Klaipėdiečius kviečia festivalis „Salve Musica“ (programa) | Diena.lt

KLAIPĖDIEČIUS KVIEČIA FESTIVALIS „SALVE MUSICA“ (PROGRAMA)

  • 0

Klaipėdos koncertų salėje netrukus suskambės šventinės klasikos festivalio „Salve Musica“ akordai. Visą gruodžio mėnesį jie skleis ramybę ir apgaubs palaima, bylos apie tekantį laiką ir tikrųjų vertybių ilgesį. Amžinai gyva klasikinė muzika pripildys mus visus šviesaus džiugesio ir vilties. Organizatoriai kviečia gražiausias metų šventes sutikti ir švęsti su muzika.

Gruodžio 1 d.,  penktadienis,  18.30 val.

„Alternatyvos“

Lietuvoje pirmąkart svečiuojasi tik pernai susibūręs „O/ Modernt String Quartett“. Kolektyvas novatoriškai ir drąsiai jungia senąją ir naują muziką, siekia praplėsti kvarteto žanro tradicijos ribas. Atlikėjai tikisi atverti dar nepatirtą kvarteto muzikos potencialą ir naujas, vaizdingas tokios muzikos erdves, todėl mielai bendradarbiauja su įvairių žanrų atlikėjais.

„O/Modernt String Quartett“ klausytojams pateikia intriguojančią programą, parengtą su netikėtomis idėjomis nuolat stebinančia perkusininke Evelyn Glennie (Jungtinė Karalystė). Ji yra grojusi su daugeliu pagrindinių Europos ir JAV simfoninių orkestrų, japonų būgnininkų ansambliu „Kodo“, įžymiąja popmuzikos atlikėja Björk, Javos salos gamelano, Brazilijos sambos ansambliais ir kt. Visame pasaulyje pripažinta perkusininkė turi daugiau nei 1300 instrumentų kolekciją, įskaitant namų įrankius ir automobilių detales. E. Glennie taip pat rašo muziką filmams ir televizijai.

Šiame koncerte bus atskleista neįtikėtinai plati ir originaliai traktuojama muzikos panorama – nuo XVII a. kūrėjo Henry Purcello iki XXI a. autorių.

Gruodžio 8 d.,  penktadienis,  18.30 val.

„Kalėdų oratorija“

Baroko genijaus Johanno Sebastiano Bacho šešių kantatų ciklas, visuotinai vadinamas „Kalėdų oratorija“, ryškiai muzikos istorijoje iškyla, lyginant su kitomis genijaus kantatomis, skirtomis advento ar Kalėdų laikotarpiui. Kas nulėmė jų pasaulinį išskirtinumą? Pirmiausiai oratorijos tekstas yra fokusuotas į vientisą Kalėdų istoriją, kurio pagrindas – Biblijos pasakojimas apie angelų apreiškimą, piemenų adoraciją, Jėzaus gimimą ir trijų išminčių iš rytų atėjimą į Betliejų.

XX a. 7–8  dešimtmečiuose, prasidėjus istoriškai informuoto atlikimo praktikos erai, šis Bacho opusas tapo vienu populiariausių kūrinių koncertų salių ar bažnyčių erdvėse visame pasaulyje, be jo nebuvo įsivaizduojamas advento laikotarpis. „Kalėdų oratorijos“ atlikimas tapo garbės reikalu visose Vakarų Europos šalyse. 2017-asiais, paskelbtais Reformacijos metais, kurie minimi ir Lietuvoje, oratorija yra atliekama visose Europos Sąjungos šalyse.

„Kalėdų oratorija“ suburs Klaipėdos kamerinio orkestro ir kamerinio choro „Brevis“ menines pajėgas, prie kurių prisijungs puikūs solistai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Projekto meno vadovai –  Alina Rotaru ir Darius Stabinskas.

Gruodžio 10 d., sekmadienis, 16 val. Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia

„Vario vargonai“

Ši koncertinė programa į darnią visumą sujungs varinių pučiamųjų kvinteto ir vargonų skambesį. Sakralioje koplyčios erdvėje kartu muzikuos Klaipėdos brass kvintetas ir vargonininkas Balys Vaitkus. Pasak muzikologės Jūratės Landsbergytės, jis yra „bene ryškiausias akademinio vakarietiško vargonavimo atstovas Lietuvoje“. Aktyviai koncertuojančio atlikėjo, Nidoje vykstančio festivalio „Vargonų vasara“ organizatoriaus repertuaras apima kūrybą nuo ankstyvųjų baroko meistrų iki šiuolaikinių užsienio bei lietuvių autorių kūrinių.

Vargonininko ir kvinteto atliekami pakiliai suskambės tiek originalūs kūriniai, tiek kalėdinių giesmių arnažuotės, suteiksiantys renginiui rimties ir sakralumo. Programa kvies susikaupti ir įsiklausyti į „Vario vargonų“ gaudesį. Tai bus advento sekmadienio vakaras. Laikas neskubės ištirpti (kaip pirmasis sniegas), mintys ieškos ramybės, o siela – palaimos dangiškų harmonijų salose.

Gruodžio 12 d.,  antradienis, 18.30 val. I a. fojė

„Netikėti susitikimai“

Programa „Netikėti susitikimai“, kurią parengė keturi jauni, bet jau gerai žinomi mūsų šalies muzikai – Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniakas (violončelė), Robertas Lozinskis (fortepijonas) ir Marius Šinkūnas (vibrafonas) – iš užmaršties prikels Lietuvos žydų muzikinio paveldo klodus. Pasak atlikėjų, „daugiau kaip 600 metų Lietuvos žydai (litvakai) ženkliai prisidėjo prie Lietuvos ir kaimyninių šalių vystymosi, kol Holokausto tragedija sunaikino ar privertė pasitraukti beveik 95 % jų aktyvios bendruomenės. Nepaisant to, litvakų palikuonys iki šių dienų pasklidę po visą pasaulį. Apie juos ir jų kūrybą nemažai kalbėta ir rašyta, tačiau geriausias būdas muzikai išlikti gyvai yra jos skambėjimas, nuolatinis gyvas atlikimas. Tokiu būdu kūryba pasiekia klausytojų širdis ir protus.

Ši programa – prasmingas ir nuoširdus atlikėjų siekis sujungti praeitį ir dabartį, vaikštant Lietuvos žydų muzikinio paveldo pėdsakais. Tarp koncerte atliekamų kūrinių autorių – Anatolijus Šenderovas, Aaronas Coplandas, George‘as Gershwinas, Benny Goodmanas, Viačeslavas Ganelinas ir kiti.

Vakaro metu bus pristatyta ir kompaktinė plokštelė, kurioje užfiksuoti Lietuvos ar su ja susijusių žydų kompozitorių kamerinės muzikos kūriniai smuikui, violončelei, fortepijonui ir vibrafonui.

Gruodžio 14 d.,  ketvirtadienis,  18.30 val.

„Amerikietiški ritmai ir keturi saksofonai“

Lietuvos kultūros pasididžiavimo Modesto Pitrėno vedamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras po metų pertraukos KKS vėl muzikuos kartu su saksofonų kvartetu „Signum“ (Vokietija).

Savo jaunatviška energija, įtaiga ir novatoriškomis idėjomis „Signum“ jau keletą metų neša gaivų permainų vėją į Europos koncertų sales ir festivalius. Eksperimentavimo džiaugsmas ir įvairiapusiškumas atsispindi ne vien tik kvarteto atliekamose neįprastose programose. Keturis jaunus muzikus galima išgirsti atliekančius tiek klasikinius kūrinius kvartetui, tiek jų pačių sukurtas nuostabias gerai žinomų kūrinių aranžuotes, papildytas nauju įkvepiančiu skambesiu. Atlikdamas muziką nepaprastai lengvai ir dažniausiai be natų, šis jaunas ansamblis papildo savo pasirodymus sceniniu judesiu ir instrumentinio teatro elementais.

Puikių atlikėjų interpretacijoje šįkart  ekspresyviai suskambės amerikiečių kompozitoriaus ir saksofonininko Bobo Mintzerio „Amerikietiškieji ritmai“ saksofonų kvartetui ir orkestrui.

Pirmojoje vakaro dalyje išgirsime šiemet garbingą 80-metį mininčios iškilios Lietuvos kultūros asmenybės – kompozitoriaus Osvaldo Balakausko V-ąją simfoniją. „O. Balakauskas yra itin savitas balsas šiandieniniame simfoninės muzikos pasaulyje“, – teigia kritikas Göranas Forslingas. Pasak jo, paskutinė V-osios simfonijos dalis „galėtų būti žavus bisas bet kokiam simfoniniam koncertui, kuris tikrai visus pakeltų ant kojų“.

Gruodžio 15 d.,  penktadienis,  12 ir 18.30 val.

„Karalius Gruodis“

Šiuolaikinio šokio ir muzikos spektaklis visai šeimai

„Vaikystė kartais būna gyvenimo pabaigoje. Jei netikite, paklauskite paties mažojo karaliaus Gruodžio. Beje, jo galima klausinėti apie viską. Galima gulėti su juo balkone, žvelgti į žvaigždes ir kalbėtis apie nemirtingumą. Galima duoti debesims vardus. Galima žiūrinėti dėžutes, kuriose karalius laiko savo sapnus. Arba išeiti į miestą ir pamatyti tai, ko iki šiol niekada nematei...“ –  rašoma Axelio Hacke‘s ir Michaelio Sowa‘s knygoje „Mažasis karalius Gruodis“. Ši knyga įkvėpė  šokio ir muzikos spektaklio visai šeimai „Karalius Gruodis“ atsiradimą. Bendradarbiaujant su šiuolaikinio šokio teatru PADI DAPI FISH sukurtame spektaklyje kalbama apie fantazijos ir vaizduotės svarbą. Tai ypač aktualu tampa šiandien, kai auga kitokia, naujųjų technologijų paveikta karta.  

Choreografės Agnijos Šeiko režisuotame spektalyje pagrindinius vadmenis atliks šokėjas Marius Pinigis ir aktorius  Petras Lisauskas. Rimo Sakalausko vaizdo projekcijos KKS scenoje kurs nerealios fantazijos miestą, kurio gyventojus įkūnys Klaipėdos kamerinio orkestro atlikėjai. Personažų pokalbiai, istorijos, netikėti vaizdai lavins vaikų fantaziją, skatins interpretuoti ir kurti savas istorijas.

Gruodžio 19 d.,  antradienis,  18.30 val.

„Valsų siuita“

Šaltą gruodžio vakarą skamba nuostabiai graži fortepijono muzika. Aplink viskas taip trapu, bet ir amžina: šerkšnas, žvaigždės, tobulas skambesys... Tolima artima muzika. Nauji  seni susitikimai su fortepijono virtuozu Alexander Paley. (Čia ir kitur, ko gero, nereikia patamsinti.)

Jau daugiau nei trisdešimt kartų šio pianisto muzikavimas kerėjo ir stebino klaipėdiečius, skatindamas susimąstyti apie menininko aistrą muzikai, o ypač fortepijonui. „Prisilietimas prie klavišų man yra pats maloniausias dakykas gyvenime“, – sako pasaulyje pripažintas atlikėjas, kasmet noriai atvykstantis į Klaipėdą. A. Paley nuolat keliauja tarp namų Niujorke ir Paryžiuje bei koncertinių salių visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Jis savo repertuare turi daugiau nei penkiasdešimt koncertų fortepijonui ir orkestrui, kelis šimtus solinių ir kamerinės muzikos kūrinių.

Charizmatiškasis pianistas, puošnusis Jean-Philippe Rameu ir romantiškasis Franzas Schubertas – itin gurmaniškas patiekalas melomanams!

Gruodžio 22 d., penktadienis, 18.30 val.

„Džiaugsmingų šventų Kalėdų“

„Kalėdinės giesmės yra gausiai paplitusios visame krikščioniškame pasaulyje. Koncerte skambės populiarios Kalėdų giemės lietuvių, anglų, rusų, italų, lotynų kalbomis. Ypatingą vietą koncerto programoje užims Nijolės Sinkevičiūtės „Kalėdų maldos“, kurias choras atliks su Klaipėdos kamerinio orkestro kvintetu ir soliste, „Auksinio balso“ konkurso laureate Lina Rastokaite. Klavesinu skambins Vilimas Norkūnas“, – apie būsimą programą pasakoja Klaipėdos choro „Aukuras“ meno vadovas bei dirigentas Alfonsas Vildžiūnas.

Aktorė L. Rastokaitė ne tik vaidina, bet ir dainuoja. Iš žinomiausių miuziklų arba muzikinių kino filmų ji yra paruošusi dviejų dalių programą. „Aš noriu stovėti scenoje. Man patinka bet koks su kūryba susijęs procesas – nesvarbu, ar tai naujos dainos ruošimas, ar netgi filmavimasis seriale „Saldi nuodėmė“. Man patinka pats procesas. Ir kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad taip aš tenoriu gyventi...“ – viename interviu teigia KKS festivalyje debiutuosianti dainuojanti aktorė.

Gruodžio 25 d, pirmadienis, 16 val. 

Gruodžio 31 d, sekmadienis, 23.30 val. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelis

Kalėdinis ir Naujametinis Klaipėdos kariliono koncertai

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų.

Kaip ir kasmet šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius vėl skambės Klaipėdos kariliono varpai. Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto visus sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika. Jos garsai sklis po švenčiantį miestą, skelbdami džiugią žinią. Sveikinkime vieni kitus, švęskime ir linksminkimės sulaukę!

Gruodžio 28 d., ketvirtadienis, 18.30 val.

„Šventiniai kaprisai“

Tik kartą per metus, o tiksliau – paskutinėmis jų dienomis – klaipėdiečiai turi progą išgirsti smuiko virtuozą Sergejų Krylovą ir jo vadovaujamą Lietuvos kamerinį orkestrą. Šiemet programoje „Šventiniai kaprisai“ jie atliks Wolfgango Amadeuso Mozarto, Segejaus Prokofjevo ir Niccolò Paganini kūrinius.

Su pastarojo autoriaus kūryba S. Krylovą sieja ypatingas ryšys. Smuikininkas mokėsi Kremonos muzikos akademijoje (Italija) pas pasaulinio garso atlikėją S. Accardo, išstudijavusį ir pagrojusį visą Paganini kūrybą. Mokytojo patirtis S. Krylovui suteikė galimybę geriau susipažinti su žymiojo italų virtuozo grojimo subtilybėmis, griežti daug jo muzikos – net pajėgiausiems atlikėjams neįveikiamą Penktąjį koncertą. 

Klausytojai turės galimybę išgirsti kelių N. Paganini kaprisų transkripcijas smuikui ir orkestrui, taip pat S. Prokofjevo „Akimirkų“ orkestrines aranžuotes bei W. A. Mozarto simfonijas.

Esame tikri, kad „Šventiniai kaprisai“ suteiks Jums daug gražių ir įsimintinų akimirkų!

Gruodžio 29 d., penktadienis, 18.30 val. I a. fojė

„Claros Schumann salonas. Valso triumfas“

XVIII amžiaus pabaigoje Vienoje pirmą kartą nuskambėjęs valsas užkariavo miestiečių simpatijas savo lengvumu, muzikalumu ir žavesiu. Nuo scenos jis netruko persikelti į pokylių ir šokių sales, sodų koncertus. Valsas ilgainiui pakerėjo visą Europą nuo Paryžiaus iki Sankt Peterburgo. XIX amžius atvėrė valsui kelią į visos Europos muzikinį gyvenimą, o Johanas Straussas jaunesnysis uždėjo jam karūną.

„Klaros Schumann salono“ šeimininkė Guoda Gedvilaitė šiai šventinei programai į svečius pakvietė savo gerą bičiulį pianistą Feliksą Mendelssohną (vakaro metu juo taps Joris Sodeika), bene žymiausią XIX a. Vienos dainininkę Henrietę Treffz (Johanno Strausso II pirmąją žmoną, kurią vaidins Justė Jankauskaitė). Duetus su ja dainuos garsus to laikmečio austrų tenoras Aloisas Anderis (Laimonas Bendaravičius). Jei maestro Johanas Straussas II nebus išvykęs į gastroles, jis tikrai pamalonins vakaro dalyvius savo apsilankymu.

„Valso triumfas“ publikai pateiks daug malonių netikėtumų!

Gruodžio 31 d., sekmadienis, 18.30 val.

„Aistringos muzikos naktis“

Amžinosios klasikos gurmanus turėtų pradžiuginti žinia apie „Astringos muzikos naktį“ – paskutinį senųjų metų vakarą vyksiantį koncertą. Jis žada publiką pavergti ypač išraiškinga, jausminga smuiko, akordeono ir kamerinio orkestro atliekama muzika. 

Šiemet naujametinei programai Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus pakvietė drauge muzikuoti gerus orkestro draugus – smuikininką Vilhelmą Čepinskį ir akordeonininką Giuseppe Scigliano, atvyksiantį iš saulėtosios Italijos! Scenoje skleisis emocingas, temperamentingas ir nuoširdus muzikavimas, žavės aukščiausias solistų meistriškumas, orkestro profesionalumas ir darnus skambesys.

Šventinėje programoje derės Ástoro Piazzollos ir Johno Rutterio, Wojciecho Kilaro ir Niccolò Paganini bei Jenő Hubay‘aus kūriniai. Prieš koncertą bei pertraukos metu, kaip ir kasmet, publikos lauks ypatingi šventiniai netikėtumai.

„Aistringos muzikos naktis“ džiaugsmingai palydės Jus į Naujuosius metus. Tebūnie jie patys laimingiausi, kupini meilės, šviesos ir gražios muzikos!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS