsinti Lietuvą“, – kalbėjo Ugnė.

Pastaruoju metu netyla kalbos, kad meno kūrėjus esą greitai gali pakeisti dirbtinis intelektas, tačiau naujovių jaunoji dizainerė nebijo.

„Vis tiek gyvo žmogaus prisilietimo prie kūrinio niekas negali pakeisti, juolab dirbtinis intelektas (DI). Kalbant apie save, turiu idėjų, suplanavau kelias ateities kolekcijas. Ir nejaučiu grėsmės dėl DI. Esu mačiusi DI sukurtas madų kolekcijas. Paradoksalu, kad kai kuriuos dizainerius įkvepia kompiuterio sukurti rūbai, jie bando tai įgyvendinti realybėje. Man tai netgi labai įdomiai atrodo. Manau, kad pati to nekopijuočiau, gal tik pasisemčiau naujų idėjų. Manau, kad esu atradusi savo braižą, savo stilių ir tiksliai žinau, ką noriu daryti“, – dėstė jaunoji kūrėja.

GALERIJA

  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • „Fata Morgana“ – aukštai užkelta kartelė
  • Ieškojimai: iki devintos klasės Ugnė mokėsi „Ąžuolyno“ gimnazijoje, tačiau, kaip pati teigė, nenustygo vietoje.
E. Šimkūno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nesužavėjo

Kiek daug agresijos, chaoso, nerandi jokios atgaivos, patrauklumo jaunų kūrėjų galvose. Net ir foto- tik agresija...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS