Fotografijose – veidai be grimo | Diena.lt

FOTOGRAFIJOSE – VEIDAI BE GRIMO

Septyniasdešimt penkių fotografijų paroda liudija svarbią ir solidžią menotyrininko Petro Šmito asmeninę sukaktį. Klaipėdiečio, fiksavusio žinomus žmones ir rašiusio uostamiesčio kultūros metraštį, nuotraukų archyvas eksponuojamas Klaipėdos koncertų salėje.

Liepos 3-iąją Klaipėdos koncertų salės fojė savo "Jubiliejinę (75) fotografijų ir ne tik..." parodą draugams, bičiuliams ir bendraminčiams pristatė žinomas klaipėdietis P.Šmitas.

"Mano fotografijos į ypatingus menus nepretenduoja. Fotografuoju žmogų, kurį pažįstu, kuris yra kuriantis, kuris man yra įdomus. Portretus įprasta fotografuoti studijoje, esant specialiam apšvietimui. Man tai nelabai yra priimtina. Tokie portretai dvelkia tam tikru oficialumu, paradiškumu. Aš fotografuoju įvairioje aplinkoje, ekspromtu, iš anksto neapgalvojęs kompozicijos, be grimo", – dėstė P.Šmitas.

Per daugelį metų tų portretų menotyrininko fotoarchyve susikaupė nemažai, dalis jų eksponuojama šioje parodoje.

"Nė vienas žmogus nepyko dėl to, kaip jie atrodo tose mano fotografijose. Išskyrus gal tik mano žmoną, ji kartais būdavo nepatenkinta, kaip ją nufotografuodavau. Jos nuotraukų mano archyve – daug, ji, nori ar nenori, vis man papuldavo į kadrą", – juokavo parodos autorius.

P.Šmitas gimė Žemaitijoje tarp Mosėdžio ir Skuodo miestelių – Simaičių kaime. 1952 m. vasarą šeima persikėlė gyventi į Klaipėdą.

Jis mokėsi Telšių taikomosios dailės technikume keramikos specialybės. Dirbo piešimo ir braižybos mokytoju Klaipėdos 14-ojoje vidurinėje mokykloje. Studijavo menotyrą Lietuvos valstybiniame dailės institute. Penkerius metus (1971–1976) vadovavo Klaipėdos paminklų apsaugos inspekcijai.

Klaipėdos vaikų (nuo 2006 m. – Adomo Brako) dailės mokykloje mokė meno istorijos, dailės ir architektūros istorijos kursą daugelį metų dėstė Klaipėdos universitete bei S.Šimkaus konservatorijoje.

Fotografuoti pradėjo studijuodamas. Pirmąją fotografijų parodą pristatė 2001 m. Klaipėdos parodų rūmuose. Nuo to laiko surengė 15 fotoparodų – Klaipėdoje, Švėkšnoje, Vilniuje, Kaliningrade (Rusija) ir kitur.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anoks menininks

šitas senas pajacas.Geriau etu ant krosnies su savo bomžišku kalbėjimo stilium ir nusipezėjimas.Nebsuprontama kodė ir del kokiu nuopelnu ši esaba visur kur mens lend pėrma ir metumetąs tur geras darbo veitas.A ne dėl to ka gal bova komunėstu?

buves jo mokinys

taip pat dirbo piesimo ir braizybos mokytoju Klaipedos Donelaicio vidurineje mokykloje.Geras mokytojas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS