Geriausių spaudos fotografijų paroda viešės bibliotekoje Klaipėdoje | Diena.lt

GERIAUSIŲ SPAUDOS FOTOGRAFIJŲ PARODA VIEŠĖS BIBLIOTEKOJE KLAIPĖDOJE

  • 0

Jau 16-ąjį kartą Lietuvoje surengto nacionalinio konkurso „Lietuvos spaudos fotografija“ parodą liepos 3 – rugpjūčio 31 dienomis bus galima pamatyti Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13 L“ (Herkaus Manto g. 25).

„Lietuvos spaudos fotografija 2017“ – tai vienerių metų geriausios šalies spaudos fotografų sustabdytos akimirkos, išrinktos tarptautinės vertinimo komisijos. Tarp jų – ir klaipėdietės Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės fotografijos bei buvusio klaipėdiečio Petro Malūko nuotraukų serija apie poledinę žūklę ant Kuršių marių ledo, tapusi reportažo temos nugalėtoja.

Konkursui fotografijas pristatė 106 autoriai, jo temos: naujienos, gyvenimas, portretas, kultūra ir pramogos, diplomatija, kariuomenė, sportas, gamta ir jos apsauga, spindesys, reportažas, fotopasakojimas, Europos metai (šiai temai leista pateikti per pastaruosius penkerius metus sukurtas fotografijas). Komisija vertino keturis tūkstančius darbų. Vienintelės – spindesio temos – fotografijas autoriams buvo leista apdoroti kompiuterinėmis programomis, nesilaikant fotožurnalistikos taisyklių.

Šio konkurso ir jo parodos rengėjų pastebėjimu, „šiandien įprastą kalbą dažnai keičia „kalbėjimas“ vaizdu. Vietoj žodžių emocijos ir jausmai perteikiami vaizdais. Fotožurnalistika tampa tarsi rezistencija tarp padirbinių, socialinėse medijose pasklidusių milijonų vaizdų, kurie nebekelia pasitikėjimo. Jau auga kitokios kultūros vaikai, keičiasi daugelis bendravimo ir visuomenės kultūros dalykų, kinta pasakojimai, kartu – ir pasakojimai vaizdu. Technologinis progresas turi ir teigiamų, ir neigiamų pasekmių. Keičiasi žmogaus ir tikrovės santykis ir iš to kyla daug problemų. Visuomenė artėja prie transformacijos ribos, atsiveria ir nesusikalbėjimų laukas. Nebegalime pasitikėti palytima tikrove, dabartinis pasaulis nebėra tas, kurį liečiame, jis tampa virtualus, lyg ir platesnis, daugiažodis, tačiau drauge ir nebylus“.

Vienas pagrindinių Lietuvos spaudos fotografų klubo tikslų yra skatinti fotožurnalistus atsakingai vizualiai informuoti apie reikšmingus įvykius ir gyvenimą šalyje bei pasaulyje. Kartu klubas atskleidžia naujus fotografijos srities talentus, perimančius stiprias humanistinės ir reportažinės dokumentinės Lietuvos fotografijos mokyklos tradicijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS