„Kino pavasaryje“ – visos gyvenimo spalvos | Diena.lt

„KINO PAVASARYJE“ – VISOS GYVENIMO SPALVOS

Kartu su gamtą žadinančiu metų laiku į uostamiestį tradiciškai įsisuks ir vieno laukiamiausių renginių gaivūs vėjai. Šiemet jau 25-tą kartą vyksiantis tarptautinis „Kino pavasario“ festivalis pajūrio publikai parengė išties gurmanišką kino programą.

Auksinių pergalių spindesys

Šiemet Klaipėdos žiūrovai išvys užsienio festivalių favoritus, kritikų ir žiūrovų įvertintus praėjusiais metais sukurtus filmus, pradedant reikšmingiausius „Oskarus“ susižėrusia juosta „Parazitas“, lenkų hitu „Kristaus kūnas“ ir baigiant šiandien itin aktualiu latvių režisieriaus darbu „Olegas“ ar geriausiu Toronto festivalyje pripažintu filmu „Martinas Idenas“.

2019-ųjų šedevru vadinama juosta iš Pietų Korėjos „Parazitas“, „Auksinių gaublių“ bei Kanų kino festivalio laureatė, „Oskarų“ apdovanojimuose pripažinta ne tik geriausiu filmu, geriausiu filmu užsienio kalba bei įvertinta už geriausią scenarijų – filmo kūrėjas Bong Joon-ho į kino istoriją įėjo ir kaip geriausias praėjusių metų režisierius.

Kovo 23 d. numatytas specialus „Parazito“ seansas, pritaikytas klausos negalią turintiems žiūrovams.

Kovo 28-ąją toks pat seansas lauks ir norinčiųjų pamatyti festivalio atidarymo filmą „Proksima“.

Kvies į naktinius seansus

Lenkijoje sukurtas „Kristaus kūnas“ – atradimas ne tik lenkų kino gerbėjams, filmas buvo nominuotas „Oskarui“, pastebėtas Venecijos bei Toronto kino festivaliuose – iš viso pelnė net 34 apdovanojimus.

O romantiškų emocijų pasiilgusius žiūrovus žavės prancūzų režisierės Celine Sciammos meilės istorija „Liepsnojančios moters portretas“.

Už geriausią scenarijų Kanų kino festivalyje įvertinta drama užėmė pirmą vietą ir 9 įtakingų pasaulio kino kritikų sudaromoje „Kino pavasario“ filmų programoje „Kritikų pasirinkimas“.

Aktualijos: labiausiai A.Kiauką intriguojantis šiemečio festivalio filmas „Sinonimai“, įvertintas ir Berlyno „Auksiniu lokiu“, kalba apie tapatybės paieškas. (Stop kadras ir redakcijos archyvo nuotr.)

Dar vienas klaipėdiečių laukiantis kritikų favoritas – „Auksinį lokį“ pelniusi intelektualaus humoro drama „Sinonimai“.

Pamatyti šią juostą žiūrovai bus kviečiami į neįprastą – naktinį seansą.

Dar vienas toks seansas intelektualaus, įprastų taisyklių nepaisančio kino mėgėjams pasiūlys kontroversišką Alberto Serra juostą „Liberté“.

Išsirinkti – iššūkis

Lietuvoje gerai žinomo kino ir teatro aktoriaus Valentino Novopolskio naujausias pasirodymas kine taip pat neaplenks Klaipėdos žiūrovų.

Latvių režisieriaus Jurio Kursiečio kurtą filmą „Olegas“ kovo 27 d. į uostamiestį palydės bei su publika susitiks ir pati juostos kūrybinė komanda. Filmo premjera įvyko Kanuose.

Mažiausieji „Kino pavasario“ gerbėjai su šeimomis turės progą pamatyti animacinę nuotykių kupiną istoriją tiesiai iš Kanų – „Garsioji meškinų invazija į Siciliją“.

Dar viena šeimai skirta drama iš Prancūzijos „Suteik man sparnus“ pasakos ne tik apie drąsą, bet ir besiskleidžiančius gražius tėčio ir sūnaus santykius.

Iš viso „Kino pavasario“ publika Klaipėdoje turės galimybę pažiūrėti per 20 rinktinių juostų.

Tad tų, kurie neturės galimybės išvysti visos festivalio programos, regis, laukia nemenkas iššūkis – kuriuos filmus įtraukti į „privaloma pamatyti“ sąrašą.

Tai, kas tikra

Ištikimi „Kino pavasario“ gerbėjai – šokėja, choreografė Agnija Šeiko bei filosofas, menotyrininkas dr. Tomas Kiauka – taipogi juokais pripažino puoselėjantys svajonę festivalio metu išeiti atostogų, kad galėtų netrukdomi mėgautis visais rodomais filmais.

Labiausiai norimų išvysti juostų sąrašą jau susidaręs T.Kiauka atskleidė, jog vieno ar kito filmo pasirinkimą lemia ne tik režisierius, šalis, festivalių įvertinimai, kūrinio tema – tam tikru kriterijumi tampa netgi nuojauta.

Prioritetine tvarka filmus įvardijęs pašnekovas pirmąją vietą skyrė filmui „Sinonimai“.

„Jis mane patraukė savo tema bei „Auksinio lokio“ apdovanojimu. Mano akimis, tie tapatybiniai dalykai, atskleidžiami filme, turėtų būti labai įdomūs. Antroje vietoje – lenkų kino kūrėjų filmas „Kristaus kūnas“. Intriguoja ne vien tema – lenkų kino mokykla įprastai nenuvilia, dažniausiai tai yra stiprūs filmai. Trečioje vietoje – filmas „Viltis“, turbūt pirmiausia patraukęs ribine tema, akistata su mirtimi ir tai, kad režisierė pati buvo toje situacijoje – tai suteikia pasitikėjimo pamatyti kažką tikra“, – kalbėjo T.Kiauka.

Žadina sentimentus

Skandinavų kino gerbėjas ketvirtą vietą skyrė juostai „Balta balta diena“, kuri atkreipė dėmesį įdomiu siužetu bei pagrindinio aktoriaus įvertinimu Kanuose.

„Penktoje vietoje – filmas „Liberté“: patraukė tiek istorinė ir labai intriguojanti tema, tiek Kanų kino festivalio įvertinimas – manau, tai yra geri ženklai. Labai mėgstu aktorių V.Novopolskį, tad bus labai įdomu išvysti jį filme „Olegas“. Rio de Žaneiras, 1950-ieji, multikultūralizmas – visa tai traukia juostoje „Nematomas gyvenimas“, – dar keletą savo pasirinkimų įvardijo pašnekovas.

T.Kiauka neneigė, jog išvysti filmą „Gražiausi gyvenimo metai“ akina sentimentai legendiniam Claude'o Leloucho kūriniui „Vyras ir moteris“: „Vis dėlto atsargiai žiūriu į panašius buvusių labai sėkmingų filmų tęsinius, mes jie neretai nuvilia, o šiuo atveju ir siužetas šiek tiek kvepia sentimentalumu“.

Aistringo kino gerbėjo sąrašą vainikuoja „Parazitas“.

„Ne todėl, jog jis mažiau vertas dėmesio nei kiti – tiesiog manau, kad šis filmas bus rodomas ir ne festivalio rėmuose, tad neturint galimybės išvysti jo dabar, tai bus galima padaryti ir vėliau“, – mano pašnekovas.

Brandžių žmonių istorijos

Tuo metu festivalio programoje savo favoritus išskyrusi A.Šeiko teigė, jog šiuos filmus būtų sudėtinga sudėlioti prioritetine tvarka.

„Kadangi esu didelė skandinavų, ypač islandų, meno gerbėja, žinoma, patraukė filmas „Balta balta diena“ – tiek ypatinga atmosfera, tiek aktorių vaidyba, tiek specifiniu požiūriu, galiausiai – kameros darbu. Man įdomi ir pati istorija bei tai, jog pasakojama ne jauno, o pagyvenusio žmogaus istorija“, – prisipažino menininkė, atkreipusi dėmesį ir kitą – švedų bei norvegų kino darbą „Viltis“, kuris taip pat atsigręžia į brandžius herojus.

Kalbėdama apie lenkų juostą „Kristaus kūnas“, A.Šeiko pirmiausia išskyrė aktualią tematiką.

„Man atrodo, kad netikėtas ir originalus siužetas, kai žmogus iš pataisos namų patampa kunigu, itin atliepia šiandienę labai religingos, konservatyvios Lenkijos situaciją. Kaip žmonės reaguoja į tą kriminalinę praeitį, kaip ji visuomenei neleidžia priimti kito. Net žiūrint treilerį ši istorija mane labai stipriai įtraukė ir sujaudino, – įspūdžiais dalijosi pašnekovė. – Labai intriguojanti ir net kažkiek šokiruojanti iš anonsinio pristatymo pasirodė ir filmo „Liberté“ istorija. Tai filmas apie išlaisvinančią libertinizmo filosofiją bei kur tai gali nuvesti.“

Akina ne vien smalsumas

„Manau, su malonumu pažiūrėčiau juostą „Liepsnojančios moters portretas“: XVIII a. realijos bei įsiliepsnojusi tuo metu neleistina meilė, įdomūs moterų portretai, kerintys gamtos vaizdai“, – vardijo menininkė.

Pašnekovės manymu, žavių akimirkų žiūrovams turėtų suteikti ir kitas filmas „moterų tema“ – „Visa tiesa apie divą“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Catherine Deneuve.

„Man tai pasirodė gyvybingas, žaismingas, tačiau sykiu ir skausmingas filmas – manau, daugelis jį pažiūrės su didžiuliu malonumu“, – naująjį juostos „Vagiliautojai“ režisieriaus darbą įvertino A.Šeiko.

Filmas „Olegas“, pašnekovės žodžiais, prašosi žiūrimas tiek dėl aktoriaus V.Novopolskio darbo, tiek daugeliui tautiečių šiuo metu artimos emigracijos temos.

„Tapatybės paieškų prasme labai įdomus pasirodė filmas „Sinonimai“. Šiuolaikiniame pasaulyje mes labai dažnai bandome pritapti, sukurti save iš naujo. Ši tema ne tik labai aktuali, bet ir kūrėjų išradingai pateikiama“, – mano kūrėja.

A.Šeiko neabejoja, jog bene tituluočiausią praėjusių metų juostą „Parazitas“ daugelis skubės pažiūrėti jau vien iš smalsumo.

„Asmeniškai man apskritai imponuoja Azijos kino kūrėjų filmai, jų estetika, tas specifiškumas labai jaučiamas ir tai yra įdomu. O šiuo atveju aktuali ir pati tema, kalbėjimas apie nenudailintą gyvenimą“, – teigė pašnekovė.

Nuo kovo 20-osios iki balandžio 2 d. „Kino pavasario“ seansai Klaipėdoje vyks „Forum Cinemas“ bei „Arlekino“ kino teatruose, taip pat – Gargžduose, kino teatre „Minija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žiūrovas

Kinomanai jau seniai pažiūrėjo ir "Parazitus", ir "Kristaus kūną", ir "Liepsnojančios moters portretą"...ir... Visos aktualiausios naujienos Vilniuje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS