G. Kremeris ir „Kremerata Baltica“: pirmiausia buvo... triukšmas | Diena.lt

G. KREMERIS IR „KREMERATA BALTICA“: PIRMIAUSIA BUVO... TRIUKŠMAS

  • 0

Klaipėdoje vėl svečiuosis smuiko maestro Gidonas Kremeris ir jo vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“. Kartu su muzikais pasirodys ir „Circus Roncalli“ trupės narys Robertas Wicke (Vokietija). Intriguojanti jų programa „Pirmiausia buvo... triukšmas“ sausio 29 d. 18.30 val. skambės Klaipėdos koncertų salėje.

Tobulo meistriškumo

G.Kremeris – tobulo meistriškumo atlikėjas ir originalaus kūrybingumo asmenybė. Pergalėmis elitiniuose Karalienės Elžbietos, Paganini ir Čaikovskio konkursuose prasidėjo nepaprasta jo karjera, padėjusi pelnyti vieno originaliausių ir įdomiausių nūdienos muzikų reputaciją. Šiandien smuikininkas ypač vertinamas už savitumą, naujų raiškos ir interpretavimo galimybių paieškas. Per ilgus koncertinės veiklos metus G.Kremeris griežė beveik visose pagrindinėse pasaulio koncertų salėse su žymiausiais Europos ir Amerikos orkestrais. Ilgame ir įvairiame smuikininko grojamų kūrinių sąraše – visi klasicistinio ir romantinio repertuaro standartai, XX a. meistrų kūryba ir naujausių kompozicijų premjeros.

G.Kremerio įkurtą orkestrą „Kremerata Baltica“ sudaro jauni muzikai iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos. Šių šalių kultūros ministerijų remiamas kolektyvas yra baltiškojo regiono kultūros ambasadorius. Aukštos klasės orkestro kokybę lemia ypač muzikalūs atlikėjai ir novatoriškas meno vadovo požiūris į repertuarą.

Neištariant nė žodžio

Programos „Pirmiausia buvo... triukšmas“ pirmoji dalis – „Hommage a Piazzolla“ su paties žymiojo argentiniečių kompozitoriaus kūriniais.

„Atliksime kūrinius, sukurtus vieno mėgstamiausių mano bei orkestro „Kremerata Baltica“ kompozitorių, kuris sykiu yra ir viena įdomiausių XX a. muzikos asmenybių – kalbu apie Ástorą Piazzollą. Antrojoje dalyje klausytojų laukia pažintis su vis dar didžiąja dalimi neatrastu XX a. genijumi – Mieczyslawu Weinbergu. Šiemet švenčiame jo gimimo šimtmetį, tad norėjosi atskleisti visą jo rimtųjų partitūrų galybę, nors jose juntamas ir tam tikras kompozitoriaus genijui būdingas lengvumas. Savo koncertais stengiamės tiesti tiltus tarp vadinamų „žinovų“ ir tų klausytojų, kurie, išklausę mūsų parengtą programą, staiga pasijunta mėgstą muziką kur kas labiau nei kada nors įsivaizdavo. Stengiamės, kad jų nė akimirkai neapimtų nuobodulys. Kartu ir iš publikos tikimės gilaus emocinio palaikymo, už kurį su kaupu atsidėkojame muzikavimo smagumu ir džiaugsmu. Visa tai vyksta neištariant nė žodžio“, – teigė G.Kremeris.

Ko nedrįstame paklausti

„Nuo vaikystės buvau bet kokio cirko fanas. Ne tik dėl to, kad mano vaizduotę audrino visokio plauko virtuozai – fokusininkai, žonglieriai, akrobatai, muzikantai. Iš dalies cirku susižavėjau dėl... klounų. Jie sukurdavo ypatingą atmosferą, kuri pakylėdavo virš tikrovės, versdavo juoktis iki ašarų, dažnai ir iš savęs: jų akivaizdoje galėjai pasijusti visišku „kvaileliu“ ir prisiminti vieną svarbų dalyką, – kad visi mes tik žmonės. Neseniai, bendradarbiaudami su visame pasaulyje žinomos Slavos Polunino trupės mimais ir klounais, sukūrėme itin poetišką „Sniego simfoniją“. Šis projektas paskatino mane žengti dar vieną žingsnį ta pačia kryptimi ir sukurti tarsi „kamerinę“ šio su cirku susijusio projekto versiją – koncertą ar reginį be jokių dekoracijų, kuriame žinomas klounas taptų pagrindiniu protagonistu, tarsi koncerto „solistu“. R.Wicke ir aš su „Kremerata Baltica“ drauge „pasakosime“ istoriją apie gilumines muzikos šaknis ir netikėtas sąsajas“, – koncerto sumanymą atskleidė G.Kremeris.

Šis koncertas – apie visa tai, ką norime sužinoti apie muziką, bet nedrįstame paklausti...

GALERIJA

  • Orkestras „Kremerata Baltica“.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS