Festivalis „Šermukšnis“: teatrai ant grindinio (programa) | Diena.lt

FESTIVALIS „ŠERMUKŠNIS“: TEATRAI ANT GRINDINIO (PROGRAMA)

  • 1

Ilgąjį šventinį liepos savaitgalį į Klaipėdos vasaros renginių maratoną įsilies XVIII tarptautinis teatrų festivalis „Šermukšnis“. Kultūros centro Žvejų rūmų ir Pilies teatro rengiamas festivalis po kelerių metų pertraukos vėl sugrįš į Klaipėdos piliavietę, kurios erdvės taps originalia scenografijos dalimi.

„Šermukšnis“ – tai įvairiausių teatro, šokio ir muzikos žanrų gausa ir įvairovė, šviesos ir garso šventė. Kiekvienas žiūrovas atras kažką artimo sau, nes čia bus visko – lėlių teatras vaikams, modernusis šokis, pantomima, akrobatika, muzikiniai plastikos ir judesio spektakliai, kaukių paradas ir t.t. „Priešinimasis uždarumui, eksperimentai, kultūrinės sąveikos, jautrumas pokyčiams“, – festivalio siekius vardijo jo meno vadovas režisierius Alvydas Vizgirda.

Per tris dienas įvyks 13 renginių. Festivalio afišoje – Lenkijos, Moldovos, Prancūzijos, Rusijos ir Lietuvos kolektyvų bei artistų vardai.

Ne tik istorijos pamokos

Į festivalio atidarymą atvykę žiūrovai piliavietėje neužtruks. Menininkų grupė „Žuvies akis“ juos pakvies į ekskursiją po senamiestį „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda tranzit Memel“. Šis spektaklis-ekskursija, režisuotas choreografės Agnijos Šeiko, nuves į septynias uostamiesčio vietas, kuriose kadaise stovėjo bažnyčios. Per ausines vyksmo dalyviai klausysis pasakojimų, minčių ir garsų apie senąsias Klaipėdos bažnyčias. Maršruto kelyje žiūrovai matys šokio kompozicijas, kurias atliks šokio teatro „Padi Dapi Fish“,  A.Krasauskaitės baleto studijos, kolektyvų „Judesio erdvė“, „Žuveliukas“, „Jazz Up“ šokėjai. Kadangi ausinių skaičius ribotas, į dvi įvyksiančias ekskursijas siūloma registruotis iš anksto el.p. padidapifish@gmail.com.

Iššifruoti pavadinimą „Kiškučio pa...pa...pa...“ bus galima tik pamačius Beno Šarkos ir Gliukų teatro vaidinimą. Kas tie „pa“ – paskaita, pamoka, paroda?.. Mįslinga nuoroda, kad šis spektaklis „apie tuos, kuriuos numušė svetimi, ir apie tuos, kuriuos numušė savi“, nieko nepaaiškina. Teatro šamanas B.Šarka visas paslaptis atskleis festivalio metu.

Drama ir tragikomedija

Dvi skirtingos gyvenimo kelyje susitikusių dviejų žmonių istorijos turėtų sudominti tradicinio dramos teatro gerbėjus. Svečiai iš Prancūzijos „Troupe Du Théâtre 2000“ vaidins garsią K.Higinso dramą „Haroldas ir Modė“ (rež. Jeanas Jacquesas Tessier), kurią vyresni žiūrovai yrą matę Valstybiniame jaunimo teatre, režisuotą šviesaus atminimo Dalios Tamulevičiūtės. Šis jautrus jaunuolio ir 80-metės moters meilės romanas bus vaidinamas prancūzų kalba.

Šiuo metu visame pasaulyje itin populiarios dramaturgės Yasminos Rezos tragikomediją „Atsitiktinis žmogus“ pateiks lietuvių teatras „Mens Publica“. Jono Vaitkaus režisuotame spektaklyje vaidina Goda Piktytė ir Arvydas Dapšys. Pjesės herojai – Marta ir rašytojas Parskis susitinka traukinio kupė, kuri šįkart bus „įrengta“ vienoje iš trijų festivalio scenų.

Ir vaikams, ir suaugusiesiems

Festivalis „Šermukšnis“ nepalieka nuošalyje ir jaunųjų žiūrovų. Vaikams skirtas svečių iš Rusijos Federacijos – Dagestano valstybinio lėlių teatro spektaklis „Persiko kauliuko paslaptis“ (rež. Aminat Jachjajeva). Nacionalinių pasakų motyvais sukurtas spalvingas muzikinis vaidinimas primins, kad gėris ir sąžiningumas, drąsa bei išradingumas visada nugali godumą ir blogį.

Nemirtingos dainininkės Edith Piaf dainos skambės Moldovos valstybinio jaunimo dramos teatro „S Ulitcy Ros“ spektaklyje „Padam, Padam...“ (rež. Jurijus Harmelinas). Daug parašyta apie legendinį Paryžiaus „žvirbliuką“, praėjusio amžiaus prancūzų estrados žvaigždę, kurios balsas iki šiol jaudina, o jos likimas galėtų tapti kelių TV serialų pagrindu. Šiuosyk tai muzikinė-plastinė drama be žodžių apie legendinę moterį ir vyrus bei meilužius, turėjusius įtakos jos gyvenimui. Spektaklyje subtiliai naudojama E.Piaf atliekamų dainų fonograma. Šis renginys skiriamas suaugusiųjų auditorijai.

Festivalio puošmena

Dažnai teatrams tradicinė scena nereikalinga. Lenkų teatras „AKT“ jau puikiai pažįstamas klaipėdiečiams ir ne kartą viešėjo festivalyje „Šermukšnis“. Jų spektaklis „In Blue“ – tai šviesų šou, jungiantis šokio, cirko, pantomimos ir gatvės teatro elementus. Tai kelionė į vaizduotės ir pasąmonės pasaulį, kur patenka veiksmo dalyviai. Šiame fantastiniame vandenų pasaulyje sutiksime nimfų, undinių, jūrų arkliukų ir kitų pasakiškų personažų. Žiūrovų akivaizdoje gims įdomūs vizualiniai paveikslai: vieni lyriniai, it ramios vandens kolonos, kiti – lyg veržli upės tėkmė arba šėlstanti jūra.

Sankt Peterburgo teatras „Klajojančios pono Pežo lėlės“ atgaivins vaiduoklius iš renesansinės „la Belle Époque”. Išraiškingame ir stebuklingame gatvės parade-spektaklyje „Dekadansas“ (rež. Ana Šiškina) susilies nuostabios kaukės ir kostiumai, įspūdingas muzikinis garso takelis, skulptūriška judesio plastika. Klaipėdos piliavietėje sutiksime senovinių karnavalų personažus. Į veiksmą būtinai įtraukiama ir publika, tampanti baltų popierinių smuikų orkestro dalyve.

Abu šie gatvės vaidinimai – „In Blue“ ir „Dekadansas“ – turėtų tapti viso festivalio puošmena.

Rengėjai minės jubiliejų

Režisierius A.Vizgirda – ne tik festivalio „Šermukšnis“ meno vadovas. Jo įkurtas Pilies teatras šiemet švenčia kūrybinės veiklos 30-metį.

Nenuostabu, kad Pilies teatras buvo visų vykusių festivalių vienas pagrindinių dalyvių. Neužmirštami teatro gatvės vaidinimai „Sirenos“, „Porcelianinės vestuvės“, „Versalio sodai“, „Kariatidės“ ir daugelis kitų puošdavo „Šermukšnio“ programas.

Jubiliejaus proga Pilies teatras  savo gerbėjams festivalyje parodys naujausią praėjusio sezono spektaklį – „Drauge Širvy, Jūs visiškai teisus“ pagal A.Daškaus pjesę. Jame vaidina aktoriai Vilija Gruodytė, Vilhelmina Jašinskytė, Marius Pažereckas, Vilma Ptašinskaitė, Ramūnas Šeputis ir Donatas Žilinskas.

Skiriama Valstybės dienai

Finalinę festivalio dieną – liepos 6-ąją švęsime Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Šiai iškiliai datai paminėti bus skirti ir „Šermukšnio“ renginiai. Ne tik klaipėdiečiams, bet ir festivalio svečiams turėtų būti itin įdomus teatralizuotas archeologinio baltų genčių kostiumo pristatymas (rež. A.Šeiko), kurio įtaigą sustiprins jau vien piliavietės aplinka. Skambant mišraus choro „Cantare“ atliekamai muzikai, istoriniais „modeliais“ taps teatro „Padi Dapi Fish“ ir kolektyvo „Kalnapušė“ šokėjai.

Laukia ir intriguojanti premjera – šokio ir muzikos misterija „Išėjusio laiko ženklai“. Idėjos autorė ir režisierė – Rūta Bunikytė, kompozitorius – Kristijonas Lučinskas, choreografas – Taurūnas Baužas. Šis naujas kūrinys – tai šiuolaikinės muzikos ir šokio kalba perteikta vieno paveikslo istorija, kurią papasakos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai Beata Ignatavičiūtė ir Rokas Spalinskas, choras „Cantare“ bei jungtinės Klaipėdos šokėjų pajėgos.

XVIII tarptautinį teatrų festivalį „Šermukšnis“ vainikuos baigiamasis teatralizuotas koncertas „Pasaulis, kuriame galiu būti“, kuris prasidės kartu su viso pasaulio lietuviais giedama „Tautiška giesme“. Specialius numerius šiam koncertui ruošia visi festivalio dalyviai.

Lieka tik priminti, kad visi festivalio „Šermukšnis“ renginiai – nemokami! Kas vakarą po paskutinio spektaklio bus galima „panaktinėti“ ir pabendrauti su festivalio dalyviais improvizuotame teatrabaryje, o gerą nuotaiką padės palaikyti aktorė Lina Rastokaitė ir grupė „Antro posmelio klubas“.

Festivalio programa

Liepos 4 d.

18 ir 20 val.  –  „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda tranzit Memel. Šokio teatras „Padi Dapi Fish“ ir menininkų grupė „Žuvies akis“. Registracija – el.p. padidapifish@gmail.com ir tel. 8 654 07 925.

20 val. – „Haroldas ir Modė“. Teatras „Troupe Du Théâtre 2000“ (Prancūzija).

22 val. – „Kiškučio pa...pa...pa...“ Benas Šarka ir Gliukų teatras.

23 val. – „Padam, padam...“ Valstybinis jaunimo dramos teatras „S Ulitcy Roz“ (Moldova).

Liepos 5 d.

19 val. – „Persiko kauliuko paslaptis“. Dagestano valstybinis lėlių teatras (Rusijos Federacija).

20 val. – „Dekadansas“. Teatras „Klajojančios pono Pežo lėlės“ (Rusijos Federacija).

21.30 val. – „Atsitiktinis žmogus“. Teatras „Mens Publica“.

23 val. – „In Blue“. Teatras „AKT“ (Lenkija).

Liepos 6 d.

17 val. – Teatralizuotas archeologinio baltų genčių kostiumo pristatymas. Šokio teatras „Padi Dapi Fish“, mišrus choras „Cantare“ ir šokių kolektyvas „Kalnapušė“.

18 val. – „Išėjusio laiko ženklai“. B.Ignatavičiūtė, R.Spalinskas, mišrus choras „Cantare“ ir šokėjai.

19 val. – „Drauge Širvy, Jūs visiškai teisus“. Klaipėdos pilies teatras.

21 val. – „Pasaulis, kuriame galiu būti“. Teatralizuotas festivalio dalyvių koncertas.

Kas vakarą po paskutinio spektaklio – pokalbiai teatrabaryje / Afterparty. Gerą nuotaiką palaikys L.Rastokaitė ir grupė „Antro posmelio klubas“.

Visi festivalio renginiai vyks Klaipėdos piliavietėje. Įėjimas – laisvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taipirtoliau

Tris kart SUPER

SUSIJUSIOS NAUJIENOS