„Jauno teatro dienos“ šurmuliuos Klaipėdos senajame turguje | Diena.lt

„JAUNO TEATRO DIENOS“ ŠURMULIUOS KLAIPĖDOS SENAJAME TURGUJE

  • 2

Teatro festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD) kasmet Klaipėdoje sutelkia tarptautinę keliasdešimties menininkų komandą, kuri savo teatriniais eksperimentais stebina miestiečius. Įvairias Klaipėdos erdves per dešimtmetį jau aplankę festivalio renginiai šiemet sugrįš į istorinį uostamiesčio centrą – Senąjį turgų. Būtent turguje, kur nuo XVIII a. vyksta kultūriniai ir prekybiniai mainai, vyks teatrališkas, muzikalus ir žaismingas „Jauno teatro dienų“ gimtadienis.

Pagal miestiečių mintis

Festivalį nuo 2012-ųjų organizuoja Klaipėdos jaunimo teatras (KJT). Kasmet renginys keitėsi ir augo, o šiemet trankiai švęs dešimtmetį.

„Kiekvienais metais siekiame „Jauno teatro dienas“ atnaujinti: kurti vis naujose erdvėse, imtis naujų temų, sutraukti naujus kūrėjus. Šiemet, minėdami dešimtmetį, nusprendėme švęsti ne tik menininkų bendruomenėje, bet ir su miestiečiais, tad kuriame jiems didžiulį teatro, muzikos, šokio ir bendravimo renginį. Labai lauksime klaipėdiečių turguje, juk jie taip pat turi ką švęsti – jau dešimt metų jų mieste vyksta analogų Lietuvoje neturintis festivalis“, – sakė viena iš organizatorių, KJT aktorė Justina Burakaitė.

Festivalį pradės kūrybinės teatro profesionalų dirbtuvės birželio 8–10 dienomis. JTD dirbtuvėse iš režisierių, dramaturgų, scenografų ir aktorių sudarytos grupės kurs savo pasirodymus ir juose nagrinės komedijos žanrą. Pasak organizatorių, festivalio žiūrovai šiemet taip pat turi galimybę prisidėti prie renginio temos.

„Kadangi pasirinkome žaismingą komedijos žanrą, skatinsime kūrybines grupes išlaikyti pasirodymų komiškumą ir juo stebinti šventės turguje lankytojus. Tikslesnes inspiracijas grupių pasirodymams šįkart suformuluos klaipėdiečiai: Senajame turguje jau galima rasti lentą, kurioje kasdien užduodamas klausimas miestiečiams, o iš atsakymų gims užduotys kūrybinėms grupėms. Tad žmogus, atsakęs į vieną iš klausimų, galbūt šeštadienį pamatys pasirodymą, susijusį su jo atsakymu,“ – apie ypatingą festivalio temą pasakojo J.Burakaitė.

Šešios valandos kultūros

Kūrybinėse dirbtuvėse šiemet dalyvaus kūrėjai iš septynių šalių – Lietuvos, Prancūzijos, Lenkijos, Italijos, Filipinų, Rumunijos ir Estijos. Jų kurtus pasirodymus žiūrovai išvys birželio 11-ąją šventės turguje metu.

Sprendimas pagrindinį festivalio renginį kurti turguje ne visai atsitiktinis – šiemet jubiliejų švenčia ne tik „Jauno teatro dienos“, bet ir pats Senasis turgus – minimos 300-osios jo veiklos metinės. Klaipėdiečiams festivalio organizatoriai suteiks progą susipažinti su šios vietos istorija – birželio 9-ąją 18 val. Senajame turguje vyks nemokama ekskursija miestiečiams, pasakosianti turgaus įdomybes iš kelių šimtų metų jo istorijos. Birželio 11 d. 11 val. miestiečius suburs specialus Senojo turgaus 300 metų minėjimas, kuriame pasirodys ir muzikinį sveikinimą atliks LMTA trečiojo kurso vaidybos studentai.

Specialioje JTD turgaus scenoje 16 val. prasidės šešias valandas truksiantis teatrališkas JTD gimtadienis, kuris pasiūlys publikai įvairią ir turiningą programą. Joje pasirodys net keturi Klaipėdos teatrai. Šventę organizuojantis Klaipėdos jaunimo teatras ir jo aktoriai bus renginio šeimininkai ir vedėjai. „Taško teatro“ spektaklio „Amerika pirtyje“ personažai pakvies turgaus lankytojus prasimankštinti teatrališkose estafetėse ir džiugins stebėtojų ausis gyva orkestrėlio muzika. Trupės „Æmotion Theatre“ aktoriai pasirodys net du kartus – atliks ritminį kūrinį „Tabulas musica“ ir teatralizuoto gitarų orkestro programą „Laiškai Mačerniui“ pagal poeto eiles. O Klaipėdos dramos teatro aktorių grupė „Kreivos muzikos orkestras“ džiugins visoms progoms tinkama, smagiai kreiva muzikine programa. Teatro pasirodymus papildys keturios muzikinės grupės. Gypsy jazz muziką grojanti grupė „Hit-Kick“ savo pasirodyme naujam gyvenimui prikels senuosius hitus ir privers juos suskambėti naujai. Turgaus scenoje debiutuos LMTA vaidybos studentų grupė „Kopa“ bei neseniai į Klaipėdą atvykusių ir LMTA Menų akademijoje teatro studijas užbaigsiančių ukrainiečių grupė. O visą JTD teatrališko gimtadienio šventimą vainikuos indie-folk-rock grupė „Baltasis kiras“.

Trankiai ir džiaugsmingai

Viso renginio metu skirtingose turgaus erdvėse pasirodys JTD kūrybinių dirbtuvių menininkų grupės, o šurmuliuojančią atmosferą palaikys nuo turgaus kultūros neatsiejami amatininkai, prekeiviai, užkandžių ir gėrimų siūlytojai bei speciali pramogų ir žaidimų zona vaikams.

„Turgus dažniausiai asocijuojasi su prekyba ar mainais, tad šiemet į turgų persikėlęs festivalis „Jauno teatro dienos“ jame surengs meno, kultūros, teatro, bendravimo ir geros nuotaikos mainus. Tikime, kad būtent toks trankus ir džiaugsmingas turi būti festivalio dešimtmetis“, – teigė festivalio organizatoriai.

Festivalis „Jauno teatro dienos“ vyks birželio 8–11 dienomis, pagrindiniai renginiai numatyti Klaipėdos senajame turguje (Turgaus a. 5). Visi festivalio renginiai – nemokami, į birželio 9-osios ekskursiją būtina išankstinė registracija: agne@jtd.lt. Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

GALERIJA

  • „Jauno teatro dienos“ šurmuliuos Klaipėdos senajame turguje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

šaunuoliukai jaunimas palaikau

nes jau labai tas senasis turgus apmires po to kai nugriovė tas stogines, aišku jos baisiai atrodė, bet vyko šioks toks gyvenimas, gaila, kad miesto centre tokios tuščios erdvės, na bet patys kalti, išsirinkot eilini kartą ta pati piderliberastą ir vagių šaika, kurie trisdešimt metų mauna jums kelnias

Žiobrių šventės

Viliuosi, kad šventė pavyks... Neramina žodis "TRANKIAI", jis tikrai kokybės rebginiui negarantuoja, greičiau atvirščiai... Ir nereikia tų kara artinančių fejerverkų senamiestyje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS