Festivalyje „Šermukšnis“ – moderni „Fausto“ versija | Diena.lt

FESTIVALYJE „ŠERMUKŠNIS“ – MODERNI „FAUSTO“ VERSIJA

  • 0

Tai bus XIX tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ tris dienas truksiančios programos „vinis“. Liepos 7 d. 23 val. Klaipėdos Teatro aikštėje trupė iš Vokietijos „Antagon TheaterAKTion“ parodys spektaklį „F.A.U.S.T. III“ – modernią nemaraus J.W.Goethe’s kūrinio studiją, žaismingai „verčiančią“ originalų „Faustą“ į šiuolaikinę kalbą.

Įspūdingi maršrutai

1990-aisiais Frankfurte prie Maino įkurtas teatras „Antagon“ visame pasaulyje garsėja daugiamačiais pasirodymais. Tai viena didžiausių ir žinomiausių Vokietijos nepriklausomo teatro trupių. Nuo pat įkūrimo „Antagon“ koncepcija – teatrą ir šokį pristatyti įvairiausiose atvirose erdvėse, kaskart paverčiant jas kultūrine vieta, kur tai bevyktų. Pasitelkęs moderniausias garso ir vaizdo technologijas, „Antagon“  ieško užmirštų teatro šaknų.

Kolektyvas vaidino keturiuose žemynuose, išskyrus Australiją. Šiomis dienomis teatras pristato Vokietiją pasaulinėje EXPO parodoje Astanoje (Kazachstanas), po to jo laukia Varšuvos (Lenkija) tarptautinis gatvės teatro festivalis ir „Šermukšnis“ Klaipėdoje. Iškart po pirmo ir vienintelio vaidinimo Lietuvoje „Antagon“ išvyks gastrolių po Lotynų Ameriką.

„Antagon TheaterAKTion“ – tai tikras teatro fabrikas ir bendraminčių bendruomenė, įsikūrusi viename iš Frankfurto rajonų. Per visą kolektyvo kūrybinę istoriją jame kūrė virš 300 menininkų. Čia gimė vaikai. Iš teatro išėję žmonės įsteigė naujus projektus ir trupes.

Pinigai ar žmogiškumas?

Įdomu, kad J.W.Goethe (1749–1832) gimė ir jaunystę praleido būtent Frankfurte prie Maino. Savo „Faustą“ jis kūrė beveik pusę gyvenimo, o baigė likus metams iki mirties.

Tema apie mokslininką alchemiką germanų kultūroje labai sena, nuo Viduramžių gyvuojanti legendose ir literatūriniuose siužetuose. Fausto siužetas dar nuo XVI a. Vokietijoje plito lėlių teatrų, klajojančių aktorių-mimų vaidinimais, kurie Faustą paverčia komiškų patyčių, klounados, linksmos pajuokos personažu. Sutarties su velniu motyvą ir šios sutarties pasekmes J.W.Goethe apmąsto pridėdamas daug dalykų iš savo patirties, iš gyventų metų, suvoktų prasmių.

Teatras „Antagon“ savo versijoje „F.A.U.S.T. III“ tiria nūdienos pasaulio finansų strategų pinigų viliojimą ir keliamą bruzdesį. Kaip toli mes nueisime, stengdamiesi patenkinti savo poreikius? Pinigai ar žmogiškumas, pasipelnymas ar laimė tapo moraliniais klausimais?

Keičiantis meniniam apipavidalinimui, siužetas perteikiamas keliose scenose – prieš, tarp ir virš žiūrovų. Fausto paveikslas kuriamas klasikinį tekstą padarant lengvai suvokiamu ir prieinamu, taip pat emociškai jaudinamu.

Grandiozinis reginys

Ekspresyvi choreografija ir akrobatika, kojūkininkai, muzika, daug vandens, šviesų ir ugnies – visa tai ir dar daugiau grandioziniame vokiečių spektaklyje. Beje, vien dekoracijų montavimas Teatro aikštėje truks dvi dienas.

Spektaklyje vaidina internacionalinė 18-os artistų komanda iš Austrijos, Brazilijos, Čilės, Ispanijos, JAV, Lietuvos (!) ir Vokietijos. Teatro meno vadovas – režisierius, aktorius ir pedagogas Bernhardas Bubas.

XIX tarptautinį gatvės teatrų festivalį organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai, remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Plačiau apie festivalio „Šermukšnis“ renginius – kituose „Pramogų gido“ numeriuose ir www.zvejurumai.lt

GALERIJA

  • Festivalyje „Šermukšnis“ – moderni „Fausto“ versija
  • Festivalyje „Šermukšnis“ – moderni „Fausto“ versija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS