Jubiliejinio „Šermukšnio“ dovanos – visiems | Diena.lt

JUBILIEJINIO „ŠERMUKŠNIO“ DOVANOS – VISIEMS

  • 0

Klaipėdoje vasarą vienas festivalis keičia kitą festivalį. Į prasidedantį šiandien bilietų pirkti nereikės. Nes tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ atviras visiems. Tereikia ateiti pasiruošus tris ilgas dienas – liepos 5–7 d. – išlaikyti puikią nuotaiką ir ištvermę, norint pamatyti viską, ką padovanos jubiliejinis 20-asis festivalis. Lygiai tiek – 20 renginių per tris dienas pamatys klaipėdiečiai ir miesto svečiai.

Viskas – pirmą kartą

Laisvoji enciklopedija „Vikipedija“ skelbia, kad suaugęs šermukšnio medis siekia 20 metrų. Kaip simboliška! Taigi šį penktadienį 19 val. Teatro aikštėje bus paskelbta, kad prasideda Klaipėdos žvejų rūmų rengiamas XX tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“.

Nėra atsakymo į klausimą, ką naujo atneš jubiliejinis festivalis, nes viskas bus nauja ir pirmą kartą, nematyta Klaipėdoje (nebent keli mielų aktorių veidai), kitaip nei anksčiau, kad būtų įdomu. Šiemet festivalio afišoje – Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rusijos Federacijos ir Lietuvos artistai bei teatrai ir trupės. Itin demokratiškas gatvės teatro žanras jungia viską, ką tik sugeba artistai, ką sukuria talentingų menininkų vaizduotė. Tad ir festivalio programa itin margaspalvė, įvairialypė. Joje publika pamatys garsiausių pasaulio festivalių favoritus ir daug talentingų atlikėjų, tikrų profesionalų, stebinančių savo kūrybine fantazija.

Grandioziniai šou

Festivalio organizatoriai teigė, kad didelė sėkmė buvo gauti perkusininkų šou „Les Commandos Percu“ iš Prancūzijos sutikimą atvykti į „Šermukšnį“. Jiems patiems, apvažiavusiems visą pasaulį, labai įdomu „pasidalyti ugnimi“ su klaipėdiečiais „Ugnies koncerte“. Kaip ir kitai prancūzų kompanijai „Bilbobasso“, nustebintai, kad buvo pasirinktas Argentinos tango ritmu alsuojantis „Polar“, o ne „kuklesnis“ trupės spektaklis.

O štai italų „Ondadurto Teatro“ pasirodymą teko iškelti į Klaipėdos piliavietę, nes Teatro aikštėje jis... netelpa. Intriguojančiai skamba vien šios trupės iš Romos grandiozinio vaidinimo pavadinimas „Felliniana“, inspiruotas legendinio F.Fellini filmų ir skiriamas režisieriaus 100-mečio jubiliejui, kuris bus minimas kitąmet.

Mimai ir klounai

Net du skirtingus spektaklius parodys lenkų teatras „Mimo“.

Tai teatras, kuriantis ir tradicinei scenai, ir gatvei, o įsikūręs Varšuvos pantomimos centre. Lyg ir suprantama – Lenkijoje žiemą kaip ir pas mus gatvėje nelabai pavaidinsi... Visi aktoriai yra šio centro studijos įvairių metų absolventai.

Klaipėdiečiai pamatys teatro „vizitinę kortelę“ – turgaus, „vežimo teatro“ tradicijomis

pagrįstą nuotaikingą vaidinimą „Komediantai“ ir spektaklį „Nebyliame kine“.

Visai kito žanro bus gatvės klounų duetas iš Ispanijos „La Industrial Teatrera“. Jie be žodžių papasakos lyrišką ir sentimentalią istoriją apie „Nublokštuosius“, visas gyvenimo akimirkas priimančius kaip dovaną.

„Virtuvės princas“ ir B.Šarka

O ar esate girdėję grojant „virtuviniu vargonų-būgnų kombainu“? Šiuo paties susikonstruotu instrumentu virtuozišką šou surengs „virtuvės princas“ Bramas Graaflandas iš Amsterdamo.

Kiek bus muzikos, o kiek teatro, žino tik Benas Šarka (kaip be jo?), pateiksiantis festivalyje paslapties šydu apgaubtą naują sumanymą „Kauksmai ir kaukai“. Šįkart į kompaniją jis pasikvietė Lietuvos džiazo korifėjus Liudą Mockūną, Juozą Milašių ir Dalių Naujokaitį. Tai dar viena šeštadienio vakaro intriga.

Per Europą – į Klaipėdą

Kažin ar klaipėdiečiai atpažins Adrianą Schvarzsteiną iš Barselonos, į praėjusį „Šermukšnį“ tiesiogine žodžio prasme „atplaukusį“ kartu su savo projektų partnere lietuvaite Jūrate Širvyte-Rukštele (prisimenate „Atvykėlius“?). Šiemet festivalyje nenustebkite, jei Danės pakrantėje, Teatro aikštėje ar bet kur kitur išvysite iš nežinomo pasaulio pas mus patekusią jo „baisiai žalią“ būtybę.

A.Schvarzsteinas Klaipėdoje pristatys ir kitą savo tarptautinį projektą – „Šv. Genezijaus trupę“ iš Vilniaus. Tai bene vienintelis toks pas mus renesanso laikų gatvės teatro tradicijas puoselėjantis kolektyvas, kuris nuotaikingai papasakos apie ilgą trupės kelionę per Europą į Klaipėdą.

Lyg „vyšnia ant torto“

Ankstesniuose XX „Šermukšnio“ anonsuose nė karto išskirtinai nebuvo paminėta trupė iš Sankt Peterburgo „Mr. Pejo’s Wandering Dolls“, nes jai pristatymo net nereikia – ji festivalyje viešės jau trečią kartą iš eilės.

Šią trupę labai pamėgo ir publika, ir organizatoriai. Lyg „vyšnia ant torto“ turėtų būti naujausias misterio Pežo „lėlyčių“ eksperimentinis kaukių vaidinimas „Bestiariumas“. Sėkmė garantuota.

Ir specialiai vaikams

Nors visi festivalio renginiai neturi amžiaus, išsilavinimo ar kokio nors kito cenzo, speciali programa bus pasiūlyta vaikams. Šeštadienio ir sekmadienio popietėmis Karlskronos aikštėje jie galės aktyviai dalyvauti edukacinėse dirbtuvėlėse. Jų metu dailės studija „Guboja“ patars, kaip pasigaminti teatrinių kaukių, o su klounų teatro „Dulidu“ ir pantomimos teatro „A“ aktoriais bus linksma improvizuoti ar tiesiog pašėlti.

Tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“ organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.


Festivalio programa

Liepos 5 d.

Teatro aikštėje

19 val. – festivalio atidarymas.

19.30 val. – „Komediantai“ (teatras „Mimo“, Lenkija).

20.30 val. – „Nublokštieji“ („La Industrial Teatrera“, Ispanija).

21.30 val. – „Žaliasis žmogus“ (A.Schvarzsteinas, Ispanija).

22 val. – „Polar“ („Compagnie Bilbobasso“, Prancūzija).

23 val. – „Ugnies koncertas“ („Les Commandos Percu“, Prancūzija).

Liepos 6 d.

Karlskronos aikštėje

11–13 val. – edukacinės klounados dirbtuvėlės vaikams su klounų teatro studija „Dulidu“.

Teatro aikštėje

13, 18 val. – „Virtuvės princas“ (B.Graaflandas, Nyderlandai).

16 val. – „Kelionė per Europą į Klaipėdą“ („Šv. Genezijaus trupė“, Lietuva).

17 val. – „Nublokštieji“ („La Industrial Teatrera“, Ispanija).

18.30 val. – „Kauksmai ir kaukai“ (Šarka-Mockūnas-Milašius-Naujokaitis, Lietuva).

Klaipėdos piliavietėje

22.30 val. – „Felliniana“ („Ondadurto Teatro“, Italija).

Liepos 7 d.

Karlskronos aikštėje

13–15 val. – dailės studijos „Guboja“ edukacinės teatro kaukių dirbtuvėlės mažiesiems.

15 val. – pantomimos teatro „A“ (Lietuva) improvizacijos su vaikais „Spalvoti akmenukai“.

Teatro aikštėje

19 val. – „Virtuvės princas“ (B.Graaflandas, Nyderlandai).

19.30 val. – „Žaliasis žmogus“ (A.Schvarzsteinas, Ispanija).

20 val. – „Nebyliame kine“ (teatras „Mimo“, Lenkija).

21 val. – „Bestiariumas“ („Mr. Pejo’s Wandering Dolls“, Rusija).

22 val. – „Polar“ („Compagnie Bilbobasso“, Prancūzija)

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS