Fotografo G. Beržinsko parodoje – kruvini, purvini ir laimingi herojai | Diena.lt

FOTOGRAFO G. BERŽINSKO PARODOJE – KRUVINI, PURVINI IR LAIMINGI HEROJAI

  • 0

Fotografas Gintautas Beržinskas likimo dovana ir svajonės išsipildymu vadina galimybę kartu su režisieriaus Arūno Matelio kūrybine komanda tapti „Giro d’Italia” dalimi, dalyvauti  ir fotografuoti beveik 3 500 km per visą Italiją vykstančias dviračių lenktynes.

„Kasdien – kiti vaizdai, kasdien – kitas maistas, kasdien – kitas vynas. Kasdien – kitokios lenktynės, naujos užduotys, nežinomybė, kas bus rytoj. Kasdienis rūpestis įranga, kasdienis rūpestis filmuotos medžiagos ir fotografijų kopijavimu, kasdien besikaupiantis nuovargis... Dvi valandas trunkančios itališkos vakarienės galų gale pradeda varginti. Įsisukus į tai nelabai ir jauti kažkokį nerimą ar jaudulį, lieka tik siekis tai, ką darai, atlikti gerai“, – pasakoja fotografas.

Kaip rašoma organizatorių pranešime, apie dvi dešimtis unikalių G. Beržinsko nuotraukų iš šių lenktynių turės galimybę pamatyti Nidos gyventojai ir svečiai kino festivalio „Baltijos banga“ metu. Festivalis Nidoje, „Agiloje“, vyks rugpjūčio 23 -29 d.

Gintautas Beržinskas/ Asmeninio arch. nuotr.

„Paroda nėra tiesiogiai susijusi su filmu „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“, ji netęsia kino pasakojimo, nors, be abejo, yra neatsiejama nuo jo. Atrinkti nuotraukas buvo sudėtinga, labai ilgai jas dėliojau. Norėjosi parodyti ir patį renginį, lenktynes, ir jų herojus – ramiai laukiančius starto, susikaupusius, kenčiančius, kruvinus, purvinus, laimingus ir palaimingus. Surinkęs skirtingų dienų nuotraukas, sudėjau jas tarsi išpreparuotą vieną lenktynių dieną, įvairių akimirkų pjūvius. Tikiuosi, kad paroda suteiks galimybę lankytojams geriau suprasti tą kitą, nematomą pasaulį“, –  sako G. Beržinskas.

Kūrybinę grupę, su kuria keliavo ir fotografavo, G. Beržinskas vadina dar viena lenktynių komanda. „Tik jos sėkmė (ar nesėkmė) nebuvo matuojama minutėmis ir sekundėmis. Komanda su lenktynių dalyviais: „gregoriais", „mechanikais", „vairuotojais" ir , žinoma, „sporto direktoriumi" ir „komandos kapitonu" viename asmenyje – režisieriumi Arūnu Mateliu. Taip, buvo nemažai tokių momentų, kai norėjosi „laimėti savo etapą“, bet privalėjau paklusti žaidimo taisyklėms. Kartais tai buvo nelengva ... Tik praėjusį rudenį, pirmą kartą pažiūrėjus filmą Varšuvos kino festivalyje, pajutau tą neapsakomai gerą jausmą nugalėti nė karto nekirtus finišo juostos pirmam“, – taip savo kūrybinį darbą apibūdina fotografas G. Beržinskas.

Jis sako, kad A. Matelio filmą žiūrėjo keletą kartų ir kaskart atranda jame ką nors nauja, kaskart apima jaudulys ir pasididžiavimo jausmas. „Neabejoju, kad dar vienas „Nuostabiųjų lūzerių“ seansas parodos atidarymo vakarą vėl sugrąžins mane į nuostabių emocijų sūkūrį“, – sako „Giro d'Italia: Pergalės anatomija“ autorius.

Į parodos atidarymą Nidos Turizmo ir informacijos centre „Agila“ G. Beržinskas ir festivalio „Baltijos banga“ organizatoriai fotografijos, kino, dviračių sporto gerbėjus kviečia rugpjūčio 24 d. 19. 30 val., prieš A. Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” seansą.

GALERIJA

  • Fotografo G. Beržinsko parodoje – kruvini, purvini ir laimingi herojai
G. Beržinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS