Jauni, talentingi ir įkvėpti klasikos | Diena.lt

JAUNI, TALENTINGI IR ĮKVĖPTI KLASIKOS

  • 0

Kitą savaitę Klaipėdoje skambės koncertas „Klasika yra įkvėpimas“: drauge muzikuos jaunas, greitu tempu į muzikines aukštumas kopiantis styginių kvartetas „Mettis“ ir garsios Lietuvos muzikų šeimos atstovė pianistė Indrė Baikštytė.

Kitą savaitę Klaipėdoje skambės koncertas „Klasika yra įkvėpimas“: drauge muzikuos jaunas, greitu tempu į muzikines aukštumas kopiantis styginių kvartetas „Mettis“ ir garsios Lietuvos muzikų šeimos atstovė pianistė Indrė Baikštytė.

Šeštus metus gyvuojančio styginių kvarteto „Mettis“ gimimo vieta – muzikų kalve vadinama Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA). Visi kvarteto nariai yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, koncertuojantys kaip solistai, su kameriniais ansambliais bei orkestrais, dalyvaujantys įvairiuose muzikiniuose projektuose, meistriškumo kursuose. Tai – Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė). Ne veltui jie pristatomi kaip vieni aktyviausių jaunosios kartos Lietuvos muzikinio gyvenimo atstovų. Nuo pat pirmųjų pasirodymų scenoje jaunas ir ambicingas kvartetas buvo pripažintas vienu perspektyviausių LMTA kolektyvų. Į kūrybinius kompromisus nesileidžiantis ansamblis skina pergales solidžiuose tarptautiniuose konkursuose, rengia rimtas kamerinės muzikos programas. Šiemet „Mettis“ grojo prestižinėje „Wigmore Hall“ Londone, pelnė VIII tarptautinio Bordo (Prancūzija) styginių kvartetų konkurso antrąją premiją ir specialų prizą bei tapo IX tarptautinio V.Rimbotti konkurso (Italija) nugalėtoju.

Šįkart „Mettis“ suvienijo jėgas su pianiste I.Baikštyte – „neabejotinu interpretacinių idėjų generatoriumi“ (E.Gedgaudas, „7 meno dienos“). Garsios Lietuvos muzikų šeimos atstovės senelis – kompozitorius Eduardas Balsys, o motina – pianistė Dalia Balsytė. Indrė yra daugelio respublikinių ir tarptautinių solistų bei pianistų-koncertmeisterių konkursų laureatė. 2005 m. muzikė baigė meno aspirantūros studijas LMTA ir dabar yra šios aukštosios mokyklos docentė. Muzikavimas kameriniuose ansambliuose – įprasta I.Baikštytės veikla, nes ji yra žymaus lietuvių fortepijoninio trio „FortVio“ narė.

Koncerto „Klasika yra įkvėpimas“ atlikėjai pristatys dvilypę programą, kurios pirmojoje dalyje – žaižaruojanti kvarteto klasika. Skambės populiariausias ir melodingiausias kvartetas iš J.Haydno opuso Nr. 20, o L. van Beethoveno kompaktiškas Kvartetas op. 95 atskleis visai kitokį charakterį – jis turi „Rimtojo kvarteto“ pavadinimą. Antrojoje dalyje iš žiemos miego prikels tikras energijos užtaisas – virtuoziškasis D.Šostakovičiaus Fortepijoninis kvintetas – vienas ryškiausių kompozitoriaus kamerinės muzikos opusų.

Trys klasikinės muzikos grandai ir penki jos atlikimo interpretatoriai – tikra kamerinės muzikos šventė. Rinktinių klasikos kūrinių programa skambės sausio 31 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS