Į tris Klaipėdos „Padėkos kaukes“ – 30 pretendentų | Diena.lt

Į TRIS KLAIPĖDOS „PADĖKOS KAUKES“ – 30 PRETENDENTŲ

Tarptautinę teatro dieną Klaipėdos miestas trimis „Padėkos kaukėmis“ apdovanos sėkmingiausiai 2019 metais uostamiestyje kūrusius teatralus ir pagerbs juos už nuopelnus menui.

Įvertino ekspertai

Pretendentus galėjo siūlyti miesto kultūros institucijos, kūrybinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys. Sulaukta 40 pasiūlymų 16-ai nominacijų, atkreipiančių dėmesį į 2019 metų teatro kūrėjų darbus ir nuopelnus.

Galutinį sprendimą dėl nominacijų, nominantų ir apdovanojimų vis dėlto priima septynių asmenų vertinimo komisija. Įvertinti scenos meno darbus Klaipėdos miesto savivaldybė pasikvietė uostamiesčio teatro specialistus – režisierių Ramūną Kaubrį (pirmininkas), teatrologes dr. Jūratę Grigaitienę ir Ritą Bočiulytę, muzikologę Laimą Sugintienę, baletmeisterį Arūną Peštenį, menotyrininkę Godą Giedraitytę ir Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros ir meno tarybos narį, režisierių Romandą Žiubrį. Tokios sudėties komisija dirbo pirmuosius naujos kadencijos metus.

Kad įvertintų geriausius profesionalaus scenos meno darbus ir gautus pasiūlymus, Klaipėdoje kuriančių teatralų apdovanojimo „Padėkos kaukėmis“ ekspertų komisija posėdžiavo du kartus, balsavo ir praėjusią savaitę miesto Kultūros skyriui pateikė savo sprendimą, įvardydama 30 pretendentų dešimtyje nominacijų.

Konkurencija – didžiulė

Klaipėdos „Metų spektakliu“ siekia tapti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė“ pagal E.Balsio muziką (choreografas Martynas Rimeikis, dirigentai Modestas Barkauskas, Tomas Ambrozaitis) ir šiame teatre pastatyta E.Balsio opera „Kelionė į Tilžę“ (režisierius Gytis Padegimas, dirigentas statytojas T.Ambrozaitis), taip pat Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Mūsų klasė“ pagal T.Slobodzianeko pjesę (režisierius Oskaras Koršunovas).

„Metų režisieriaus“ nominacijoje „Padėkos kaukei“ pristatyti O.Koršunovas – už spektaklio „Mūsų klasė“ režisūrą, G.Padegimas – už operos „Kelionė į Tilžę“ režisūrą ir Jonas Vaitkus – už W.A.Mozarto operos „Don Žuanas“ režisūrą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

„Metų choreografo“ nominacijoje konkuruoja Pale’as Granhojus, sukūręs šokio ir muzikos projekto „Bolero – extended“ („Granhoj Dans“ (DK), Šeiko šokio teatras ir Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis) choreografiją, ir M.Rimeikis, pastatęs spektaklį

„Eglė žalčių karalienė“.

„Metų aktoriaus“ nominacijoje varžosi Darius Meškauskas, sukūręs Kreonto vaidmenį spektaklyje „Antigonė“ (režisierė Mara Kimelė, Klaipėdos dramos teatras), Jonas Baranauskas, nominuotas už vaidmenis Klaipėdos dramos teatro spektakliuose „Antigonė“ (Haimonas), „Mūsų klasė“ (Rysekas), „Euridikė“ (Orfėjas), režisuotame Mariaus Pažerecko, ir „Who the f**k is Alice?”, režisierės Monikos Klimaitės ir choreografės Agnijos Šeiko pastatytame Šeiko šokio teatre; Aurimas Pintulis, apdovanojimui pristatytas už vaidmenį Klaipėdos pilies teatro monospektaklyje „Pono Zomerio istorija“ (režisierius Alvydas Vizgirda), ir Mantas Černeckas, sukūręs Žilvino vaidmenį šokio spektaklyje „Eglė žalčių karalienė“, Štalbaum ir Pelių karaliaus vaidmenis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklyje „Spragtukas“ pagal P.Čaikovskio muziką (choreografas Kirilas Simonovas, muzikos vadovas T.Ambrozaitis).

„Metų aktorės“ nominacijoje konkuruoja Regina Šaltenytė, sukūrusi Rachelkos (paskui – Mariana) vaidmenį spektaklyje „Mūsų klasė“ ir Auklės vaidmenį spektaklyje „Antigonė“, Rita Petrauskaitė, apdovanojimui pristatyta už Indrės vaidmenį operoje „Kelionė į Tilžę“ ir Donos Anos vaidmenį „Don Žuane“, Viktorija Kuodytė, nominuota už Vasos Železnovos vaidmenį Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Motina“ (režisierius Darius Rabašauskas), ir Julija Stankevičiūtė, sukūrusi Eglės vaidmenį šokio spektaklyje „Eglė žalčių karalienė“.

Varžosi ir projektai

„Metų scenografo“ nominacijoje – keturi pretendentai į „Padėkos kaukę“: Liuda Liaudanskaitė – už klounų teatro studijos „Dulidu“ spektaklio „Kalėdų giesmė“ scenografiją, Gintaras Makarevičius – už operos „Don Žuanas“ scenografiją, Renata Valčik – už spektaklio „Motina“ scenografiją ir Birutė Ukrinaitė – už operos „Kelionė į Tilžę“ scenografiją.

Nominacijoje „Metų kostiumų dailininkas“ į apdovanojimą pretenduoja Sandra Straukaitė už kostiumus operai „Don Žuanas“, Šeiko šokio teatro spektakliui-ekskursijai „Užpustyti“, Šeiko šokio teatro ir VšĮ „Violončelių muzika“ spektakliui „Oneiro“ ir Giedrė Brazytė – už kostiumus spektakliui „Who the f**k is Alice?”.

„Metų spektaklio vaikams“ nominacijoje varžosi klounų teatro studijos „Dulidu“ „Kalėdų giesmė“ (režisierė Kamilė Kondrotaitė), Šeiko šokio teatro šokio spektaklis-instaliacija kūdikiams „Lumi“ (idėjos autorė ir choreografė Dalija Acin Thelander) ir Klaipėdos lėlių teatro „Namai“ (režisierė Aušra Bakanaitė).

„Metų tarpdisciplininiu projektu“ siekia tapti imersinis spektaklis „Who the f**k is Alice? ir „Bolero – extended“, sujungęs gyvą klasikinę violončelių muziką su šiuolaikiniu šokiu.

Nominacijoje „Metų teatro reiškinys“ siūloma įvertinti Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą už E.Balsio metams skirtų šio kompozitoriaus kūrinių – baleto „Eglė žalčių karalienė“ ir operos „Kelionė į Tilžę“ – pastatymus, Šeiko šokio teatrą – už tarpdiscipliniškumą, veržlumą ir įvairovę, kuriant projektus „Who the f**k is Alice?“, „Lumi“, Užpustyti“, „Oneiro“ ir „Bolero – extended“, „Taško“ teatrą – už kūrybinį proveržį Valentino Masalskio režisuotuose spektakliuose „Sudie, derintojau“, „Ugnies medžioklė su varovais“, „Beautiful Bodies“ ir „Antigonė Niujorke“ (režisieriai V.Masalskis, D.Rabašauskas).

Apdovanos miestas

„Padėkos kaukėmis“ tradiciškai bus įvertinti Klaipėdoje kuriančių teatralų praėjusių kalendorinių metų pasiekimai bei reikšmingiausi darbai.

Klaipėdos „Padėkos kaukių“ geriausiems 2019 metų teatro menininkams įteikimo ceremoniją planuojama surengti per Tarptautinės teatro dienos šventę kovo 27-ąją uostamiesčio Dramos teatre.

Ekspertų komisija išrinko ir paskelbė nominantus, o galutinis jos verdiktas nuskambės per iškilmingą apdovanojimų ceremoniją, kurios metu ir bus paskelbti laureatai. Geriausi 2019-ųjų uostamiesčio teatrų darbai ir jų kūrėjai bus apdovanoti „Padėkos kaukėmis“ bei raštais, patvirtinančiais jų suteikimą. „Padėkos kaukės“ – ypatingos pagarbos ir dėkingumo ženklai Klaipėdos teatralams.

Klaipėdos miesto savivaldybės sprendimu „Padėkos kaukės“ šiemet bus trys. Kaip numatyta šio apdovanojimo nuostatuose, kasmet skiriamos ne daugiau kaip trys „Padėkos kaukės“.

Kaip paveikslas įrėminta „Padėkos kaukė“ – įspūdinga juvelyrikos meno miniatiūra iš sidabro, papuošta auksu ir brangakmeniais, yra specialus apdovanojimas, kuriuo įvertinami Klaipėdoje kuriančių teatralų pasiekimai bei reikšmingiausi metų darbai, tapę teatrinio gyvenimo įvykiais. Apdovanojimo idėjos autorius – režisierius Alvydas Vizgirda.

2005-aisiais šį apdovanojimą įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius. Nuo 2012 metų apdovanojimą skiria Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Nuo 2006-ųjų jau įteiktos 39 „Padėkos kaukės“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Loreta

Sveikinu nominantus! Visi jie verti apdovanojimo. Tačiau "Padėkos kaukės" kažkodėl tik trys. Nesuprantu, kodėl šalies "Auksinių scenos kryžių" ir Kauno "Fortūnų" yra kasmet po keliolika, o Klaipėda tokia šykšti šiame mieste kuriantiems teatro menininkams. Bijoma nuvertinti apdovanojimą? O kodėl kauniečiai to visai nebijo? Jų patirtis rodo, kad ne čia šuo pakastas. Šykšti Klaipėdos valdžia, šykšti savo teatralams arba nevertina jų rimtai.

Anonimas

Ar atkreipėte dėmesį, kokia kreiva tos kaukės išraiška?

komentaras

Visiškas absurdas, metai iš metų tas pats. net juokinga :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS