Kaip pamilti skaitymą ir knygas? | Diena.lt

KAIP PAMILTI SKAITYMĄ IR KNYGAS?

Palangoje gyvenanti Agnesa Kenešytė-Gricė į literatūros pasaulį įžengė prieš dvejus metus su knyga „Sulaukti aušros“. Nuo to laiko jaunosios kartos rašytoja nesustoja kurti – išleido naują knygą „Purslai“, organizuoja literatūros festivalį Klaipėdos miesto paaugliams „Juoda – Balta“. Interviu kūrėja atviravo apie knygas, rašymą ir kaip kilo idėja suburti paauglius literatūriniam festivaliui.

– Kaip ir kada gimė pirmoji istorija „Sulaukti aušros“, kas įkvėpė?

– Visada buvo noras parašyti knygą, tad idėja gimė daugiau nei prieš 10 metų lietuvių kalbos mokytojos kabinete, kai radau Pranės Dundulienės knygą „Pagonybė Lietuvoje“. Knygoje aprašomos lietuvių dievybės, būtybės, ir pagalvojau, kad visai įdomi medžiaga, tuo labiau kad mūsų lietuvių mitologija tokia abstrakti. Daug skirtingų šaltinių, velnią galime atrasti ir su kanopomis, ir su ragais, o vėliau, tikėtina, rasime ir dar kitokį apibūdinimą. Interpretacijos laisvė ir įkvėpė parašyti pirmąją knygą.

– Knygą rašėte mokyklos suole, ar teko susitapatinti su kokiu nors veikėju, pvz., pagrindine veikėja paaugle Goda?

– Esu girdėjusi tokį pasakymą, kad geras rašytojas turi sugebėti visiškai atsiriboti nuo veikėjų, o ne tapatintis su jais. Nepasakyčiau, kad mano veikėjai turi realų prototipą, bet su veikėja Goda iš tiesų turiu vieną panašumą. Aš, kaip ir Goda, žaidžiau tinklinį. Šitą faktą į knygos siužetą įtraukti buvo paranku, nes žinau, kas ir kaip vyksta varžybų, treniruočių metu, kokios emocijos užplūsta laimėjimo ar pralaimėjimo atveju, koks gali būti santykis su komandos nariais.

– Ar knygoje siekėte perteikti konkrečią žinutę, jei taip, tai kokią?

– Norėjau, kad žmonės suprastų, kad mes, lietuviai, mitologijos atžvilgiu niekuo nenusileidžiame kitoms tautoms. Mums žinomi lietuviškieji dievai ir būtybės gali būti puikūs istorijų personažai. Be to, man labai svarbus ryšys su gamta, norėjau, kad skaitytojas pajustų tą patį.

– Ką norėtume, kad paaugliai, skaitydami jūsų knygą, suvoktų?

– Galvoju, kad kūryba žmogui duoda daug vidinės laisvės. Norėčiau, kad skaitytoją knyga įkvėptų kurti savo pasaulius, ir nesvarbu, kokia forma – muzikos, dailės ar teatro. Taip pat norėčiau, kad paauglys, perskaitęs mano istoriją, patikėtų savimi, suprastų, kad nieko nėra neįmanomo. Užtrukau dešimt metų, kol išleidau knygą, tad tikrai svajonės pildosi.

– Ar kada galvojote rašyti knygas ne tik paaugliams, bet vaikams ar suaugusiesiems?

– Vaikams negalvojau, bet niekada nesakyk niekada. Mano dukra auga ir, manau, ateis laikas, kai teks kurti istorijas jai. Suaugusiesiems rašau, šiuo metu esu parašiusi rankraštį ir dabar svarstau, kaip prikelti jį gyvenimui.

– Neseniai išėjo jūsų antroji knyga „Purslai“. Kaip sekėsi ją kurti ir apie ką ji?

– Šią knygą parašiau greičiau nei „Sulaukti aušros“. Veiksmas vyksta Klaipėdoje. Tai istorija apie 16 metų plaukikę Jogailę, kuri dalyvauja tarptautiniuose plaukimo čempionatuose. Žvelgiant iš šono, atrodo, kad jai viskas puikiai sekasi – keliauja po pasaulį, laimi medalius, mėgaujasi žiniasklaidos dėmesiu. Tačiau knygoje pateikiama ir kita pusė – alinančios treniruotės, tėvo spaudimas, socialinio gyvenimo nebuvimas. Knyga yra apie tai, kokią įtampą kartais gali patirti jaunas žmogus ir kaip svarbu nepamesti savo kelio, tikslų.

– Esate ne tik rašytoja, bet ir bibliotekininkė. Ar biblioteka, jos aplinka ir lankytojai įkvepia kurti?

– Rašymui neįkvepia, bet dirbant bibliotekoje matau, kad literatūra turi išliekamąją vertę. Be to, čia ir bendraujant su paaugliais, man, kaip kūrėjai, tampa aiškiau, kuo gyvena šiuolaikinis jaunimas ir kokia turėtų būti mano, kaip rašytojos, siekiamybė.

– Esate paauglių literatūros festivalio „Juoda – Balta“ sumanytoja, kaip kilo mintis organizuoti tokio formato renginį?

– Lietuvoje vyksta daug literatūrinių renginių suaugusiesiems, vaikams, bet mažai paaugliams. Ne paslaptis, kad jiems sunku įtikti, jie dažnai nieko nenori. Pamąsčiau, gal paaugliai tik galvoja, kad jiems nieko nereikia, bet pasinėrę į festivalio renginius, tikiuosi, nuomonę pakeis ir galėsime organizuoti šį festivalį kasmet.

– Kas laukia festivalio renginių dalyvių?

– Festivalis vyks gegužės 25–26 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos ir „AJE Skatepark“ erdvėse. Gegužės 25 d. bibliotekos erdvėse vyks susitikimai, kūrybinės dirbtuvės su rašytojomis – Rebeka Una, Egle Ramoškaite bei manimi. Gegužės 26 d. renginiai persikelia į „AJE Skatepark“ erdvę (Gluosnių skg. 2A–K2), kurioje vyks nestandartiniai renginiai. Festivalio dalyvių laukia Azijos mokslų magistro Romano Ermino paskaita apie japoniškus manga komiksus, susitikimas su iliustruotoja Lina Itagaki ir slemo dirbtuvės su poete Renata Karvelis. Festivalio metu paskelbsime konkurso „Fantastiškas manga pasaulis“ laimėtojus, organizuosime loteriją be pralaimėjimo, darysime smagias „Polaroid“ nuotraukas. Tikiu, kad festivalio dalyviai pasikraus gerų emocijų ir nuoširdžiai pamils skaitymą bei knygas.

GALERIJA

  • Pokalbis: rašytoja A. Kenešytė-Gricė atviravo apie rašymą, biblioteką ir literatūros festivalį paaugliams.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

kode skaitytojas klausinėjamas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS